Santorini /výlety

1. 8. 2014



Dnes mám pro vás předposlední ze série cestovatelských článků o ostrově Santorini (doufám, že vás to ještě moc nenudí :). Kromě výletů po plážích a městečkách Fira a Oia, tu můžete navštívit spoustu zajímavých míst! Prozkoumávat vnitrozemské vesničky, různá vinařství a archeologická naleziště nebo se vydat na plavbu lodí vulkánem. Cestou po ostrově se můžete zastavit na koupání na některé z liduprázdných pláží nebo v rušnějších turistických letoviskách.

Na výlety po ostrově je nejlepší si půjčit auto, ostrov je malinký a za den jsme ho zvládli projet úplně celý. Nebo čtyřkolku, ta ale na delší vzdálenosti není tak pohodlná (a má malý kufr :). Nebo můžete vyzkoušet místní spolehlivou síť autobusových linek, autobusy jezdí opravdu na čas a to v Řecku není úplně běžné! Všechny linky jezdí z hlavního města Fira a zase zpět, cena za jízdenku je jednotná, za jednu cestu zaplatíte 1,60-2,20 eur v závislosti na lince. Jízdní řády k nahlédnutí tu.



VESNIČKA MEGALOCHORI A PYRGOS
Dvě nejkrásnější vesničky ve vnitrozemí jsou určitě Pyrgos a Megalochori. Bílé domečky, úzké uličky, kostely s modrými kupolemi...prostě typické Santorini.

ARCHEOLOGICKÉ NALEZIŠTĚ V AKROTIRI
Navštívili jsme také vykopávky v Akrotiri, což jsou takové místní Pompeje, jen trochu menší. Při výbuchu sopky před třemi tisíci lety bylo celé město zasypáno popelem a na nalezišti můžete vidět domy své původní výšky a procházet se uličkami mezi nimi. Najdete tu i odlitky vzduchových kapes po dřevěných výrobcích, jako byly třeba postele nebo stolky. Nebyly tu ovšem nalezeny lidské ostatky, takže se nejspíš obyvatelům podařilo včas uprchnout (možná je ale smetla následná vlna tsunami na moři). Nálezům z Akrotiri je věnované celé muzeum ve Fiře, najdete tu krásné fresky, které zdobily zdi domů, ale i předměty denní potřeby.



VYKOPÁVKY ANTICKÉ THÉRY
Pokud budete bydlet v letovisku Perissa nebo Kamari, určitě se vydejte na tůru - spíš takovou procházku (z Perissy pěšinou - nejlépe v teniskách, z Kamari pohodlněji silnicí) do naleziště antické Théry. Na vrcholu hory se tu rozkládá celé město ve kterém zanechaly stopy jak antická a egyptská civilizace, tak i raně křesťanská. Naleziště je rozsahem hodně veliké a je odtud krásný výhled na pobřeží.
My se vydali z Perissy nahoru vyšlapanou stezkou lemovanou trsy omamně vonících bylinek a cestou se zastavili u bělostného kostelíka posazeného vysoko ve skále. Z Théry potom dolů do Kamari a zpátky do Perissy jsme jeli loďkou, ta odjíždí z pláže a krátká plavba vás vyjde na 5 eur.




PLAVBA LODÍ VULKÁNEM A OSTROVY NEA KAMENI A THIRASIA
Plavba lodí vulkánem s prudkými skalnatými stěnami okolo je nezapomenutelný zážitek. My se nejprve vydali na ostrov Nea Kameni, kde se nachází poslední činný kráter. Uvidíte tu jen trochu páry a sirných krystalů. U ostrova také vyvěrají teplé prameny, koupel v nich byla příjemná, protože moře v červnu tu není úplně nejteplejší. Voda tu má díky obsahu síry tyrkysovější barvu a taky trochu smrdí...asi jako v maďarských lázních.
Nakonec nás čekal ostrov Thirasia s městečkem Manolas. V přístavu se nachází spousta rybích taveren a úzké oblázkové pláže s průzračnou vodou. Je odtud krásný výhled na celou kalderu s bílými domečky nad útesy.

P.S. Pro studenty ze států Evropské unie jsou všechny archeologické památky v Řecku zdarma, jen většina prodejců nezná Českou republiku, tak je s nimi trochu složitější domluva...nakonec jsme ale vždycky uspěli. :)


Mějte krásný pátek a ještě krásnější víkend! Evey

//foto moje ©gathermoments
1      výhled z ostrova Thirasia
2      Pyrgos
3      kostelík v Megalochori
4,5   výšlap na Ancient Thira směrem od Perissy / od Kamari
6,7   omamně vonící bylinky, bílý kostelík ve skále nad Perissou
8      pohled na ostrov Théra z ostrova Nea Kameni
9      Nea Kameni - cestičky okolo vulkánu
10    do vesničky Manolas se můžete nechat vyvézt oslíky (Thirasia)
11    přístav pod vesničkou Manolas na ostrově Thirasia



Všechny mé články o Santorini najdete tady:
  1. Santorini - úvod
  2. Santorini - koupání a pláže
  3. Santorini - Fira a Oia
  4. Santorini - co si dát v Řecku aneb 5+1 mých nejoblíbenějších řeckých jídel
  5. Santorini - výlety
  6. Santorini - Santo wines

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)