­
­

MEDVĚDÍ ČESNEK /PESTO

12. 4. 2014


MEDVĚDÍ ČESNEK Allium ursinum
je vytrvalá bylina s podzemní cibulí a jemnými bílými kvítky, která roste ve vlhkých lesích. Její listy můžete využít jak v kuchyni, tak i v léčitelství  pro snížení krevního tlaku, proti chřipce nebo astmatu. Rostlina kromě silice, která jí propůjčuje jemně česnekovou vůni, obsahuje také vitamin C. Medvědí česnek tak podporuje trávení, urychluje hojení ran, uklidňuje křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Hotová přírodní lékárnička! :)

Medvědí česnek neodmyslitelně patří k mému jaru, mám moc ráda jeho jemně česnekovou a tak trochu špenátovou chuť. Kupuji ho u nás v Brně na Zelném trhu (letos přestěhovaném do parku na Moravské náměstí). Rychlým a jednoduchým receptem je pesto, na které mi stačí (kromě listů česneku) olivový olej, mandle (místo piniových semínek), parmazán nebo sýr grana padano, sůl a tyčový mixér. Všechno dávám tak nějak od oka, na recept včetně poměrů se koukněte třeba k Lucii sem. Pak už stačí jen promíchat s těstovinami a posypat parmazánem.

Máte svůj oblíbený recept s medvědím česnekem? Budu moc ráda, pokud se o něj se mnou podělíte. :)


/ foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

11 komentářů

  1. Vypadá to moc dobře, medvědí česnek nám roste na zahradě, takže zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to se máte, to bych taky chtěla :)
      Výborná je i krémová polévka s medvědím česnekem!

      Vymazat
  2. Dávám si ho jen tak na chleba, mám ho moc ráda, pesto zní dobře:)

    OdpovědětVymazat
  3. To se mi šikne, zrovna mi ho v úterý přivezou s bedýnkou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš ty farmářské bedýnky? A to si můžeš vybrat, co ti dovezou nebo vozí všem to stejné? A kolik vůbec stojí? (mohla bys o tom napsat článek! vůbec netuším, jak to s bedýnkama chodí a přitom je to hrozně zajímavé:)

      Vymazat
    2. Jj souhlasím Jani, taky by mě to zajímalo ;)) K*

      Vymazat
  4. Super, děkuju moc za tip -medvědího česneku mám plný mrazák, tak už vím co budu dneska vařit ;) K*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být super mít ho plný mrazák! Já si vždycky koupím svazek na trhu :)

      Vymazat
  5. Až donedávna jsem ani netušila, že medvědí česnek se dá i jíst. Jsem to ale hambářka! :) Často na něj poslední dobou narážím, asi je letos v módě :) Tohle je super inspirace, fandím jednoduchým receptům z darů přírody!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :)
      Já ho taky objevila nedávno - teprve loni na trhu a letos jsem si pro něj šla zase. Jen škoda, že jeho sezóna je tak krátká!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)