TAJEMSTVÍ A VESMÍRNÝ OBJEDNÁVKOVÝ SERVIS

10. 1. 2015



Dneska bych se s vámi ráda podělila o pár svých dojmů ze dvou podobných knížek. Tentokrát to není beletrie, ale řekněme populárně naučná literatura a obě knihy se zabývají tím, jak zlepšit svůj život za pomoci pozitivního myšlení a jednoduchého přání.

RHONDA BYRNE: TAJEMSTVÍ
Kniha Tajemství Rhondy Byrne byla několik let zpátky v době, kdy vyšla, hodně propagovaná, takže jste o ní už nejspíš slyšeli, já se k přečtení dostala teprve teď.

Hlavní myšlenka se dá jednoduše shrnout na dvou stranách a není to žádná novinka. O zákonu přitažlivosti, síle lidské myšlenky a pozitivním myšlení "Věř a tá víra tě uzdraví" byla už napsána celkem dlouhá řada knih. Základním principem je zákon přitažlivosti a záleží na každém, jak si ho po svém vyloží. Ve zkratce: vše, co do našeho života vstupuje do něj sami přitahujeme svými myšlenkami. A myslím, že to tak opravdu je, že pozitivně naladění a milí lidé přitahují právě takové a naštvaní pesimisté zase jen další brblaly. Na tom snad ani není nic magického. :)) Jestli mi ale představa. že jsem bohatá zaručí právě to bohatství, těžko říct. Důležité je prostě radovat se z obyčejných věcí každý den a být vděčný za to, co už mám. Myslet pozitivně a uvědomit si, že je na každém z nás, jaký povedeme život.

"Vše, co jsme, je výsledkem toho, co jsme si mysleli." Buddha

"Nejdůležitější je představivost. Jsou to ukázky z chystaných půvabů života." Albert Einstein

"Udělejte první krok s vírou. Nemusíte vidět celé schodiště. Jen udělejte první krok" Dr. Martin Luther King, Jr.

"A věříte-li, dostanete všecko, oč budete v motlitbě prosit." Matouš 21:22

Trochu mi tu vadila nadšenecká forma knihy, celá knížka se dost opakovala a myslela takovým "americkým" způsobem. Celkově se mi zdá hodně povrchní, v Tajemství jde hlavně o peníze a blahobyt a to je trošku škoda. Jako takové nakopnutí byla fajn a motivovala mě k přečtení dalších knih s podobným tématem, které jdou více do hloubky (např. Joseph Murphy: Moc podvědomí, Louise L. Hay: Miluj svůj život nebo A. Robbins: Probuďte svou spící sílu). Záleží jen na vás, jestli se budete dogmaticky řídit každým slovem knihy nebo si z ní vezmete jen to, co považujete za smysluplné nebo knihu po pár stranách zavřete s tím, že takovéhle nesmysly číst nebudete.
****

BÄRBEL MOHR: VESMÍRNÝ OBJEDNÁVKOVÝ SERVIS
Ve Vesmírném objednávkovém servise se hovoří o podobném principu jako v Tajemství. Vesmír/Bůh/kolektivní vědomí/vnitřní hlas/intuice/kdovícoještě nám splní vše, stačí si jen správně přát (nejlépe s dětskou radostí a lehkomyslností a pak na své přání zapomenout).

Tato kniha je napsána trochu jinak, nesnaží se nic vnucovat, říká, že na to, co komu vyhovuje si musí každý přijít sám, protože co jednomu škodí, druhého vyléčí. Nicméně myšlenky jsou tu podobné:

"Přemýšlej o zcela logickém závěru - v souladu s božím záměrem je jedině to, vedeš-li šťastný život a máš pocit, že můžeš dělat zázraky. Neboť až si ze svého života uděláš ráj, pak máš dosti důvodů udělat ráj i ze zbytku světa. A potom také považuješ za možné, že bys pro to mohl vykonat něco významného a krásného. 
Když si nedovedeš udělat pořádek ani ve svém vlastním životě, pak se není co divit, že se necítíš dost silným, abys pomohl ostatním."

"Raduj se ze všeho, co máš a dostáváš, i z toho nejmenšího zázraku každého dne. Vděčnost magneticky přitahuje další důvody ke vděku."
*****


K žádným velkým změnám u mě zatím nedošlo, samozřejmě jsem to začala zkoušet a objednala si pár maličkostí, které se opravdu splnily. Je ale otázkou, jestli to byla náhoda nebo se opravdu vyplnila moje objednávka.
Obě knížky se snaží nás naučit hlavně to, že člověk musí mít rád sám sebe a být se sebou spokojený, protože jedině tehdy lze dosáhnout svého vlastního opravdového štěstí. A učí nás myslet pozitivně, což není nikdy na škodu.

Četli jste některou z knížek nebo jinou podobného zaměření? Jak se vám líbily? Co si o objednávkách z vesmíru myslíte vy, myslíte, že je to nesmysl nebo může pozitivní myšlení opravdu ovlivnit náš život?
Mějte se krásně! Evi

//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

11 komentářů

  1. Tajemství jsem četla už pár let nazpět. A přečetla jsem i více obdobných klih, třeba od Jamese Redfielda a obecně to funguje. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá :-) Pozitivní myšlení a energie, kterou do vesmíru pustíme, se nám jako pozitivní vrací. A víš co, opravdu to funguje, ne hned, někdy to i pár let trvá a člověk to získá cestou nelehkou, musá se ledacso naučit a změnit, ale funguje to. Mám takto mnoho splněných přání (i těch velkých, hmotných). Toho Redfielda vřele doporučuji. Zači Celestinským proroctvím, kdybys chtěla, mám všechny knihy doma, ráda půjčím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, tak to jsem ráda, že Ti to funguje, ať se daří i dál!
      A moc díky za tip, o Redfieldovi jsem ještě neslyšela, kouknu v knihovně, jestli budou mít, vypadá to zajímavě :))

      Vymazat
  2. Secret som videla film alebo dokument (neviem presne, čo to malo byť) a ja som tak trochu realista až pesimista, čiže to tak aj dopadá. Pripadá mi rozumné, že naše myšlienky ovplyvňujú našu budúcnosť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se film pořád tak opakuje jako knížka, tak to asi nebylo nic moc..nicméně pozitivní myšlení je určitě fajn. Taky mi to vždycky nejde, ale snažím se :))

      Vymazat
  3. Musím se přiznat, že jsem nečetla ani jednu... Teda spíš Tajemství jsem číst začala, ale po několika stranách jsem ho zase zavřela a zahodila. Přišlo mi až moc materiální... Tenhle druh literatury mě prostě nezaujal. Tajemství byla první a zatím poslední taková kniha co jsem se snažila přečíst... Snažím se o pozitivní přístup k životu jen tak na vlastní pěst... A ne vždy to jde. I nějaké ty cíle se mi daří plnit, myslím, že je to hlavně díky tomu že chci a něco tomu dám. Prostě se nevzdávám a jedu na plný plyn pořád ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tajemství není zrovna šťastně napsané, to je pravda...ale ty ostatní knížky by se Ti mohly líbit víc, nezatracuj je :)) Tak ať se Ti pořád daří pozitivní přístup! :))

      Vymazat
  4. Nečítala som ani jednu ale The Secret som videla film a je bombový. Už dlho pokukujem že si kúpim aj knihu lebo knihy sú vždy lepšie ako filmy

    http://maddestfashion.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na film četla většinou jen negativní názory, tak se asi zatím spokojím s knížkou :)

      Vymazat
  5. Nečetla jsem. Ale viděla jsem Tajemství dokument a hrozně se mi líbil :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny

    OdpovědětVymazat
  6. Film Tajemství byl opravdu lepší než knížka. Uběhlo to rychleji :) Osobně si myslím, že to funguje, když člověk změní myšlení. Pár věcí se mi podařilo přitáhnout. Třeba počasí na můj svatební den, kdy byly předtím jen opravdu chladné dny. Dodneška mi všichni říkají, že jsme měli štěstí, jak nám to vyšlo :) A to se plánovaly svetříky a sáčka. Všem jsem takový řeči zakázala a bylo :D Také od té doby, co jsem knihu četla, potkávám míň a míň protivný lidi a nebo lidi, co do mě vrazí na ulici. Na větší věci se moc soustředím, ale už je to na cestě. To je jasný :)
    Když mám špatnou náladu, kouknu do knihy vdečnosti. Když už nic, náladu mám lepší a chuď od všeho větší. Takže pozitivním vybracím zdar! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to se na film snad i podívám :)) A taky si myslím, že to funguje...je to super, že Ti to takto vychází :)) Tak ať se daří i nadále!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)