Krems, Melk a Mauthausen /Rakousko

11. 4. 2017


Vloni v červnu jsme vyrazili na takový malý okruh Rakouskem a Německem. První den jsme se podívali do městečka Krems, kláštera v Melku, koncentračního tábora v Mauthausenu a večer ještě stihli krátkou procházku po Salzburgu, kde jsme byli ubytovaní. Druhý den jsme vyrazili do městečka Berchtesgaden, místních solných dolů (určitě znáte sůl Marken Salz v papírových dózách, která se získává právě tady), na Hitlerovo Orlí hnízdo a k jezeru Köningsee. Třetí den byl v plánu dopoledne ještě Salzburg, potom Passau a na Šumavě stezka v korunách stromů, o které jsem už psala vloni tady. Prostě nabitý program! Vezmu to pěkně popořádku a ukážu Vám pár fotek z prvního dne. 

Nejprve jsme se zastavili v městečku Krems nebo taky česky Kremže, právě odtud pochází kremžská hořčice! :)) My jsme se jen prošli městečkem, dali si zmrzlinu a pokračovali dál.






Další zastávkou byl benediktinský klášter v Melku a jeho prohlídka. Klášter je tu opravdu obrovský, do barokní podoby byl přestavěn na začátku 18. století.







V rámci prohlídky je i celkem zajímavá výstava. Ta samotná mě zas až tak nebavila, ale bavily mě všechny ty druhy instalací včetně postav vystupujících ze zdi doplněných videomapingem. Zajímavé, ale občas až moc barevné! :))




Z terasy kláštera je krásný výhled na přilehlé městečko i Dunaj.







A tady ještě pár fotek z městečka pod klášterem, kam jsme se stavili cestou z našeho dalšího tentokrát červencového výletu do rakouského Mariazell a přírodního parku Ötscher.




Následovala projížďka údolím Wachau, kudy protéká Dunaj. Na okolních svazích jsou vinice a malé hrady, je tu opravdu krásně! Ideální krajina pro cyklistickou dovolenou.

Poslední ne úplně příjemnou zastávkou byl koncentrační tábor v Mauthausenu, který byl na rozdíl od jiných určených pro všechny kategorie vězňů, ve většině případů využívaný na vyhlazení inteligence prací. Asi nikdy nepochopím všechny ty hrůzy, co se po světe děly a mnohde pořád dějí...V lednu 1945 tu pracovalo asi 85 000 vězňů, přesné přesné ztráty na životech v celém komplexu zůstávají neznámé, většina zdrojů je uvádí v rozmezí od 122 766 do 320 000 osob. Součástí tábora byl i kamenolom se schody smrti, po nichž vězni vynášeli padesátikilové žulové kvádry ke stavbě tzv. „České zdi.“ Řada z nich zemřela vyčerpáním.



Tak příště už něco veselejšího...Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

6 komentářů

  1. Do Wachau jedeme v létě a do Melku se fakt těším. Tak díky za fotky. Těším se ještě víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je milé, tak si výlet moc užijte! :))

      Vymazat
  2. Letos se chystám do Berchtesgadenu, tak se kouknu na článek :-) jinak melk+krems, sankt pölten a údolí Wachau jsme podnikli před pár lety se školou a moc se mi tam líbilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se tam taky moc líbilo, někdy člověk ani netuší jakou krásu má hned za rohem! Tak přeji moc pěkný výlet! :))

      Vymazat
  3. jůůů, tiše závidíím. Pěkné fotografie.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)