KLÍČENÍ

11. 12. 2014




Po vzoru Markéty z blogu Kitchenette, jsem se rozhodla, že si zkusím "vypěstovat" vlastní klíčky. Klíčky jsou totiž opravdu zdravé, jsou úplnou zásobárnou množství vitaminů a minerálů a obsahují prý tolik bílkovin jako maso. Jen mi chybí toto krásné skleněné nakličovadlo se sítkem (ale třeba ho přinese Ježíšek:) a tak jsem použila obyčejnou sklenici a sítko. Ale jde to třeba i v uříznutých pet lahvích - koukněte tady, jen to nevypadá tak hezky. :) 

Postup je opravdu jednoduchý, fazolky a zelený hrášek (musí být neloupané, nejlépe v bio kvalitě, chemicky neošetřené) jsem nechala přes noc namočené ve vodě a ráno propláchla (neplňte nádobu plnou, hodně nabobtnají). Potom jsem proplachovala vždycky ráno a večer a třetí den už měla krásně narostlé klíčky. Ty pak pár dní vydrží čerstvé v uzavřené krabičce nebo sáčku v lednici.

Klíčit nemusíte jen fazole mungo a hrách, ale třeba i řeřichu, normální čočku, červenou čočku, rukolu, semínka ředkviček...Jen obyčejné fazole nejsou ke klíčení vhodné, konzumovat se mohou až po převaření. 

Co vy a klíčky? Klíčíte sami nebo si je kupujete už hotové? A jak je nejraději jíte? Nebo je nejraději vůbec nejíte? :))
Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

13 komentářů

  1. Klíčím si sama v obyčejné misce a mám klíčky moc ráda. Dnes dorazil balíček, úplně se mi tají dech! Přesně můj šálek kávy, děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, díky za zprávu! Mám opravdu radost, že se líbí! :))

      Vymazat
    2. Taky mám opravdu velikou radost, rozhodně to nebyl poslední nákup :-)

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že úplně nejsem klíčkový člověk ;o). Nejsem si jistá, jestli jsem neochutnala jen nějaké horší verze, každopádně jednou jsem si pořídila salát s klíčky a úplně mě neoslovil... Tak jim nejspíš dám šanci zas až někdy jindy ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, tak to jim musíš dát ještě šanci! Je pravda, že chutnají tak trochu zvláštně. Mně moc chutnají třeba jako příloha (lehce opečené se slaninou nebo bryndzou) a napůl s bramborami :))

      Vymazat
  3. zajímavé, klíčky jsem nikdy nezkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to asi zkusím! Když obsahují tolik bílkovin, tak musím, protože s masem moc kamarádi nejsme :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus a uvidíš...Nic složitého to není, mně moc chutnají :))

      Vymazat
  5. klíčky miluju - nejvíc mungo, ale nikdy mě nenapadlo si je zkusit naklíčit doma - musím se poohlédnout po nenaklíčené verzi a vyzkoušet, to bych si mohla nechat naklíčit potřebné množství a nemusím tak zbytek vyhazovat, že ... dík za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je pravda a hlavně je to strašně jednoduché :)) tak ať se daří!

      Vymazat
  6. Já mám klíčidlo keramické z Fléru s ptáčkem, aby když se někam postaví bylo pěkné, takové to klasické plastové nebo petka se mi vůbec nelíbí. Zatím mungo a cizrna = miluju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to mě vůbec nenapadlo, že na Fleru bych nějaká taky mohla najít! Od Ježíška jsem dostala to skleněné, tak teď klíčím moc hezky :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)