Jak jsme vyráběli kokedamy /DIY návod

22. 11. 2017



O víkendu jsme s kamarádkami a našimi manžely, kteří se kupodivu taky zapojili a prý je to i bavilo, vyráběli kokedamy. Na internetu jsme nastudovali návody a videa, nakoupili a shromáždili materiál a vrhli se na to. Moc fajn je tento návod na blogu Zahrady na niti, tady najdete i video, ale inspirovali jsme se i zde. Pracovní plochu jsme si rozložili na zemi, abychom měli víc místa, ale doporučuju pracovat spíš na stole, nebylo to totiž vůbec pohodlné a za chvilku už jsme nevěděli, jak si sednout. :))

Pokud byste to taky rádi zkusili, budete potřebovat:
  • jíl - správně se má používat japonský jíl ketotsuchi, my si vystačili s jílovitou hlínou, kterou jsem nakopala na svahu za domem 
  • substrát - koupený substrát
  • nadrcený keramzit - na odlehčení a provzdušnění
  • pár granulek kravského hnoje jako hnojiva
  • vodu
  • rostlinky - s kořínky zbavenými přebytečné zeminy, nejlepší jsou prý vlhkomilné rostliny, ale co jsem koukala, tak se kokedamy hodně vyrábí i z různých sukulentů
  • mech - na obalení jsme nasbírali v lese
  • provázek - já použila bílý bavlněný a jutový



Postup:

Nejprve jsme si smíchali substrát se zhruba stejným množstvím jílu, trochou vodu, hrstí keramzitu a pár granulkami hnoje. Potom už přišla na řadu ruční práce, kdy bylo nutné všechno dohromady pořádně propracovat, až vznikla sourodá, vlhká a dobře tvarovatelná hmota. Z té jsme vytvarovali kouli (velkou podle toho, jakou jsme měli rostlinku), do důlku zasadili rostlinku a pěkně upěchovali. Nakonec jsme kouli obalili navlhčeným mechem a obvázali provázkem, aby mech neopadal a kokedama se dala zavěsit. 

Není to opravdu nic složitého, za dvě hodiny jsme byli hotoví i s úklidem. :))


A pokud by se vám nechtělo doma experimentovat, můžete zkusit workshop brněnského Kvítí z lesa nebo pražské Zahrady na niti, kde můžete rovnou kokedamy koupit i hotové. Ale určitě najdete i další květinářství, kde se kokedamám věnují. 

Mně už teď zbývá jen domyslet závěsný systém, abych kokedamy nemusela vždycky odvazovat, když je budu potřebovat jednou týdně namočit do vody. :)) A taky doufáme, že holky vydrží až do Vánoc, kdy se z nich stanou vánoční dárky!


Tak co, zkusíte to taky nebo už kokedamu doma máte? :))

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Je to krása! chci se na to taky vrhnout, mám doma super maličkatý fíkus co by mu to fakt slušelo v kokedamové verzi :)) P.S. na zavěšení- co háček? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko Lasičko! Jsem Tě odhalila :)) Háčky to nějaké chtít bude, teďka máme kokedamy zavěšené na srolované roletě, tak si asi koupím nějaký silon a háčky a bude. No a kokedamový fíkus, to bude krása! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)