DIY hrací kostka pro miminko

27. 8. 2022


Původně jsem ji měla v plánu ještě pro první holčičku, ale nějak jsem ji nestihla ušít a pak už na ni byla moc veliká. Tu naši druhou holčičku začíná bavit teď, když bude mít půl roku. Stačilo mi pár odstřižků látek, dřevěné kroužky, korálky a molitanová kostka.

Použila jsem:
  • Molitanovou kostku o rozměru 10x10 cm.
  • 6 kousků látek o rozměru 13x13 cm (počítám 1,5 cm na přídavky na švy), případně nažehlovací vlizelín pro zpevnění.
  • Stužky nebo proužky látek, ze kterých ušijete šňůrky (já použila 9 proužků látek o rozměru 4x15 cm a jeden 8x15 cm, počítám 1,5 cm na přídavky na švy).
  • Dvě dřevěná kolečka, silikonové a dřevěné korálky, provázek. Původně jsem měla v plánu přidat dovnitř ještě chrastítko, ale nakonec jsem za něj zapomněla.
  • Šicí stroj, nitě, jehlu, špendlíky, nůžky, vařečka nebo jídelní hůlka.


Postup:

1. Nejprve jsem si nastříhala 6 čtverců látky o rozměru 13x13 cm, použila jsem látky s různými strukturami, aby miminku rozvíjely hmat (bavlněné plátno, bavlna s vaflovou vazbou, hebká plyšová minky a mušelín). Ideální jsou ty s certifikací pro děti do tří let. Látky je dobré si předem vyprat a vyžehlit a můžete je také zpevnit nažehlovacím vlizelínem, ale není to nutné.



2. Proužky látek jsem si sešila podél delší a jedné kratší strany a pomocí vařečky nebo jídelní hůlky otočila na líc a vyžehlila. Práci si můžete ulehčit použitím hotových stužek.


3. Pak jsem si promyslela, jak bude kostka vypadat a na podložce si ji rozložila.


4. A mohla jsem se pustit do šití! Vzala jsem si první dva čtverce, z líce vložila šňůrky, dobře sešpendlila a prošila. V místech, kde jsem prošívala stužky nebo provázky, jsem prošila raději dvakrát. Tenčí provázky sem zajistila ještě z vnitřní strany uzlíkem.


5. Sešila jsem čtyři čtverce v řadě. Potom jsem přišila shora i zespoda další dva a nakonec sešila dohromady. Poslední dvě hrany jsem nechala nesešité, ideálně ty, kde nejsou všité žádné doplňky.


6. Molitanovou kostku jsem vložila do látkové a skrytým matracovým stehem ručně zašila zbývající dvě hrany. 


7. A je hotovo! :))


Zkusíte taky jednu ušít? :))

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. Moc hezke, jen velky dotaz: kde koupim molitanovou kostku prosim? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já kupovala v Karsu v Brně na Cejlu: https://www.obchod-kars.cz/remeslnicke-potreby/molitan/molitanove-vyrobky/
      Tak snad taky seženete! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)