Lněná trička

9. 4. 2015


Lněná trička se během posledních dvou let stala neodmyslitelnou součástí mého šatníku. Moc jsem si je oblibila, hlavně protože vypadají ležérně, jsou malinko průhledná, vzdušná a hlavně pohodlná! Len je skvělý materiál na léto, který jsem spolu s lehkou bavlnou ocenila i v horkém a vlhkém thajském podnebí. Nosit ho ale můžete po celý rok, protože oproti všem možným umělinám je porézní a prodyšný a tak v zimě hřeje a v létě chladí. A aby toho nebylo málo, tak len je přirozeně antibakteriální, chrání proti UV záření, vhodný pro alergiky (je rezistentní vůči plísním, pylům a prachu), nevytváří statickou elektřinu a nepřitahuje a nepohlcuje prach, a tak se prý nemusí prát tak často jako bavlna. Lněné vlákno má dlouhou životnost, je nejsilnějším a nejpevnějším textilním vláknem, a proto vydrží opravdu dlouho. A podle mě ta úplně nejlepší vlastnost je, že se na něm nedělají žmolky!

Kromě těchto dobrých vlastnosti má len i jednu nevýhodu, tou je, že se snadno mačká, ale to nejspíš ještě víc podtrhuje jeho ležérní vzhled. Navíc se celkem snadno zase narovná, po vybalení trička z batohu a pověšení na ramínko už druhý den bylo krásně vyvěšené a cesta na něm nebyla skoro vůbec poznat. :) Ze začátku také většinou pouští drobné chlupy, ale to se spraví po vyprání.


Doma mám jedno bílé s véčkovým výstřihem a pruhované tílko z Manga, jedno tmavě šedé z Camaieu a světle šedé jsem si koupila vloni za skvělou cenu v Lidlu. Nedávno jsem narazila na opravdu velký výběr lněných triček, tílek, svetříků, dokonce i kalhot a sukní v eshopu Espritu, jsou malinko dražší, ale zato tu mají opravdu široký výběr střihů a různých barev. A poštovné jen za 29Kč! Bude hodně těžké se rozhodnout, líbí se mi snad všechny...Ale nejvíce asi tohle s prodlouženými rukávy.

Taky jste si oblíbili lněná trička nebo dáváte přednost jiným materiálům?
Mějte se krásně! Evi

//foto moje © gathermoments a eshop Esprit.cz

Mohlo by se vám také líbit:

14 komentářů

  1. Evi ja bych potrebovala nekolik lnenych i pro babicku. Rikas Mango je miva? ten esprit je precijen trochu moc drahy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, babička taky nosí lněná trička, jo? Ta je stylová! :)
      Viděla jsem je teďka v Mangu a v H&M na České, mají je tam levnější, tak kolem 350 myslím :))

      Vymazat
  2. Juj Evi díky za tip, přesně něco takového hledám. Hned se juknu... hezký víkend :)R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radi, tak to jsem ráda, že se hodí :)) Len je top! Krásný víkend!

      Vymazat
  3. Ahoj Evi, trička vypadají skvěle! Děkuju za tip, neznala jsem a moc mě to láká je vyzkoušet;-) Trošku se bojím toho mačkání - mačkají se i při nošení? Třeba když dlouho sedíš v autě nebo přes ně oblékneš něco těsnějšího apod.?
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já se přiznám, že ani nevím...tahle trička mám většinou volného střihu a nosím je částečně zastrčená v kalhotech a nějak jsem výrazné mačkání nepozorovala...nebo mi to nikdy nějak nepřišlo :) To spíš, když byla nacpána v batohu, tak se tak slisovala...
      Ale až si ho příště vezmu, tak si na to dám pozor a dám Ti vědět! :)

      Vymazat
    2. V pohodě, Evi, tahle odpověď mi stačí, myslím, že nějakého většího mačkání by sis asi všimla, takže to určitě nebude tak hrozný ;-). Já už jsem stejně rozhodnutá, že nějaké vyzkouším ;-). Díky ještě jednou!
      V.

      Vymazat
  4. O lněných věcech už jsem slyšela, ale zatím jsem je ještě nevyzkoušela. Odrazuje mě hlavně jejich cena, mně přijde za tričko i 300,- až moc. Chtělo by to nějakou velkou akci nebo objev v sekáči :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, já to beru tak, že takové tričko už mám skoro "napořád", takže mi to tolik nepřijde :)
      A myslím, že v letních slevách se určitě pár kousků objeví. První lněné tričko jsem si koupila právě v Mangu ve slevě :))

      Vymazat
  5. sehnat dneska opravdu kvalitní a příjemná trička je dost věda, protože člověk si nějaké koupí v domnění, že jde o skvělý kousek a po dvou vyprání ztratí tvar a v horším případě i barvu. já si potrpím na bavlněná trička :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, u spousty triček se mi přetáčejí švy a podobně...bavlněných triček mám většinu a k nim na léto ještě tyhle lněná. Ale pomalu začíná být problém koupit i obyčejné bavlněné tričko, poslední dobou všude narážím na samé uměliny :/

      Vymazat
  6. teď je v Lidlu "lněný ráj" já ukořistila 3 trička :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, tak tato kombinace se ti opravdu povedla. Tvůj výběr působí jemně, elegantně, velmi žensky. A to se mi na ženách líbí. Nebojí se odvázat a přesto dokáží vykouzlit nádheru. Já jsem začala nedávno nakupovat na https://www.onlinesekac.cz Určitě tento server znáte.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)