PŘEČTENO /LEDEN 2016

28. 1. 2016


Na začátku roku jsem se opět vrhla do čtení, z prosince jsem měla rozečtený milý román Vejce a já. Navázala jsem motivační knížkou Polibte tu žábu a nakonec si dala zase jednu beletrii. Tentokrát známý román Skleněný pokoj inspirovaný skutečným osudem brněnské vily Tugendhat.

BETTY MACDONALD: VEJCE A JÁ
Vejce a já je docela slavný autobiografický román vydaný poprvé v roce 1945. Popisuje život na slepičí farmě v civilizací nedotčených horách na severozápadě Ameriky. Život se tu odehrával bez všech možných vymožeností jako je třeba vodovod nebo splachovací záchod a i když Betty neměla úplně šťastné manželství, psala o něm s humorem. A tak je to knížka hrozně milá, vesele sarkastická a napsaná s nadhledem. Pro mě moc příjemné čtení.
****

BRIAN TRACY, CHRISTINE TRACY STEIN: POLIBTE TU ŽÁBU
Tato kniha slibuje, že vám pomůže změnit myšlení tak, abyste v každém člověku a zážitku objevili vždy něco hodnotného, i když se to zprvu může zdát obtížné, či dokonce nemožné. Naučíte se, jak rozvíjet neochvějné sebevědomí, jak se stát svým nejlepším já a jak začít žít výjimečný život. 
A já vám nevím, mám z ní poněkud rozpačité pocity. Moc dobře se mi nečetla, některé vysvětlování bylo poněkud zdlouhavé a příliš abstraktní. Vše důležité je nakonec shrnuto v závěru.
Sympatická je mi ale metafora se žábou v názvu, která nabádá, abychom políbili svůj problém stejně jako princezna začarovanou žábu. Vnitřně tak potíže a problémy přijmeme a žába se změní na krásného prince, změní se náš postoj. Své myšlenky a život máme totiž jen ve svých rukou.
***

SIMON MAWER: SKLENĚNÝ POKOJ
Román je inspirovaný skutečným osudem vily Tugendhat, i když postavy a jejich osudy jsou z větší části smyšlené. Musím se přiznat, že některé pasáže mě i nudily, možná proto, že jsem nejprve viděla divadelní adaptaci knihy v Městském divadle Brno a už jsem věděla, jak bude děj pokračovat. Nicméně jako celek je kniha působivá a napínavá. Víc prozrazovat nebudu, třeba vás osud vily naláká na prohlídku toho našeho brněnského funkcionalistického skvostu. :))
****

Četli jste některou z knížek? Jak se vám líbily? A co zajímavého právě čtete vy?
Mějte se krásně! Evi

Pod každou knížkou najdete moje zcela naprosto subjektivní hodnocení formou hvězdiček 
*            hrůza, kterou ani nedoporučuji otvírat
**         dá se to přečíst, ale žádná sláva
***      dobrá knížka, stojí za přečtení, ale jsou i lepší
****    knížka se mi moc líbila
*****  absolutní špička, jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla; pět hvězdiček ale moc často nedávám :)

//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. VAJCE A JA - jedna z mojich najobľúbenejších(trochu mi pripomína mňa samú:)). Rovnako sa mi páčila i Mary a ja, i knižka z obdobia jej choroby a pobytu v sanatóriu. Maryna kniha Doktor má tri tváre je tiež dobrá, ale trochu postráda Betyn nenútený humor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám ještě na Kdokoli může dělat cokoli. Mary a já zní dobře, zařadím do seznamu. Díky za tip! :))

      Vymazat
  2. Mrkam na moje vydanie Mary a ja a zistujem, ze v originaly je to Anybody can do anything- takze kdokoli muze delat cokoli:)

    OdpovědětVymazat
  3. Polibte tu žábu by mě i zajímalo, zkusím se po ní podívat... Vejce a já miluju, celkově je mi styl psaní Betty hodně blízký, líbí se mi ten skrytý optimismus... Skvělý výběr! :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihu od Betty M. "Vejce a já" se chystám už delší dobu, slyšela jsem na ni chválu a u tebe jsem si to jen potvrdila, to jsem ráda. Skvělá je i "Co život dal a vzal". :) Jinak já teď pravidelně usínám s knihou "Ve rtěnce je olovo" a asi přehodnotím kosmetiku, co mám doma. :/

    Lucka www.slepy-cat.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za tip! Ve rtěnce je olovo zní zajímavě, přidám na seznam :))

      Vymazat
  5. Ahoj Evi, ten Skleněný pokoj vypadá zajímavě, asi se po něm kouknu v knihovně-díky za tip! ;) Vejce a já je super, četla jsem několikrát :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)