2 dny na řeckém ostrově Naxos

26. 3. 2018


Předposlední zastávkou našeho "island hoppingu" byl ostrov Naxos. Vydali jsme se sem trajektem ze Santorini. Z přístavu jsme to měli kousek do našeho ubytování v Soula hoteluPokud byste rádi slevu 15 dolarů na ubytování, objednejte přes tento odkaz. Hotel se nachází na okraji hlavního města hned na pláži. Tu jsme kvůli chladnému počasí nevyužili, ale ubytování bylo moc fajn!



Naxos mi byl strašně sympatický, všechno tam bylo takové opravdové, autentické. Nebylo tam moc turistů, místní nad nimi výrazně převažovali (v létě je to asi jinak). Lidé se tu baví, večer posedávají po tavernách, po ulicích běhají děti...a hlavně tu mají normální ceny (oproti Santorini nebo Mykonosu je to velká paráda!)! :))

Večer jsme objevili naprosto úžasnou tavernu Barabbas s ručně psaným menu, po setmění narvanou k prasknutí a s úplně skvělým jídlem!


Ráno jsme začali snídaní, tentokrát palačinkami a obhlídkou místních půjčoven aut. Nakonec jsme vybrali Smart Cabrio (30 euro/1 den) a vyrazili na prohlídku ostrova. Naxos je z ostrovů, které jsme navštívili největší. První zastávku jsme si udělali v antických mramorových dolech, kde dodnes leží nedokončené sochy mladíků tzv. kouros v nadživotní velikosti. Hned vedle má nohy nachystané na transport, ke kterému nakonec nedošlo. Sochy jsou jen nahrubo otesané, k finální úpravě docházelo až na místě. A mramor se tu těží dodnes, naxoský mramor je prý světově proslulý.




Následovala zastávka u kostelíku v horách a v bývalém hlavním městě ostrova Halki (Chalki). Tam mají malebné centrum s pár uličkami, chtěli jsme si dát frapé, ale než jsme si to prohlédli, přijeli dva výletní autobusy plné lidí a všechno obsadili.




Tak jsme pokračovali do další vesničky Apeiranthos, kde jsme si dali rovnou oběd. Protože vesnička leží v horách, byla tu pěkná zima a vítr.






Další zastávka byl chrám bohyně Demeter, bohyně plodnosti země a zemědělství, uprostřed polí, ke kterému vedla jedna prašná polní cesta. Vybudovali tu dokonce i budku, nejspíš na vybírání vstupného, ale chrám byl volně přístupný.




Pak jsme chtěli ještě chrám boha Dionýsa, ale tam jsme dorazili pozdě. Vstupné je sice taky zdarma, ale naleziště zavírají už v 15 hodin, tak jsme to nestihli. Tak jsme se vydali na pláž, do letoviska Agia Anna a pláž Agios Prokopios. Tak mi to trochu připomínalo pláže v kolem Kodaně, kde byly taky duny a rostla tráva.






Na cestování na podzim mi vadí jen to, že se tak brzy stmívá! A tak jsme nestihli západ slunce v hlavním městě u symbolu ostrova Naxos: Portara neboli velká brána. Měl to být vstup do antického Apollónova chrámu, který ale nebyl kvůli válce nikdy dokončen. A tak tu do dneška stojí jen ta brána.



Další den jsme ještě vyrazili na snídani na pláž u Agia Anna







Potom jsme už jen vrátili auto, prošli se uličkami starého města a pevnosti, kterou místní přestavěli a normálně v ní bydlí. V přístavu jsme si dali oběd a pak už vyrazili na trajekt na Mykonos!















Tak ještě mapka (po kliknutí se otevře v Google mapách):

Naxos je jeden z větších ostrovů a tak je tu určitě ještě víc co objevovat než jen to, co jsme zvládli projet autem za jeden den. Já vždycky ráda koukám na tripadvisor nebo googlím různé blogy z cest. :))

Mějte se moc krásně a příště se vidíme na Mykonosu! :)) Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

14 komentářů

  1. Ach bože Naxos miluju- jako jsi tam stála na pahorku a dívala se na Choru ,tak jsem tam stála i já. Krásně jsem sis tebou zavzpomínala. Prolezla jsem uličky , krámečky v nich.. spořádala spoustu dobrot tak jako vy a koupila si na nábřeží láhev jejich tradičního Citronela.Moc ti děkuji za krásné chvíle nad fotkami.Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je krása, díky! Jsem moc ráda, že sis se mnou takhle zavzpomínala. :))

      Vymazat
  2. Krásna realita a akoby k Vám patrila, ladila, pekne, ako všetko okolo a s Vami:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozně dlouho jsem pátrala jakou bohyni znázorňuje socha která stojí na pravé straně chodníku vedoucího k Portaře.Jistě sis jí všimla. Už to vím ,je to bohyně Ariadné. Řecká bohyně vegetace. A je o ní docela zajímavé čtení. Třeba tě to zaujme.Zdravím Hanka
    Taky jsme pluli ze Santorini, tam jsem byla dvakrát a stále nemám dost......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky! To jsem nevěděla :)) Santorini je nádherné, hned bych taky jela znovu!

      Vymazat
  4. Mně se strašně líbí, jak jsou ty uličky prázdné, nebo minimálně poloprázdné. A zaujaly mě ty zachovalé sochy na začátku, to vypadá úžasně. Skvělý článek! :)
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to jsou ty výhody cestování mimo sezónu. Díky moc! :))

      Vymazat
  5. och wow! milujem grecko a fotky su uplne prenadherne! normalne ma to chytilo za srdce
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, moc děkuju! Tam je tak krásně, to se fotí úplně samo :))

      Vymazat
  6. všechny řecké ostrovy jsou tak nádherné! miluju tu řeckou kulturu a přírodu. úplně jsi mi připomněla léto na Kosu, už chci zase na nějakou dovču, když vidím tyhle fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? Mám to úplně stejně! Mám Řecko hrozně ráda :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)