3 dny na řeckém ostrově Paros

23. 2. 2018


Dnes mám pro vás další díl našeho svatebního putování po řeckých ostrovech, tak třeba se vám bude hodit, pokud právě plánujete letní dovolenou. :)) První díl naší svatební cesty, 2 dny v Athénách, najdete tady.

Z Athén jsme zamířili večerním trajektem na ostrov Paros. Plavba měla trvat kolem 5 hodin, ale nakonec byla trochu delší a taky trochu adrenalinová. Cestou nás totiž zastihla bouřka a nikdy bych nevěřila, že takový veliký trajekt se může tolik houpat! Tím, jak už byla tma, venku nebylo nic vidět a cítit bylo jen houpání, tak to bylo celkem strašidelné. Ale nakonec jsme v pořádku dorazili. :))

Ubytovaní jsme byli hned na dvou místech. Nejprve jsme bydleli přímo v hlavním městě a kousek od přístavu, kam jsme dopluli - v městečku se stejným názvem jako ostrov - Paros nebo taky Parikia. Ubytovaní jsme byli v Alexandra´s Rooms a bylo to super. Paní majitelka je strašně milá, pomohla nám i s plánováním výletů, navíc ubytování bylo moc pěkné, nově opravené a za parádní cenu. Můžu jen doporučit! :)) Pokud byste rádi slevu 15 dolarů na ubytování, objednejte přes tento odkaz.

Díky noční bouřce se dost ochladilo, taky hodně foukalo a museli jsme vytáhnout svetříky, byl už totiž konec září. Na koupání to moc nebylo, ale aspoň jsme měli příjemnou teplotu na průzkum okolí. Na parádní anglickou snídani jsme chodili do Mikro Café. První den jsme tak strávili procházkou na protější břeh zálivu a v úzkých uličkách Parosu s typickou dlažbou s bílými spárami, kde tolik nefoukalo. Přímo v Parosu najdete taky pevnost, na kterou stavitelé ve 12. století zrecyklovali původní antické stavby.













Večer jsme vyrazili na tradiční smažené koblížky loukamades. 




Druhý den jsme zašli zase na snídani do Mikro Café a pak už půjčeným autem vyzvednout zavazadla na ubytování a hurá na průzkum ostrova (Chevrolet Spark za 40 euro na dva dny). Nejprve jsme vyrazili do přístavního městečka Aliki, kde jsme si nakonec dali i oběd. Počasí se trochu zlepšilo, ale pořád dost foukalo. Cestou jsme se stavili okouknout liduprázdné Fargus (Faragas) a Golden beach a přístav Piso Livadi.










Druhou část pobytu jsme strávili v Naousse, kam jsme přejeli autem. Bydleli jsme v apartmánech Porto Naoussa a taky to bylo parádní. Stačilo seběhnout pár uliček a byli jsme v přístavu. Snídani jsme tentokrát měli v ceně ubytování a ze seznamu jsme si mohli dopředu vybrat, co jsme chtěli. Tak jsme si toho navybírali spoustu a zbaštili jsme to všechno. :)) Zamilovala jsem si hlavně místní fíky, které se chutí s těmi, co prodávají u nás, vůbec nedají srovnat! 



Třetí den pobytu na Parosu jsme vyrazili prozkoumat uličky Naoussy za světla. Naoussa je krásné malinkaté městečko s malebným přístavem a typickými kykladskými bílými uličkami. V přístavu tu mají zbytek pevnosti, kam se dá dostat po molu, přes které se přelévají vlny a tak je to cesta občas dost napínavá. :))











Odpoledne jsme vyrazili autem na pláž Santa Maria na severním pobřeží. Teplota nám ale zase nepřála, tak jsme zamířili radši do vnitrozemí - do horské vesničky Lefkes






Na pláži Kolybithres chvilku vykouklo i sluníčko, tak jsme shodili svetry a mikiny a rychle naskákali do moře. Pláže po sezóně mají něco do sebe, za lehátka už nikdo nevybírá, všechna jsou prázdná, tak si můžete zabrat ty v první řadě a na fotkách nezavazí žádní lidi!









Na západ slunce jsme si zajeli na pláž Krios.



Barbara, u které jsme bydleli, nám doporučila tradiční restauraci Palia Agora, kde mají snad pořád plno, a musím říct, že lepší keftedes jsem ještě nejedla. Skvělá byla taky cizrna (Chickpeas, řecky revithia) a salát (Barley rusk with grated tomato, cream cheese, olives, oregano). Škoda, že jsme si nedali i chobotnici ve vinné omáčce... no snad se sem ještě někdy vrátíme to napravit!


Poslední den pobytu na Parosu vykouklo zase sluníčko, tak jsme se ještě zajeli pokochat na pláž Krios s krásně tyrkysovou vodou a pak už vyrazili vrátit auto a čekat na trajekt na Santorini.








První zastávka byla na Naxosu, ale tady jsme vystoupili až za pár dnů. :))



Z trajektu jsme se taky podívali na malinkatý ostrov Ios.





A pak už jsme pluli rovnou na Santorini. Tam už jsme byli před pár lety, na články můžete mrknout tady, a líbilo se nám tam tak, že jsme se vrátili a tentokrát se ubytovali přímo s výhledem na kalderu. Ale o tom zase příště! :))

Tak ještě MAPA (po kliknutí se otevře v Google mapách):

Znáte Paros? Byli jste tu někdy?

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. wau, tak to muselo byť nádherné, tie fotky sú úžasné <3 Grécko je môj veľký sen! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za krásné fotoreportáže a tipy na dovolenou ;-))
    Přeji hezké dny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji! Snad se tipy budou hodit ;)) Krásné mrazivé dny!

      Vymazat
  3. V Řecku jsem byla jednou a hned bych se tam vrátila. Fotky jsou nádherné a docela ti takový zážitek i závidím :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  4. Strašně mě ta vaše svatební cesta inspiruje! ♥

    Infinite treasure

    OdpovědětVymazat
  5. Z Parosu je jedna moje kamarádka z Erasmu :) Koukám, že to má doma vážně krásný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je super, má to doma vážně nádherný! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)