Penang: Georgetown /Malajsie

17. 8. 2017


Na Penang jsme dorazili dopoledne, měli jsme tak spoustu času, vydat se ještě na prohlídku GeorgetownuNejdřív něco málo z historie. :)) Gergetown byl založen v roce 1786 jako jedna z prvních britských osad v jihovýchodní Asii. Společně se Singapurem se později stal korunní kolonií a během druhé světové války byl okupován Japonským císařstvím. V září 1945 bylo město znovu dobyto Brity a následně, ještě před vyhlášením nezávislosti Malajsie v roce 1957, obdrželo status bezcelní zóny. 

Významnou roli tu hraje početná čínská komunita, která tvoří zhruba 56% obyvatel, Malajci 33% a zbytek jsou Indové. Gerogetown má tak díky prolínaní různých vlivů opravdu originální atmosféru a právě množství koloniálních budov mu přineslo zápis do seznamu UNESCO.

My jsme nejprve zamířili do indické čtvrti, protože jsme měli chuť na nějaké indické jídlo, což ale nebyla moc dobrá volba a mému drahému jídlo vůbec nesedlo, tak jsme část dne strávili v hotelovém pokoji. Bylo to ale naštěstí poprvé a naposledy, co někomu z nás bylo špatně z místního jídla. Moc dobře mi nedělal ani pohled na Indy jedící v restauraci rukama, ale všem to přišlo strašně autentické, tak jsme to zkusili. Jednou stačilo. :))





Architektura je tu opravdu rozmanitá, pěkně se tu prolínají jednotlivé vlivy. A tak tu kousek od sebe najdete čínský chrám, hned vedle hinduistický, mešitu a křesťanský kostel.









Různě roztroušené po městě tu mají street arty, se kterými se turisté rádi fotí. :)) Ty první jsou dílem litevského umělce Ernesta Zacharevice, který byl v roce 2012 pověřen městskou radou, aby jim to tu trochu vylepšil. Myšlenka grafiti v historickém centru se mi zdá moc zajímavá a dnes je to navíc opravdu oblíbená atrakce. Nejlepší je sehnat si mapku (třeba tuhle) a jít se podívat přímo na ty, které se vám líbí nejvíc.







K večeru jsme ještě zamířili na čínské klanové domy (Clan Jetties), které jsou vystavěné na kůlech v moři.










Díky čínským obyvatelům je v Georgtownu spousta chrámů a klanových domů nebo třeba historické modré sídlo Cheong Fatt Tze Mansion.



A ještě podvečerní procházka uličkami. Má to tu své kouzlo, hlavně když se večer ochladí a už není tak šílené vedro jako přes den. :))






Večer jsme se vydali na jídlo do místního food courtu Red Garden Food Paradise, kde je spousta stánků nastavěných kolem dvora plného stolů a židlí. Funguje to tu zajímavě, vyberete si stůl, následně si objednáte jídlo u stánků, které se vám líbí, nahlásíte číslo stolu a až je hotové, tak vám ho přinesou. A dokonce nám tu k jídlu i živě zazpívali. :))




Druhý den jsme pro změnu vyrazili na jídlo na vyhlášený čínský trh s jídlem na ulici Lorong Baru. Pokud máte pocit, že jsem jedla pořád nudle, tak to není jen pocit. Já je mám fakt moc ráda a navíc tu každé byly úplně jiné! :))




Další den jsme vyrazili autobusem na chrámový komplex Kek Lok Si Temple a do národního parku na trek džunglí. Ale to vám ukážu až příště. :))

Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. Mňam. Ale nudle bych si dala. Ty domalované malby na zdech jsou trošku creepy (ale působivé) ...Super fotoreport:p.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Ty omšelé zdi s malbami jsou vážně působivé, Malajsie mě celá příjemně překvapila :)) Krásný zbytek léta!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)