Vypadá to trochu podivně, že? Takové zrní nasypané na talíři...Ale já pohanku na tento způsob naprosto zbožňuji! Příprava je jednoduchá, i když zabere trochu víc času.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 150 g loupané pohanky
- 150 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 2 velké cibule nakrájené nadrobno
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- na dochucení sůl, pepř
- tvrdý sýr na posypání nebo bryndza, lžíce řeřichy nebo nasekané pažitky na ozdobu
Postup:
Příprava pohanky trvá malinko déle, mně se osvědčil tento způsob: na 1 díl suché pohanky dávám 1,5 dílu vody. Takže 150 g pohanky zaliji 225 ml studené vody, osolím a nechám přijít k varu. Vařím zhruba 3 minuty a potom celý hrnec i s pokličkou zabalím do utěrky a schovám do peřiny, kde nechám pohanku bobtnat půl hodiny. Pohanka tak vypije všechnu vodu, ale nebude rozvařená.
Mezitím si orestuji slaninu a cibuli na oleji dozlatova, těsně před koncem smažení cibule k ní přidám utřený česnek. Většinou dělám slaninu a cibuli zvlášť na dvou pánvích. Nakonec smíchám slaninu s cibulí a pohankou, dochutím solí a pepřem a dobře promíchám. Před servírováním můžete ještě posypat nastrouhaným sýrem a ozdobit řeřichou nebo pažitkou, ale jde to i bez nich. :))
Máte rádi pohanku? Jaký je ten váš oblíbený recept?
Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments
12 komentářů
Pohanku taky můžu!
OdpovědětVymazatA jak ji máš nejradši? Já dělám pořád tento jeden recept, tak by se mi hodila nějaká další inspirace :))
VymazatJednou jsem chutnala od kamarádky nějaké pohankové placičky už ani nevím s čím, aůe nijak mě to nazaujalo, nechutná mi a navíc mi smrdí, to už radši kuskus :)
OdpovědětVymazatTak to jsi úplně stejný případ jak můj taťka, ten pohanku taky nemůže ani cítit! To mně naopak zase voní, ale je fakt, že je to hodně výrazná vůně/smrad :))
VymazatNevím proč, ale taky se mi pohanka dost hnusí. Jím zdravě, mám ráda luštěniny a všechno tak, ale pohanku nejsem schopna pozřít. I když kdo ví, se slaninou by mohla být dobrá.
OdpovědětVymazathttp://ordinary-silly-things.blogspot.com
Jejda, to by mě teda nenapadlo, že pohanku nemá rádo tolik lidí! A se slaninou mi moc chutná :))
VymazatMňam! Tak tenhle recept přepisuju a určitě vyzkouším! Ja všechno tohle zrní či co to je můžu, nevadí mi asi nic ;o). Dokonce jsem poslední dobou přišla na chuť i čočce a to je u mě co říct :o)
OdpovědětVymazatDeni, tak to jsem moc ráda, že se Ti hodí! :)) Já jsem zatím taky nenarazila na zrní, které by mi nechutnalo :))
VymazatMám moc ráda pohankové placičky, ale takhle pohanka s něčím, to mi moc nejede. Ale tvůj recept zkusím a třeba jí přijdu na chuť :)
OdpovědětVymazatMně moc chutnají francouzské slané pohankové palačinky - galettes, je pravda, že v placičkách a palačinkách pohanková chuť není tolik výrazná. Ale tu se slaninou zkus a uvidíš, třeba zachutná :))
VymazatPohanku jsem ještě nikdy nezkoušela, ale vypadá to hezky :)
OdpovědětVymazatještě nikdy jsem pohanku nezkusila, každopádně to musí být mňamka :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)