JARNÍ KOPŘIVOVÝ DETOX

23. 4. 2014


Je mi jasné, že to tu trochu začíná vypadat jako v nějakém zahradnicko-herbářovém blogu, ale když to jaro mi nedá! Tak doufám, že vám to moc nevadí a neodradí vás to od dalšího čtení...a nebojte, chystám i jiné příspěvky než rostlinné. :)

Jaro je období, které úplně svádí k očistě. A protože z přísných půstů mám trochu strach, rozhodla jsem se letos pro detox ve formě kopřivového čaje s drobnou úpravou jídelíčku, snažím se jíst jednoduchá jídla a hodně zeleniny. Natrhanou kopřivu jsem si přivezla z Vysočiny, od babičky ze zahrádky.


KDE KOPŘIVU NAJÍT A JEJÍ ÚČINKY

Pokud vám taky kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) roste na zahrádce nebo jste na ni narazili v příkopu podél polní cesty (nesbírejte podél silnic nebo jinde, kde by mohla být znečištěná), doporučuji si jí trochu natrhat (nejlépe v gumových rukavicích). V léčitelství se používají listy jak čerstvé, tak i ty sušené, nejúčinnější jsou ty sbírané na jaře do půlky května. Sušit musíte na tmavém vzdušném místě (nikdy ne na slunci!) buď ve formě zavěšených svazků nebo jednotlivé lístky v jedné vrstvě. Mně se osvědčily papírové krabičky od bonboniér. Listy nesmí zčernat (mají mít tmavě zelenou barvu), takové listy jsou znehodnocené a můžete je rovnou vyhodit.
Pokud nemáte žádnou kopřivu v dosahu, můžete si sypané usušené lístky k přípravě čajů koupit třeba u Sonnentoru v bio kvalitě tady, mají i variantu v nálevových sáčcích.

A jaké má kopřiva účinky? To si můžete přečíst třeba tady. Z těch základních: kopřiva obsahuje vitamin C, betakaroten, vitamin A, vápník a železo. Léčí snad skoro všechno: ničí a rozpouští škodliviny v těle, povzbuzuje metabolismus, má protizánětlivé, deodorační účinky, zastavuje krvácení a urychluje hojení ran. Působí močopudně, rozpouští hleny, je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Ničí také viry chřipky, je protiprůjmová, podporuje činnost slinivky a vaječníků a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Čerstvé rostliny, které na kůži pálí a způsobují puchýřky, jsou mírně toxické, sušením nebo varem se tyto látky zničí a a kopřivu lze pak užívat i dlouhodobě a bez jakýchkoliv kontraindikací. Pokud jste těhotné nebo kojíte, přesto doporučuji se před takovouto očistou poradit s lékařem.


JARNÍ KOPŘIVOVÝ DETOX

Pro jarní očistu se hodí buď ve formě čaje, výluhu nebo můžete konzumovat přímo lístky. Vše pomáhá k celkovému pročištění organismu a posilují cévní systém.

  • Čaj připravuji ze dvou čajových lžiček lístků na čtvrt litru vody, louhuje se asi 10 minut. Čaj se snažím pít 3x denně (což se ne vždy zadaří a většinou je to tak 1-2x ) po dobu 2 až 3 týdnů. Samotná kopřiva má trochu neobvyklou, svíravou chuť, která nemusí být každému příjemná. Pro zlepšení chuti můžete přidat heřmánek, lístky máty nebo třeba meduňky. Já piji čaj jen kopřivový, na chuť jsem si už zvykla a nevadí mi. :)
  • Více účinných látek získáte z kopřivového výluhu, ten se připravuje z posekaných lísků zalitých vodou a nechaných přes noc macerovat.
  • Kopřivové lístky můžete přidat také do směsi, ze které si vyrábíte smoothie nebo jen rozmixovat v malém množství vody a užívat dvě lžíce denně po dobu tří týdnů.
Také dodržujete jarní očistu organismu? Jaký je ten váš oblíbený recept?

/ foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Ty to máš tak krásně nafocené! Ale pro mě to asi není. Tak ti jen přeju, at se pak cítíš líp:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) No uvidím, jestli to bude mít nějaké účinky...

      Vymazat
  2. Kopřiva je skvělá :), vloni jsme taky pili. Zrovna ráno jsem si říkala, že je zase její čas. Máme právě od Sonnentoru :). Ale strašně mi nechutná, nemůžu si zvyknout. Vůbec mě nenapadlo přihodit k ní něco, děkuju za nápad :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, Káťo, vážně? Mně naopak právě chutná, čím dál tím víc. Ale když přihodíš třeba tu mátu nebo meduňku, ta to zaručeně přebije :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)