14. BIENÁLE ARCHITEKTURY V BENÁTKÁCH 2014

4. 10. 2014


14. LA BIENNALE DI VENEZIA: ARCHITETTURA

Kurátorem letošního 14. mezinárodního architektonického bienále v Benátkách je Rem Koolhaas. Koolhaas je vůdčím architektem úspěšné nizozemské kanceláře OMA a získal Pritzkerovu cenu (takovou architektonickou Nobelkovku) v roce 2000. Bienále připravoval celé dva roky a kromě dvou hlavních expozic můžete navštívit i 66 pavilonů jednotlivých států, které sjednocuje hlavní téma: Absorbing modernity 1914-2014. Národní pavilony se tak zaměřují na proměny architektury v jednotlivých státech během posledních sta let. Některé výstavy jsou tak pouhým výčtem fotografií postavených staveb doplněných o letopočty, což je opravdu škoda. Takovéto téma se dá pojmout i zajímavěji jako třeba v případě pavilonu Belgie, Rakouska, Litvy nebo Kypru.

Pavilon Belgie.
Pavilon Rakouska s modely parlamentů jednotlivých zemí.

Izrael.
Litva.
Dvě hlavní expozice se nachází v zahradách Giardini -  výstava Elements of architecture představuje 16 základních konstrukčních prvků architektury, Monditalia v Arsenale zase poukazuje na aktuální problémy celé Itálie.


Protože jde o doposud nejdelší bienále architektury, bylo prodlouženo ze 3 na 6 měsíců, můžete ho navštívit až do listopadu. A v mém článku tady si můžete přečíst, jak se do Benátek nejlépe dostat a kde se ubytovat. Jen ty dva dny na obě hlavní výstavy, a ještě spoustu dalších roztroušených po městě, je opravdu málo. Hlavně, když u většiny výstav musíte číst dlouhý doprovodný text, tak na to už mozek nestačí. Tak jsme spoustu výstav přešly bez povšimnutí, protože už jsme byly unavené a na první pohled nás neoslovily, což byla určitě škoda. Tak jen abyste věděli a výlet si radši prodloužili!

A pokud vás Bienále zaujalo, něco od povolanějších si můžete přečíst ve třech částech třeba tady nebo tady.

Nalákala jsem vás? Mějte se krásně! Evi

//všechny fotky moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Páni, muselo to být moc zajíavé!
    Věřím, že těch informací je pak na člověka moc, přece jen tolik pavilonů a expozic...
    Moc se mi líbí ten rakouský pavilon, to musela být paráda :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rakouský se mi taky moc líbil...všechny byly určitě strašně zajímavé, jen se to tak do hloubky za dva dny prostě nedá zvládnout :((

      Vymazat
  2. Evi, mě ano .... jela bych hned ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak to doporučuji vyrazit co nejdřív! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)