HOME INSPIRATION: SKANDINÁVSKÝ STYL

9. 1. 2014

http://sweethomebypatriciaserrano.blogspot.cz/2013/12/decoracion-para-estas-fiestas-navidenas.html, http://elisabethheier.blogspot.cz/2013/12/s-t-r-l-n-d-e-j-u-l.html

Protože to vypadá, že v horizontu jednoho roku bychom mohli začít zařizovat nový byt, je potřeba se na to důkladně připravit! Momentálně se mi nejvíc líbí severský /skandinávský jednoduchý a minimalistický styl, který spojuje bílou, šedou a černou barvu s přírodními materiály jako je hlavně dřevo, pokojové květiny, lesklé kovy, kožešiny...Jednoduché, nepřeplácané. No však se podívejte na fotky, třeba inspirují i vás :)

Připadá mi trochu smutné, že všechny byty u nás začínají pomalu vypadat stejně. Dřív za socialismu měli všichni v naší republice stejný nábytek jednoduše proto, že žádný jiný nebyl k dostání. Dnes jsou všechny byty na celé planetě zařízené z Ikea (no úplně všechny ne, jen ty v zemích, kde je tento obchod dostupný). Ne že bych měla něco proti této firmě, sama mám doma několik jejich kusů nábytku, jen důsledky globalizace mi začínají připadat ohromující. Tak jako můžete potkat slečnu v úplně stejném oblečení z H&M u nás i na druhém konci planety, stejně je to i s nábytkem...Takže mám v plánu si vybavení navrhnout sama (v té době už snad budu hotová architektka:), nějaké si i sama vyrobit nebo nechat vyrobit podle vlastního návrhu. A pokud narazíte na schopného truhláře (nebo se spokojíte s paletami), nemusí to ani vyjít dráž než Ikea. Ale na tu z Ikea nejspíš taky dojde, přeci jen, některé kusy jsou designově povedené. :)

Moje nejoblíbenější nordic style blogy, je těžké vybrat jich jen pár, když jsou všechny tak krásné! 
Další inspirace:
  • House Doctor - značka severského nábytku a dekorací...jejich katalog na rok 2014 je super!
  • Freunde von Freunden - trochu z jiného soudku, navštěvují a fotí byty zajímavých lidí
  • Love Aesthetics - blog trochu lifestyle, trochu fashion a trochu home inspiration
http://heltenkelt.elsasentourage.se/2014/01/02/tillbakablickar-del-1/, http://elisabethheier.blogspot.com


http://www.lily.fi/blogit/likainen-parketti/ihan-hiton-hyva-fiilis, 
http://myscandinavianhome.blogspot.cz/2012/12/swedish-ceramicists-living-space.html

http://www.fantasticfrank.se/visa-bilder-hemnet.php?objekt=OBJ17365_1310541264
http://elv-s.blogspot.cz/2014/01/details.html

http://myscandinavianhome.blogspot.cz/2014/01/a-de-cluttered-monochrome-swedish-home.html

Co vy a severský styl? Líbí se vám tak jako mně nebo vám připadá moc neosobní a studený?
Máte nějaké vlastní oblíbené blogy s domácí inspirací (a nemusí být jen severské:)? Budu moc ráda za všechny tipy, které jsem ještě neobjevila!


  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

7 komentářů

  1. Když jsme koupili byt, chtěla jsem bydlet v něčem takovém (líbí), ale postupně mi v tom začalo být zima a kupuju spíš teplé barvy. Asi se to i víc hodí k naší parketové podlaze. Nicméně kuchyň máme bílou od Hanáka a jsem z ní nadšená (už 3. rok). O Ikea říkám všem jejím nadšencům uplně to samé :D Dřív lidi (tady) neměli na výběr a měli to samé. Dnes mají na výběr a stejně se chtějí chovat jako stádo.. Já v Ikea kupuju nábytek (máme knihovnu a křeslo a nějaké doplňky jako rámečky), protože je to levné. Platíme hypotéku, tak to beru jako dočasné, až budou peníze, koupím si pořádnější věci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak to máme podobně :) Já taky počítám s tím, že asi nepůjde všechno hned podle plánu...ale baví mě to plánovat, hledat inspiraci...a bílou kuchyni chci taky! :)

      Vymazat
    2. Tak se těším, až budeš psát o vašem bytě :-)

      Vymazat
  2. Skandinávský styl bydlení se mi moc líbí, ale je třeba si to i trochu přizpůsobit. Takže třeba dekorace, koberce a další detaily si jedu spíš podle sebe než podle nějaké inspirace. A děkuji za odkazy na další blogy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, takový starý článek...my bydlení nakonec moc severské nemáme, ale trochu černobílé se občas objevuje :))

      Vymazat
  3. Taky musím poděkovat za odkazy na ty blogy. To se určitě hodí. Skandinávský styl bydlení se mi hrozně líbí. Jen tak mimochodem, tu bílou komodu jak je na předposlední fotce jsem strašně dlouho sháněla. Nakonec jsem ji objednala odtud Koukala jsem, že podobnou mají i v Ikei, ale tady ji měli levnější a příjde mi, že je i o něco hezčí. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)