Renovace židlí TON

22. 8. 2014


O víkendu jsme se pustili do natírání starých židlí. Na půdě už ležely pár let a nám se teď do nového (i když jen přechodného) bytu budou moc hodit. Dokonce jsme zjistili, že to nejsou ledajaké židle, ale přímo od firmy TON. Podobné se vyrábí i dnes pod názvem Ironica, jen jsou malinko jiné. Podobné židle vyrábí i dánský HAY, jmenují se J77.
Původně byly bílé a dost oprýskané, po pečlivém obroušení, první vrstvě, dalším obroušení a finální vrstvě černého matného balakrylu vypadají jako na fotkách nahoře. A moc se mi líbí! Tak nějak se mi zdá, že v černé působí mnohem elegantněji a subtilněji. No prostě se mi tmavé líbí víc a to mám jinak bílý nábytek moc ráda...k tomuto tvaru mi sedí víc ta černá. Co myslíte vy? Nechali byste je raději bílé? :))



A ještě nezbytná fotka před a po:


Teď už jen koupit bílý stolek, mám vybraný tento, a pak to snad u nás bude vypadat tak pěkně jako na inspiračních fotkách z mého alba na pinterestu, jen ten bílý stůl bude úplně jednoduchý.




Mějte se krásně a užijte si víkend! Evi

//foto moje ©gathermoments, poslední koláž via pinterest

Mohlo by se vám také líbit:

14 komentářů

  1. Proměna se ti parádně povedla a souhlasím, že v černé vypadají daleko lépe, jsou mnohem elegantnější než ve svém původním bílém provedení. My teď také rekonstruujeme, ale zrovna se stolem a židlemi máme docela problém. Žádné půdní zásoby totiž nebyly nalezeny. A zrovna takovéhle by se mi strašně líbily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky! Koukala jsem na blogu, že je to u vás v plném proudu! :))
      Půdní zásoby jsou super, ale když nejsou, tak bych zkusila okouknout nějaké bazary s nábytkem nebo inzeráty, bazary na netu atak...taky se tam občas dají najít pěkné poklady. :))

      Vymazat
  2. Parádní proměna! Židle opravdu prokoukly, moc se ti to povedlo :) Mě by se do bydlení hodila spíš bílá, jelikož si chci zařídit takový francouzský styl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) jsem zvědavá, jak budou nakonec v interiéru vypadat...mám ráda takový minimalistický skandinávský styl, bilá, černá, šedá, trochu dřeva a zeleně, bohužel přítel toto moje nadšení úplně nesdílí, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne :))

      Vymazat
  3. To se musím smát :) Jednak proto, že se ti to moc povedlo a černé jsou mnohem elegantnější. Za druhé proto, že máme Melltorp, k němu jsem si z Čech nedávno přivezla dvě židle, které jsem našla na půdě. Nejsou ty tyhle špriclové, ale nějaký Ton nebo Thonet to bude. A chystám se je natřít na černo (i když zvažuju lesk).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári, jejda to je dobrá náhoda! :)) Melltorp je prostě nejlepší...a doufám, že se pak pochlubíš, jak židle dopadly, jsem na ně moc zvědavá! :))

      Vymazat
  4. Ahoj :) Krásná proměna, vrátila jsi je do života. :) Jednu takovouhle židli jsme také doma mívali. Asi si ji tenkrát pořídili všichni. :D To by mě zajímalo, kam se poděla. O.o Do interiéru se ti moc hodí:).
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, moc děkuji! Babička s dědou je mají taky, ale myslím, že už je to ta novější verze...nejspíš se jiné tehdy ani koupit nedaly :))

      Vymazat
  5. Čím dál tím víc miluji minimalismus ♥
    Židle se opravdu povedly a jednoduchý bílý stůl k nim bude úplně nádherný :)

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andy, moc díky! Jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne :))

      Vymazat
  6. Tak a začínám přemýšlet, že těm našim židlím by taky slušel černý nátěr!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě klidně i bílý! Některým židlím sluší víc bílý, jiným zase černý :))

      Vymazat
  7. Dobry den Evka. Stolicky su krasne. Nas caka podobna uloha. chcela by som sa opytat - brusili ste stolicky v celku, alebo ste ich rozoberali? Myslim operadla. A aku farbu ste prosim pouzili na nater? Ste s nou aj s odstupom casu spokojni? Dakujem za kazdu radu! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji! :)) Natírali jsme matným černým balakrylem, židle jsme nerozebírali, držely hezky. Teď po šesti letech se už začínají rozjíždět, takže by to chtělo kompletní renovaci, všechno rozebrat a zase slepit...Jinak jsme ale spokojení, nátěr drží, jen na pár místech se odprýskl, ale není to nic hrozného. Tak záleží v jakém stavu jsou ty vaše, možná bych spíš doporučila úplně rozebrat, ať to máte při jedné práci a nemusíte se do toho za čas pouštět znovu. Ať se renovace podaří! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)