Babiččin kynutý věnec

30. 4. 2020


Už je sice dlouho po Velikonocích, ale my tenhle kynutý věnec děláme běžně i během roku. A taky na Vánoce, na rozdíl od vánočky v troubě totiž věnec v remosce krásně drží tvar. Je to recept mojí babičky, takže na nějaké přesné gramy a mililitry se nehraje, dáme prostě trochu mléka...je potřeba to dostat do ruky. Tak snad se mi někdy podaří to změřit přesně a pak to tady zaktualizuji. :))

SUROVINY
  • 450 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 g Hery
  • 2 žloutky
  • čerstvá citronová kůra z jednoho citronu
  • sůl, taková větší špetka
  • třetina balíčku kvasnic, asi 15 g
  • mléko
  • rozinky namočené přes noc v rumu, menší hrneček
  • bílek na potření
  • mandle nebo oříšky na ozdobu

POSTUP
  1. Do velké mísy prosejeme mouku a cukr, uděláme důlek a nadrobíme kvasnice. Zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek, až bude pěkně bublinkovat.
  2. Přidáme zbytek surovin a zaděláme pěkně vláčné těsto, můžeme přidat i zbytek rumu z rozinek. My věnec děláme ze dvou částí, v jedné jsou rozinky a v druhé ne, takže si část těsta odebereme stranou a do zbytku zamícháme rozinky, pak zase vrátíme zpátky. Těsto necháme v míse v teple vykynout. 
  3. Těsto si rozdělíme na 6 dílů, vyválíme hady a umotáme "vánočku". Někdy jsme dělali taky z pěti, spodní patro byl copánek ze tří dílů a horní ze dvou. Přesuneme do remosky a necháme zase nakynout.
  4. Potřeme bílkem a ozdobíme mandlemi nebo oříšky, v remosce pečeme 20-25 minut.

Jaký je ten váš rodinný vánočkový recept?

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

0 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)