Když jsem byla malá, patřily rakvičky k mým nejoblíbenějším zákuskům. Už skoro rok mám doma od babičky půjčené formičky na rakvičky a tento víkend jsem na ně dostala takovou chuť, že jsem se rozhodla, že je zkusím upéct. Kdysi dávno jsem je právě s babičkou pekla, tak teď jsem se do toho konečně pustila sama.
Recept jsem si našla v naší staré Sandtnerce (tentokrát po mé prababičce) a rozumy googlila různě po internetu. Ideální je na ně prý plynová trouba, tu já teda nevlastním, ale v naší elektrické se taky upekly.
Tak jdeme na to, budete potřebovat (z uvedeného množství jsem měla 12 kusů rakviček):
- 4 žloutky (bílky můžete použít třeba na pavlovu nebo na krém do kremrolí :))
- 150 g moučkového cukru
- 4 kapky citronové šťávy
- 5 cm tlučené vanilky (já použila trošku barbarsky jednu lžíci vanilkového cukru)
- 100 % tuk na vymazání formiček, já použila sádlo, ale měl by fungovat i olej nebo přepuštěné máslo, ve kterém není žádná voda. Sandtnerka doporučuje kakaové máslo.
- ušlehanou šlehačku k podávání
Postup:
- Nejprve si opravdu důkladně vymažeme formičky. Ideální jsou ty staré plechové.
- Troubu předehřejeme na 110-140 °C (tady je dobré vědět, jak peče zrovna ta vaše trouba, je to totiž trochu alchymie...já měla troubu nejprve vyhřátou na 150 °C a myslím, že to bylo moc, rakvičky mi totiž víc vyběhly na jednu stranu a začaly tam trošku praskat...pokud ale budete mít teplotu v troubě moc nízkou, rakvičky nenaskočí).
- Cukr se žloutky, citronovou šťávou a vanilkou šleháme buď půl hodiny ručně nebo tak 10-15 minut v robotu/šlehačem dokud nevznikne světlá, hustá pěna. Ta by měla zanechávat na povrchu viditelné stužky, které se zase za chvilku ztratí a splynou, ale hned po vytažení tam jsou (jak by to mělo vypadat můžete mrknout sem).
- Vymazané formičky naplníme pěnou zhruba do půlky. Já plnila lžičkou, ale lépe by to šlo cukrářským pytlíkem.
- Formičky naskládáme na plech a dáme je do vyhřáté trouby.
- Teď přijde ta napínavá část. Rakvičky musíme sledovat, ale v žádném případě neotevírat troubu! Jakmile naskočí a na povrchu ztvrdnou, troubu stáhneme na 80-100°C a dosušíme. Já je nakonec sušila 2,5 hodiny (někde doporučují i 4-5, aby byly opravdu usušené). Pokud totiž nebudou důkladně usušené i na dně, nepůjdou vám z formiček vyklopit. Jakmile jsou důkladně upečené, vypadávají z nich samy, jen co formičku obrátíte vzhůru nohama. Takže pokud se už budete blížit ke dvěma hodinám, klidně některou vytáhněte, nechte trochu zchladnout a zkuste vyklopit. Pokud to nejde, sušte ještě déle, pokud to jde, vyndejte všechny rakvičky z trouby, nechte vychladnout a vyklopte všechny.
- A teď už stačí jen ušlehat šlehačku a podávat. :)) Rakvičky v teple a suchu vydrží skoro věčně, pár týdnů určitě. Tak si je můžete napéct do zásoby a pak už jen ohromit nečekanou návštěvu. :))
Tak to taky zkuste a dejte mi vědět, jak se povedly! Pokud jste dobře sžité se svojí troubou, nic zas tak složitého na nich není. ;))
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments
6 komentářů
Sledovala jsem už na IG a obdivovala. Já se do nich poustet nebudu, ale vyadaji skvěle. A krasne nafocene. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, moc děkuju! Zas tak složité to není, určitě je vyzkoušej! :))
VymazatPáni! Smekám... a krásně to máš nafoceno! S tou kuchařkou a formičkami to dýchá starými časy, nádhera!
OdpovědětVymazatV.
Veru, moc děkuju! Kuchařka už toho hodně pamatuje :))
Vymazatja moc na rakvičky niesom, ale veľmi pekne spracovaný recept :)
OdpovědětVymazatMy Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers
Viki, díky moc! :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)