DIY NÁVOD: PLEŤOVÝ KRÉM ALOE&JOJOBA&SHEA BUTTER

5. 5. 2014

K nápadu vyrobit si vlastní čistě přírodní pleťový krém mě přivedl blog Míši, na kterém najdete celou řadu skvělých návodů na výrobu kosmetiky, určitě k ní nakoukněte!
Na noc jsem si v poslední době oblíbila tea tree mast od Dr.Popova, ale chtěla jsem hydratační krém i na den. Protože mám smíšenou pleť s pár pupínky, zaměřila jsem se na složky, které neucpávají póry. Použila jsem:
  • JOJOBOVÝ ROSTLINNÝ OLEJ Podle tabulek dosahuje stupně ucpávání pórů 1-2. Udržuje přirozenou vlhkost pokožky, pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět odolnou. Pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a pomáhá v péči o aknózní pleť. Má přirozený ochranný UV-filtr 3 až 4. 
  • BAMBUCKÉ MÁSLO má stupeň komedogennosti 0, dodává pokožce hydrataci a výživu, je účinné při ekzémech, lupénce a akné. Působí protizánětlivě a urychluje hojení.
  • ALOE VERA GEL má taktéž komedogennost 0, je účinný při léčení kožních onemocnění - včetně akné, dlouhodobě pleť hydratuje. 
  • EXTRAKT Z GREPOVÝCH JADER je všestranné přírodní antiseptikum a antibiotikum, hubí bakterie a choroboplodné zárodky a zpomaluje také jejich další množení již ve velmi nízkých koncentracích. V krému zároveň slouží jako konzervant.
  • VITAMIN E - v krému slouží jako konzervant, je to také antioxidant, který chrání pleť před působením škodlivých radikálů, má také protizánětlivé účinky, bojuje proti akné a urychluje regeneraci buněk.

Následující množství mi vyšlo tak akorát do nádobky od krému o objemu 50 ml, cena vychází zhruba na 90 Kč (což v porovnání s přírodními krémy značek Weleda nebo Lavera 30 ml kolem 200-350Kč není tolik) . 
  • 5 lžiček bambuckého másla - koupeno  na parfums.cz 50ml za 154 Kč, nejlepší je to přírodní, nebělené, toto od Saloos je dostupnější, tak jsem se spokojila s ním
  • 1/4 lžičky včelího vosku - na fotce chybí, použila jsem kousek přírodního plátu vosku
  • 4 lžičky jojobového oleje - můžete nahradit vaším oblíbeným lehkým olejem, např. hroznovým, avokádovým apod., vždycky raději koukněte do tabulky, jak si stojí s ucpáváním pórů třeba tady, koupila jsem na parfums.cz 50ml za 127 Kč. Míša má ve svém návodu olejů víc, já použila jen jeden, hlavně proto, že se mi jich víc nechtělo kupovat (kdo ví, jak krém dopadne, že...a co pak s tou spoustou olejů :)
  • 6 lžiček aloe vera gelu - parfums.cz 100ml za 100Kč
  • 2 malé nebo 1 velká kapsle vitaminu E - v lékárně kolem 50 Kč, nedoporučuji ten, co vidíte na fotkách, má hrozně silnou stěnu a obsah z něj nejde vymáčkout, také nedoporučuji ten od Zentivy, měl by obsahovat parabeny, nakonec jsem našla nějaký zbytek v domácí lékarničce od Walmarku
  • 3 kapky grepového extraktu - koupen v Horoskopu za 119 Kč, na fotce chybí, ale mám tento
  • 50 ml skleničku (použila jsem prázdnou nádobku od krému)
  • případně na cedulku s popisem: samolepící etikety jsem koupila v papírnictví a následně potiskla v tiskárně.

Postup:
Skleničku na krém stejně jako kastrůlek a lžičku jsem důkladně vydesinfikovala (použít můžete čistý líh nebo vyvařit).
1. Nejprve jsem ve vodní lázni rozpustila bambucké máslo a včelí vosk.
2. Poté jsem přidala jojobový olej a promíchala. Následně dala ztuhnout do ledničky na 20 minut.
3. Pak jsem přidala zbytek ingrediencí (aloe vera gel, vitamin E, grepový extrakt) a rozšlehala ručním šlehačem. Nevím proč, ale krém mi nešel tak hezky našlehat jako Míši, byl spíše tekutější. Nakonec to ani nevadilo, krásně zatuhl.
4. Směs jsem přelila do skleničky a nechala zatuhnout. A nakonec nalepila cedulku.

Krém těsně po nalití do skleničky a před zatuhnutím měl sytě zelenou barvu, která ztuhnutím vybledla do krásně jemné mentolkové zelené. A zbývá už jen nalepit cedulku s popiskou:
Příprava mi zabrala dohromady asi 35 minut, nejdelší je 20 minutové čekání, až máslo s voskem v lednici zatuhnou. Jinak je celý krém hotový za chvilku.
Krém má krásnou jemně zelenou barvu a slabounce voní, tak krémově (nakonec jsem nepřidala tea tree, co vidíte na fotkách, takže voní jenom jemně po aloe). Krásně se roztírá, není vůbec tuhý. Používám jej už skoro měsíc a musím říct, že za tu dobu se mi pupínky tvoří minimálně a pleť mi tolik nešupinkuje, je krásně hladká a hydratovaná. Jen po namazání se poměrně hodně leskne a chvíli trvá, než se krém vstřebá, takže na den to není úplně to pravé a budu si muset vyrobit ještě nějakou lehčí denní variantu.
Vyrobila jsem si také dvoufázový odličovač, návod najdete tady.

Zkoušeli jste také vyrábět nějakou domácí kosmetiku? Jak dopadla? :)
/ foto moje ©gathermoments


  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

12 komentářů

  1. Ta cedulka se mi líbí, krém se tváří, jak kdyby vyšel na pětikilo:) já si zase vyrábím domácí deodorant, je hotový za 5 minut a neobsahuje žádnou zlou chemii, stačí smíchat kokosový olej s grepovým extraktem, občas si tam přidám nějaký vonný olej, ať nemám pořád jen kokosový, chci zkusit do něj nakapat i parfém, uvidíme, co to udělá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, děkuji :)
      Ten deodorant zní zajímavě (a hlavně jednoduše), díky za tip, vyzkouším :)

      Vymazat
  2. Tak ten vypadá luxusně :)) Já jsem zatím dělala jen domácí přírodní šampon a pak různé bylinkové masti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Jaký šampon jsi dělala? Podělíš se o recept? :)

      Vymazat
  3. Vypadá úžasně a tváří se luxusně !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to úžasně, zatím jsem se k ničemu takovému neodhodlala! :)

    http://sugar--spice--nice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. waw :) krem vyzera chutne :D chcela by som sa spýtať, či by som si mohla spraviť len taký jednoduchý krem - zmiešala by som si čiste aloe vera a par kvapiek jojoboveho oleja... dalo by sa to použiť ako krem ??????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dalo, jen to bude mít spíš tekutou konzistenci a bude to takové pleťové "mléko". Přidané bambucké máslo a včelí vosk krém právě zahusťují :))

      Vymazat
  6. Chtela bych si udelat nocni pletovy krem a tento recept me zaujal. Jak je to s aloe vera v kremech v zimě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já se tímto krémem mazala i v zimě a žádné problémy jsem s tím neměla. A pokud bude noční, tak si myslím, že bez problému. Ať se krém podaří! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)