ZNOJMO /TIP NA VÝLET

14. 8. 2014



Dnes mám pro vás tip na výlet tentokrát po českých krajích. Ve Znojmě jsem byla už několikrát a jezdím sem pořád moc ráda, z Brna jste tu autem za hodinku, ale jezdí sem i autobus. Panuje tu taková dovolenková atmosféra, nikdo nikam nespěchá, jakoby se čas zastavil. Můžete sem vyrazit v září v době vinobraní (12.-13. 9.), kdy se většina místních obyvatel před náporem turistů raději klidí pryč, nebo jen tak na víkend během léta.

Ubytovaní jsme byli v penzionu Kaplanka, konkrétně doporučuji tyto dva apartmány umístěné v historickém domku na hradbách s vlastní kuchyňkou, koupelnou a terasou s překrásným výhledem na údolí řeky Dyje. Penzion má také vlastní přírodní koupací jezírko a vinárnu, kde si můžete koupit i láhev na pokoj. No prostě idylka. :)

Moc se mi líbila jízda vyhlídkovým vláčkem (více info tady), který vás vezme kolem všech znojemských zajímavostí až do kláštera Louka a pak zase zpátky podél řeky a strmým stoupáním zpět ke kostelu sv. Mikuláše. V Louckém klášteře má sídlo výrobce vín Znovín. Můžete tu ochutnávat, nakupovat sudová, ale i lahvová vína, nakouknout do jejich sklepa a zkontrolovat aktuální počet uskladněných lahví nebo se vydat na prohlídku obrovského kláštera. Klášter vypadá zvenku jako obrovská monumentální ruina, vevnitř je však krásný s velkolepými chodbami. Je tu znát posledních pár let, kdy ho užívali vojáci jako kasárny, jsou tu umývárny obložené kachličkami (které najdete také ve vile Tugendhat), vestavěné příčky, vymlácená okna, přesto by stačilo pár kosmetických úprav a mohl být ihned začít používán třeba jako galerie.

Po prohlídce místních zajímavostí: rotundy svaté Kateřiny, kostela svatého Mikuláše a přilehlé unikátní dvojkaple sv. Václava, znojemského podzemí, Horního a Masarykova náměstí a nebo třeba radniční věže, odkud se pokocháte krásným výhledem, můžete zamířit na oběd k Havelkům. Je to taková místní legenda, vaří tu jen jedna paní a jen omezené množství. Uvnitř je to jako kdybyste byli na návštěvě u babičky v pokoji s cihlovými kamny a na přilehlé krásné zahrádce. Doporučuji si místa zarezervovat dopředu a zeptat se, co bude zrovna v nabídce, v sezóně tu můžete ochutnat třeba vynikající meruňkové knedlíky nebo kachnu se zelím. Může se stát, že přijdete kolem jedné hodiny a všechno už bude snědeno, jako jsme měli smůlu my.

Byli jste ve Znojmě? Líbilo se vám? Kde jste byli naposledy na výletě?
Uvažujeme o víkendu v Adršpachu, Českém Krumlově nebo někde v Rakousku na kolech kolem Dyje. Nemáte odtud vlastní dojmy nebo zkušenosti? Budu moc ráda, pokud se podělíte! :))

Užívejte si (i když trochu upršeného) léta! Evey

//foto moje ©gathermoments
1 věžička dvojkaple sv. Václava
2 pohled na město a chrám sv. Mikuláše od rotundy
3 dvojkaple sv. Václava
4 pohled na chrám sv. Mikuláše a rotundu z údolí řeky Dyje
5 chodba v interiéru Louckého kláštera

Mohlo by se vám také líbit:

6 komentářů

  1. Ve Znojmě jsem byla pouze na jednodenním výletě a taky se mi tam moc líbilo! :) Máš krásné fotky :). Český Krumlov rozhodně stojí za to. :) Mezi moje nejoblíbenější památky a města patří Červená Lhota, Telč, Hluboká a Lednice! :))) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)) Červená Lhota, Telč i Lednice se mi taky moc líbí, Hluboká a Český Krumlov mi zatím chybí, tak třeba se ještě letos poštěstí. Krásný den! :))

      Vymazat
  2. Ve Znojmě jsem zatím nebyla a jak vidím je to velká škoda! :-) Díky za tip, krásné fotky! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Znojmo jsem zatím ještě nenavštívila a když to tak vidím, musím to brzy napravit!
    Jinak pokud přemýšlíš nad návštěvou Českého Krumlova vřele doporučuji, já tam byla už několikrát a vždycky to stálo za to! A pak mám ráda taky liberecko... A třeba ještě Kutnou Horu... I u nás je spousta míst kam by se člověk měl určitě podívat :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy, zatím to vypadá spíš na ten Adršpach, tak snad se počasí umoudří...a Český Krumlov je v pořadí :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)