14. 9. 2016

Narozeninový dortík


Asi už jste si všimli, že mě mě baví péct dortíky! Už jsem pekla dva čokoládové s efektním zdobením, mrkněte sem a sem. Pak taky čokoládový podle Děvčete u plotny a letos jednu šeříkovou Pavlovu a pro dědu a tchyni tento "polonahý" se stékající polevou a ovocem. Jo dortíky, ty já můžu! :))


Korpus obou letošních jsem dělala podle tohoto receptu Kitchenette a je naprosto perfektní! Na jeden dort jsem vždy udělala dva korpusy, které jsem rozřízla napůl, abych měla 4 patra. Parádní vychytávka na řezání korpusů je ukrytá v téhle sadě Smaksam z Ikea. Nůž si nastavíte do požadované polohy a dort překrojíte jak po másle. Řez je krásně hladký a všude rovnoměrný. Parádní vychytávka! :))
Pokud budete dělat dort narozeninový, zkuste přidat girlandu s přáním. Je na výrobu opravdu jednoduchá, mrkněte třeba sem. Já si namísto stříhání pásky natiskla písmena na obyčejný papír, vystříhala vlaječky, složila přes šňůrku a slepila lepidlem. Pak už stačí přivázat na špejle a je hotovo. Pokud by se vám hodily vlaječky s nápisem "všechno nejlepší!", nachystané na vytištění jsem je nahrála ve formátu PDF sem. A teď už recept:

KORPUS (použila jsem formu o průměru 24 cm, na dort jsem pekla postupně korpusy dva)
  • 5 vajec 
  • 100 g moučkového cukru (5 vrchovatých lžic) 
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • půlka prášku do pečiva
  • špetka soli
KRÉM
  • vanička měkkého tvarohu
  • balení mascarpone
  • kelímek 33% smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 240 g vysokoprocentní hořké čokolády, já používám tu z Lidlu se žlutým obalem
OVOCE
  • rybízová marmeláda - na potření korpusů, já používám zásadně tuhle naši domácí
  • jahody, maliny, ostružiny, borůvky...podle toho, co máte rádi
  • máta, meduňka - ty nejen že dorty krásně zdobí, ale navíc jsou i moc dobré chuťově

POSTUP
  1. Nejprve jsem si ušlehala žloutky s horkou vodou a moučkovým cukrem do světlé pěny, přidala olej, kakao a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec jsem opatrně vmíchala sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.
  2. Do vymazané a pečícím papírem vyložené formy jsem přelila těsto a dala péct do nevyhřáté trouby na 160 °C  na 60 minut (spodní a horní ohřev). Troubu jsem během pečení neotvírala a po 60 minutách ji vypla a nechala pootevřenou vychladnout.
  3. Vyšlehala jsem si smetanu, pomalu přimíchala mascarpone, cukr a tvaroh. 
  4. Korpusy jsem si nařezala napůl, každou vrstvu tence namazala rybízovou zavařeninou a potřela krémem. Krém jsem uhladila hladítkem i na boku tak, aby jednotlivá patra těsta prosvítala a nechala v lednici zatuhnout.
  5. Ve vodní lázni jsem si rozpustila čokoládu spolu se smetanou a nechala ztuhnout, dokud mi poleva na dortu rychle netuhla. Pak jsem nejprve vytvořila na boku stékající pruhy a zbytkem polevy potřela horní hranu dortu. Nakonec jsem na dort naskládala ovoce a nechala v lednici dobře zatuhnout.



Taky tak rádi pečete? :))

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

18 komentářů:

  1. Takove chute delat :). To by se melo zakazat :D. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Marti, taky si upeč, není to nic složitého ;)

      Vymazat
  2. Uplne rada dorty nepecu, moc mi to totiz nejde:-), tenhle je uzasnyyyyyyyyy. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Dostat takový dortík s nikým se nepodělím :D <3 Nádhera!

    OdpovědětVymazat
  4. wau, aká šikulka. torta vyzera perfektne.
    pači sa mi tvoj blog, je taky simple a to sa mi veru páči :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní dorty, úplně profi! Opravdu nádherné! P.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi, dort vypadá skvěle, obdivovala jsem už na IG. Jsi moc šikovná, působí děsně profi ;-). Recept se nezdá složitý, musím si ho zapsat, díky za něj!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuju! Určitě to zkus, pokud dodržíš všechny fígle z blogu Kitchenette, tak se Ti podaří. Měj se moc krásně! :))

      Vymazat
  7. Na mě je tohle moc složité, ale kdybych takový dortík dostala, nezlobila bych se :) Vypadá nádherně!

    Maybelline | The Rocket Volum' Express

    OdpovědětVymazat
  8. Fakt profi, úplně zírám.
    Takový bych si s chutí objednala :)

    OdpovědětVymazat
  9. mňam, já chci taky! :D vypadá luxusně a určitě byl i dobrej. to já vždycky všechno zpatlám nebo se mi to rozpadne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu! Ono to opravdu není tak složité, jak vypadá, zkuste dát dortíkům ještě šanci ;))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)