KNIŽNÍ TIP: BOLESTIVÉ MĚSÍČKY, SBOHEM!

7. 1. 2016


Po symptotermální antikoncepční metodě, kterou jsem nakousla ve svém článku pro magazín Lohas, mám pro vás dneska další zajímavé a ryze ženské téma. Když mě oslovila moc milá Verča, jestli bych nechtěla napsat něco o knížkách, které prodávají v Bráně k dětem, zaujala mě právě tato útlá knížka s poněkud jásavým obalem o bezbolestných měsíčkách.

Na knížku jsem se těšila, protože sama mám s bolestivou menstruací a nepravidelným cyklem problém hlavně od doby, kdy jsem přestala brát hormonální antikoncepci. Občas mám i takové stavy, že se kromě bolesti dostaví i celková nevolnost a pocity na omdlení. Začala jsem pít čaj z kontryhele, který díky obsahu rostlinných fytohormonů má tu moc upravovat hladinu hormonů v těle a celkově cyklus urovnat. Pomáhá mi právě i na silnou a bolestivou menstruaci, kdy ho piju zhruba týden před začátkem a během prvních dní menstruace a musím říct, že silné bolesti opravdu ustoupily. A navíc chuťově to není nic špatného, přirovnala bych ho ke kopřivovému čaji, který mi celkem chutná.


A teď už k samotné knížce. Je celkem tenká, přečtenou jsem ji měla opravdu rychle. Musím říct, že podle názvu jsem čekala něco trochu jiného. Čekala jsem, že bude obsahovat tipy, jak na bolestivou menstruaci a místo toho je věnovaná svobodné (nebo také volné a bezvložkové) menstruaci, což je věc o které jsem donedávna neměla ani tušení. Svobodná menstruace je taková, kdy necháváte krev z těla odejít ve chvíli, kdy se vám to zrovna hodí, díky vědomému ovládání děložního čípku. A jinak nepotřebujete žádné jiné pomůcky jako vložky, tampony nebo kalíšek.

Musím se přiznat, že když jsem o tomto poprvé slyšela, připadalo mi to natolik použitelné pro běžný život asi jako když se mniši živí vzduchem a vesmírnou energií. Ale po pár minutách googlení, jsem z diskuzí zjistila, že některé ženy to tak dělají úplně běžně a vlastně ani neví, že je to tato metoda. A tak jsem si počkala na svoji další menstruaci, kterou jsem měla zrovna během víkendu a většinu času byla doma a zkusila to. Ráda bych řekla, že to opravdu fungovalo a šlo intuitivně úplně samo, ale já moc nevím jak na to. Když jsem měla menstruaci slabší, tak to opravdu fungovalo. Ale s příchodem silných měsíčků jsem vůbec nepoznala, že už je čas. Podle autorky to prý za čas pozná každý tak přirozeně, jako že se mu chce na malou. Tak možná to chce jen čas?

A ještě k těm bolestem. Autorka zastává názor, že bolest a premenstruační syndrom vzniká právě z nepřirozeného zadržování krve a že to stejné tvrdil už Hippokratés 500 let před Kristem. A bolest, ta mi opravdu polevila. Jen nevím, jestli je to touto metodou nebo spíš kontryhelem. :)) Takže ač je to knížka poněkud alternativní, jsem ráda, že jsem na ni narazila! Pokud by vás zaujala, knížku si můžete koupit v eshopu Brány k dětem (které tímto děkuji za její věnování) nebo v některé z jejich prodejen v Praze, Brně, Jičíně, Pardubicích a ve slovenských Košicích. 

Máte také problémy s bolestivou mestruací? Jak jste na ni vyzrály? Znáte svobodnou mesntruaci? Jsem moc zvědavá na vaše zkušenosti!

Mějte se krásně! Evi
/ foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

8 komentářů

  1. Pro me naprosta novinka, neznam tuto metodu a vubec by me nenapadlo, ze je to cesta ke zbaveni se bolesti. Coz bych ale potrebovala. Opravdu valim oci. Diky za info. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, já jsem taky valila oči :)) Ale jsem ráda, že se informace hodí...krásný den!

      Vymazat
  2. ano, volná menstruace je úžasná:-) více i ve článku zde:-) http://lucieharnosova.cz/2015/10/28/volna-menstruace/
    A recenze na knihu je skvěá, sdílím dál! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky moc! Článek je moc zajímavý, jen mi to tak dobře nešlo! :))

      Vymazat
  3. Jsem mírně v šoku! Zkusím si o tom zjistit víc. Mě například při menstruaci bolí pravidelně hlava. Teď naposledy 3 dny. Třeba se tam něco dočtu. Děkuji za velmi zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emi, uvidíš, připadá mi to strašně zajímavé, jen se mi to nedaří úplně aplikovat :))

      Vymazat
  4. Myslím, že jsem na tom dost podobně jako ty. A zrovna nedávno jsem i psala článek - http://zivotoc.cz/zivot-po-pilulkach/ . Taky bych na to chtěla vyzrát, ale na nic jsem zatím nepřišla :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, mně opravdu hodně pomáhá na bolesti kontryhelový čaj (piju ho vždycky celý týden před měsíčky a ještě během nich). Od té doby, co si ho vařím, mám menstruaci mnohem slabší a bolesti jen tak trošku. Taky se mi zdá, že se mi pomalu srovnává cyklus a celkově hormony, protože i pleť mám mnohem lepší. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, ale za sebe můžu doporučit! Tak ať je to lepší!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)