Už je sice dlouho po Velikonocích, ale my tenhle kynutý věnec děláme běžně i během roku. A taky na Vánoce, na rozdíl od vánočky v troubě totiž věnec v remosce krásně drží tvar. Je to recept mojí babičky, takže na nějaké přesné gramy a mililitry se nehraje, dáme prostě trochu mléka...je potřeba to dostat do ruky. Tak snad se mi někdy podaří to změřit přesně a pak to tady zaktualizuji. :))
SUROVINY
- 450 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 125 g Hery
- 2 žloutky
- čerstvá citronová kůra z jednoho citronu
- sůl, taková větší špetka
- třetina balíčku kvasnic, asi 15 g
- mléko
- rozinky namočené přes noc v rumu, menší hrneček
- bílek na potření
- mandle nebo oříšky na ozdobu
POSTUP
- Do velké mísy prosejeme mouku a cukr, uděláme důlek a nadrobíme kvasnice. Zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek, až bude pěkně bublinkovat.
- Přidáme zbytek surovin a zaděláme pěkně vláčné těsto, můžeme přidat i zbytek rumu z rozinek. My věnec děláme ze dvou částí, v jedné jsou rozinky a v druhé ne, takže si část těsta odebereme stranou a do zbytku zamícháme rozinky, pak zase vrátíme zpátky. Těsto necháme v míse v teple vykynout.
- Těsto si rozdělíme na 6 dílů, vyválíme hady a umotáme "vánočku". Někdy jsme dělali taky z pěti, spodní patro byl copánek ze tří dílů a horní ze dvou. Přesuneme do remosky a necháme zase nakynout.
- Potřeme bílkem a ozdobíme mandlemi nebo oříšky, v remosce pečeme 20-25 minut.
Jaký je ten váš rodinný vánočkový recept?
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments
2 komentářů
Mm to vypadá moc dobře,super díky za recept určitě odzkouším.
OdpovědětVymazatDíky, ať se podaří. :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)