Svatební přípravy

13. 3. 2018


Dneska mám pro vás článek plný našich příprav a tipů na dodavatele, na které se ptáte. Se všemi jsme byli moc spokojení a mohu vám je s čistým svědomím doporučit. Svatbu jsme měli malou, na obědě byla jen nejužší rodina - 20 lidí, večer se počet rozrostl na 45 osob. Bylo to moc fajn, že jsme se se všemi stihli přivítat, rozloučit i prohodit pár slov během dne.  Rozhodla jsem se to všechno nacpat do jednoho článku, takže bude opravdu dlouhý a plný fotek! 


DATUM
Původně jsme chtěli první nebo druhou sobotu v září, tedy 2. 9. 2017 nebo 9. 9. 2017, nakonec ale zvítězila poslední srpnová sobota 26. 8. 2017 a udělali jsme dobře. Počasí vyšlo krásně, při obřadu bylo dokonce až moc teplo! :))

FOTOGRAFKA
Už dlouho před tím, než jsme začali nějakou svatbu plánovat, jsem měla jasno v tom, že fotky jsou jediná věc (tedy kromě prstýnků a manžela :)), která vám jako památka na tento den zůstane. Aničku  Fotím jsem objevila na Beremku, kde měla fotky ze své krásné svatby na Střeláku, kde by se mi svatba taky moc líbila, mému nastávajícímu ovšem vůbec. :)) Chvilku jsme si psaly, já začala sledovat její tvorbu a nakonec ji oslovila. Jsem moc ráda, protože Aničce vděčíme nejen za spoustu rad, její milou přítomnost, ale hlavně za ty nádherné fotky! Aničko, moc díky! :))

VIDEO
Původně jsme o svatebním videu ani neuvažovali, nechtěli jsme se ještě spoustu let potom dívat, jak tam koktáme svatební sliby. Nakonec ale na svatbu nepřijela moje babička s dědou, tak jsme se pro video přeci jen rozhodli, aby se i oni mohli podívat, jak obřad probíhal. Od Aničky jsem dostala doporučení na Lí Films, moc talentovanou mladou paní. Natáčel se jen obřad a pak chvilku během našeho focení v parku na Špilberku. A pokud byste chtěli, na náš krátký svatební klip se můžete podívat tady. :))

SVATEBNÍ OZNÁMENÍ A SAVE THE DATE, SVATEBNÍ TISKOVINY
Svatební oznámení i save the date jsem si dělala sama. Mrkněte na ně v tomto článku. Před svatbou jsem ještě dodělala svatební noviny, omalovánky a informační cedule. Ty jsem připnula na stojánky z překližky, které mi pomohl vyrobit můj drahý a tatínek.



MÍSTO OBŘADU
Mým původním plánem bylo všechno na jednom místě. Jak obřad, tak i hostina a následná party. Nakonec to ale dopadlo jinak, místo obřadu jsme si vybrali v Brně pod Špilberkem v Zahradě pod hradbami s krásným výhledem na Petrov. I když nám tam v létě postavili jeřáb, nakonec vůbec nevadil. Koneckonců na svatbě architektky je docela stylový. :))
Domluva s Veřejnou zelení města Brna, která zahradu spravuje, byla bezproblémová, obě paní se kterými jsem komunikovala byly moc milé a snažily se nám vyjít vstříc. Určitě mohu doporučit!

ODDÁVAJÍCÍ
Oddával nás farář Martin Kopecký z Blanska, který nám udělal svatbu krásnou a nezapomenutelnou!




MÍSTO HOSTINY  A VEČERNÍ PÁRTY
S místem hostiny jsme zápasili asi nejvíce. Objeli jsme skoro celou jižní Moravu a když už se nám někde líbilo (původní plán byla svatba ve vinici), tak to bylo šíleně drahé nebo plné na dva roky dopředu. Chtěla jsem místo, kde by bylo možné vyjít ven a mít zahradní párty. Nakonec jsem náhodou objevila penzion Starý pivovar ve Křtinách, kde je moc hezký sál a zároveň prostorná zahrada, kde už odpoledne nesvítilo. Taky tu nebylo takové vedro jako v Brně, což si všichni moc pochvalovali. Jsou tam i houpačky a malé pískoviště, což zase ocenili naši hosté, kteří mají malé děti.
Domluva s paní majitelkou byla příjemná, všechno klaplo na jedničku. Určitě moc doporučuji! Jediné negativum je docela velká vzdálenost od Brna a jen tři čtyřlůžkové pokoje.





JÍDLO
Jídlo v penzionu objednávají ze zámecké restaurace v Křtinách. Nám chutnalo a hosté se tvářili taky spokojeně. Jako předkrm jsme měli meloun s parmskou šunkou, tradiční vývar a vepřovou panenku s dýňovým pyré a grilovanou zeleninou. V průběhu večera byly dva rauty s teplou i studenou kuchyní a saláty.




PITÍ
Většinu nealkoholických i alkoholických nápojů jsme si dodávali sami (kromě kávy a točeného piva). Pár měsíců předem jsme si vyrobili sirupy na domácí limonády (bezový, meduňkový s mátou a levandulový), nakoupili minerálky, Kofoly, mošt, pro řidiče Birelly a tonic. Protože víme, že v našem okolí se nejvíce zavděčíme vínem, dali jsme si s jeho výběrem záležet. A tak z alkoholu šly nejvíce na dračku skvělá vína od pana Klobásy z Nikolčic, pivo z pivovaru Černá hora a domácí slivovice. K dispozici byl ještě gin, Jägermeister a bílý rum na případné míchané nápoje, ale ty nám zbyly skoro nedotčené.




SVATEBNÍ DORT
Svatební dort nám pekla známá od manželovy mamky z Líšně, kterou dorty moc baví. Chtěla jsem nějaký jednoduchý s lístečky podobnými našemu oznámení, což se jí povedlo krásně. Dort byl lehký s krémem s malinami. Do tepla mi byl doporučen potahovaný, i když bych radši měla jen s krémem nebo úplně nahý. Nakonec jsme se ale rozhodli nahý dort neriskovat a i tak cestu z Brna odnesl lehkým nakloněním. Dneska už bych naháče riskla. :))



SVATEBNÍ KOLÁČKY, CUKROVÍ A DALŠÍ SLADKÉ
Sladký bar jsme měli skromný a i tak nám toho spousta zbyla. Svatební koláčky jsme měli ze Šitbořic, část cukroví od šikovné známé z Líšně, druhou část z Hrušovan u Brna. Kromě toho jsme objednali ještě malé kremrole, cupcaky a dva druhy tartaletek s ovocem. Po tartaletkách se jen zaprášilo a je opravdu mi líto, že jsem je nestihla taky ochutnat!





HUDBA
Hudbu jsme pouštěli z notebooku, měli jsme půjčené repráky. Měli jsme nachystané playlisty - k obědu, na poslech i na večerní party. Něco málo lidovek, pár ze starších českých diskohitů i aktuální hity nebo elektroswing. Nakonec si tam každý mohl pustit, co chtěl. Tak myslím, že se party celkem vydařila, i když s živou kapelou je zábava většinou lepší (tedy pokud je ta kapela dobrá :)).

ZÁBAVA PRO HOSTY
Během odpoledního focení jsme pro hosty měli nachystaný program, aby se nenudili. Většina teda byla tak najezená, že na nějakou zábavu neměli ani pomyšlení, ale pár z nich se zapojilo.

K dispozici byl zahradní nábytek a deky pro relaxaci po obědě. Pro ty akčnější jsme měli pétanque a finskou kolíkovou hru mölkky, která měla celkem úspěch. Ve svatebních novinách byly taky tipy na výlety po okolí.

Půjčený jsme měli polaroid (půjčovali jsme ve Fotolabu zde za 150 Kč, filmy jsem objednávala přes internet), každý se mohl vyfotit a fotku nám washi páskami nalepit do knihy spolu se vzkazem. Taky jsme dali do plénu naše GoPro a každý si mohl natočit kousek svatby ze svého pohledu. Měli jsme i láhev na vzkazy s papírky, kam nám každý mohl přispět svou radou. K dispozici byly tetovačky z Aliexpressu, které měly úspěch hlavně v pokročilých nočních hodinách. :))




DÁRKY PRO HOSTY
Pro rodinu jsme měli nachystané krabičky s výslužkami (koláčky a cukroví), pro kamarády celofánové pytlíky se svatebními koláčky. Na obojím byla mašlička a kartička s lístečkovým motivem. Na stolech byly ještě svatební sušenky od tety mé svědkyně a pro maminky a svědkyni jsem nechala vyrobit zrcátka u téhle šikovné paní.




PRSTÝNKY
Ty nejjednodušší prstýnky s hranatým okrajem jsme našli u Rýdla, vyrobené byly ani ne za měsíc. Slečny byly moc milé, i když mají trochu nepořádek v cenách a tak jsme nakonec platili trochu jinou - vyšší cenu, než nám byla řečena na začátku. V ceně je navíc údržba každé dva roky - vyleštění a rhodidování.

Jak jsme typ měli vybraný hned (já mám tloušťku 2 mm, pánský je 4 mm), měli jsme dost problém s výběrem velikosti, můj nastávající, který nikdy žádný prsten nenosil, tvrdil, že ho to škrtí (což je nesmysl :D) a že mi ten můj nikdy nenasadí, a tak jsme ještě po objednání narychlo měnili velikosti na trošku větší. A teď po celkem dlouhé době nošení říká, že ten menší by byl asi lepší. Klasika. :D



ŠATY
O tom, jak jsem si nechala šít svatební šaty u moc šikovného dua Kabelková&Oplocká najdete na blogu tady samostatný dlouhý článek. :))

LÍČENÍ A ÚČES
Původně jsem si na Facebooku vyhlídla Martinu Frankovou, ta ale v našem termínu plánovala dovolenou a doporučila mi Veroniku Mykolenko. Verča byla skvělá, moc milá a myslím, že líčení i účes se povedl. :))


OBLEK A DOPLŇKY ŽENICHA
Oblek si můj nastávající přivezl z naší dovolené v Thajsku, ušitý pěkně na míru. Košili jsme koupili u Bandiho a nechali upravit na míru šikovným krejčím u nás v ulici. Kravata a kapesníček jsou taky z Bandiho, ty jsme kupovali na poslední chvíli ve středu před svatbou. A nakonec jsme je měli ještě se slevou. :))




KYTICE, VĚNEČEK A KORSÁŽ PRO ŽENICHA
Všechny kytice - mojí, pro maminky a svědkyni, věnečky - můj, pro svědkyni, družičky a na auto, korsáže pro ženicha, svědka a tatínky jsem si vázala sama. Věnečky jsem měla natrénované z tohoto workshopu, fotografka Anička mi pomohla s objednávkou z velkoobchodu (s kamarádkou mají projekt The Year Of Flowers a dělají opravdu nádherné kytice, takže pokud se vám do toho samotným nechce, zkuste oslovit je!), zbytek už byl v pátek na mně. :))









VÝZDOBA MÍSTA OBŘADU
Protože jsme původně počítali s nábytkem zapůjčeným na místě, pronájem židlí jsme začali řešit na poslední chvíli. Chtěla jsem, aby nám to tam nachystala nějaká agentura, ale ty už bohužel měly všechny plno, tak nám nakonec pomohli kamarádi. Židle jsme si pronajali v agentuře Sayes, se kterou byla naprosto skvělá a rychlá domluva. Výzdobu chystala moje nejmilejší svědkyně a kamarádky a měly to krásné! Na židlích byly kytičky v malých zavařovačkách, záclonové mašle a na pergole záclony z Ikea.

Pokud budete mít svatbu taky takhle v létě, doporučuju nakoupit spoustu vody. My vzali několik balíků půl litrových lahví za pár korun v Lidlu (to jsme ještě netušili, jestli se nakonec neochladí a nebude zima), vypily se skoro všechny, všichni za ně byli rádi, a ty zbylé jsme dopili cestou v autě. U obřadu byly ještě samozřejmě koláčky a slivovice.




VÝZDOBA MÍSTA HOSTINY
S výzdobou pivovaru mi pomáhala taky svědkyně, nachystala krásné girlandy na stoly (kytky jsou zapíchané v aranžérské hmotě v mističkách s vodou, aby neuvadly, základ je tzv. česká oliva - hlošina úzkolistá, co nám tu v okolí Brna roste skoro všude) a volné kytice z květin, které jsme natrhaly ve čtvrtek na lukách.

Zbytek dekorací jsem si vyráběla - stojánky z překližky na cedule, na ceduli na malířském stojanu jsem použila dvířka z výprodeje z Ikea a nápis napsala lihovkou. Jmenovky jsou oblázky z Lefkady, které jsem popsala fixou, venkovní světýlka pod pergolu jsou z Aliexpressu, pompoms jsou částečně taky odtud a částečně vlastní výroba z krepáku, svícny jsou ze zavařovaček a na venkovní stoly jsme ještě daly svíčky z Ikea.










VÝVAZKY
Mašle na vývazky jsem vyráběla ze stuh objednaných na Aliexpressu, mašličky jsem vždycky prošila a propíchla špendlíkem se skleněnou hlavičkou. Ve svatební den jsme je doplnili větvičkami krušpánku.



ROZLUČKA SE SVOBODOU
O rozlučku jsem původně ani moc nestála, ale kamarádky nedaly jinak a jednu mi zorganizovaly. Nebyla to žádná velká pijatika v klubu, ale milý a poklidný piknik v parku. A bylo to super! :))



SVATEBNÍ CESTA
Svatební cestu jsme pořádně začali plánovat až po svatbě, ale o tom, že pojedeme do Řecka a na Santorini jsem měla jasno už dlouho. O tom, kam jsme se nakonec vydali, jste si mohli přečíst v tomhle článku se spoustou fotek, napsala jsem i další s podrobnějším popisem navštívených míst - Athény, Paros, Santorini a ještě zbývá Naxos a Mykonos.

A to je asi vše, snad jsem na nic nezapomněla. Kdyby vás ještě něco zajímalo, klidně se ptejte v komentářích, ráda poradím, pokud budu vědět.  Musím říct, že všechno to vymýšlení mě občas moc nebavilo a poslední týden před svatbou byl opravdu hodně náročný a stresující. Ale třeba chystání dekorací a květin mě bavilo moc, to bych si někdy klidně zopakovala. :))

Mějte se krásně! Evi
//foto Anička Fotím a pár mých © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

16 komentářů

  1. Meli jste to paradni! Krasne detaily, parada ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné! Od první chvíle kdy jsem viděla zde fotky ze svatby jsem říkala wau.. Dala jste si s přípravou hodně práce a moc se vám to povedlo.
    Vše úžasně dokonale sladěné, vyšperkované a nevěsta překrásná ♥
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc děkuju! Snažila jsem se a nakonec to dopadlo dobře, řekla bych :))

      Vymazat
  3. Rozhodně jedna z nejhezčích svateb, co jsem takhle na nějakém blogu viděla!!
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, Evi! Obdivuju ty nápady a kolik sis toho udělala sama! Jsi neskutečně šikovná... I svatební klip je moc krásný, až mě to dojalo... ;-)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuju! Většina je Pinterest, tam je to úplně bezedné ♥ Měj se krásně!

      Vymazat
  5. Taky zrovna s přítelem řešíme svatbu. Na její organizaci jsme si naštětí najali svatební agenturu, ale i tak máme samozřejmě na starost něco i my. Zrovna včera jsme vybírali snubní prsteny a myslím, že jsme vybrali naprosto skvěle ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať vám jdou přípravy od ruky a svatba se povede na jedničku! :))

      Vymazat
  6. Ahoj, můžu se zeptat, z jakého velkoobchodu jsi objednávala ty kytice?

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji, tak ať se svatba vydaří! :))

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, svatbu jsi měla moc krásnou, děkuju za skvělou inspiraci :) Chtěla jsem se jen zeptat.. Jakou barvu šatů měli svědci/družičky? Bílou předpokládám ne, tak zelenou? Nebo jsi měla ještě třetí doplňující barvu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za pochvalu. :)) Za družičky nám šly malé neteře, ty byly v bílém. Svědkyně byla v béžovo-meruňkové a měla zelenou mašli. Třetí doplňující barvu jsem neměla. :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)