Bergen /Norsko

7. 4. 2017


Dneska mám pro vás poslední norský článek a třeba vás nalákám na výlet! Letenky do Bergenu jsou často v akci, nedávno jsem viděla zpáteční s Norwegianem jen za 1650 Kč! V podobné akci jsme letenky koupili vloni i my. :))

Prohlídku jsme začali v části zvané Bryggen, což je ta nejznámější a nejfotografovanější část Bergenu. Jsou to vlastně hanzovní domy - bývalé přístavní sklady, dřevěné barevné domečky, které jsou pod ochranou UNESCO. Protože jsou domky dřevěné, v minulosti je častokrát zachvátil požár, po tom posledním v roce 1955 zůstalo jen deset neporušených štítů.




Kousek dál najdete místní hrad a pevnost Bergenhus, jejíž součástí je slavnostní sál krále Håkona. Kromě sálu je celý park i nádvoří volně přístupné.



Takovéto bílé dřevěné domečky jsou na kopci nad Bryggenem.



Kousek dál k přístavu už je živěji a trochu barevněji. :))



A teď už zpátky zase dolů k vodě do přístavu.




V přístavu je informační centrum, kde si můžete nabrat spoustu mapek, koupit výlet na fjordy nebo se ukrýt před deštěm, které je zároveň i rybím trhem. V přízemí sídlí restaurace, kde vám připraví čerstvou rybu nebo jinou mořskou havěť. Jen ty ceny! My si nakonec radši nakoupili v supermarketu a uvařili si sami na ubytování, ale taky jsme vyrazili na Floyen na grilovačku. Podrobnosti o cestě, ubytování, jídle a nákupech najdete v mém prvním článku tady. V přízemí ještě najdete samoobslužné veřejné záchodky, které mají na každých dveřích malý terminál, a tak tu zaplatíte jen kartou.







Cestou potkáváme spoustu stylových severských obchůdků a na místním rybím trhu i salámy z velryb nebo losů.


Když obejdeme přístav zase z druhé strany, dostaneme se až naproti Bryggenu a kdybychom šli ještě dál, dojdeme k místnímu akváriu.






Na místním hlavním náměstí jsme natrefili na sérii koncertů Bergenské filharmonie, která takto hraje pro všechny pod širým nebem. Sponzoruje to prý nějaký bohatý místní obyvatel, my si poslechli známé filmové melodie a byla to velká paráda!


Cestou na ubytování míjíme kostel Johanneskirken, který byl postaven na konci 19. století a zvenku mi dost připomínal brněnský červený kostel. Vevnitř je ale celý dřevěný a dřevěné krov je opravdu impozantní.

Kousek od kostela je místní univerzita (celý týden jsme potkávali skupinky studentů v různých převlecích, trochu mi to připomínalo poslední zvonění, ale oni asi slavili začátek školního roku?) a botanická zahrada.



A ještě jedna večerní fotka na rozloučenou! :))


Všechny články o Bergenu a výletech, které jsme odtud podnikali, najdete tu:
1. Norsko, Bergen - úvod
2. Výlet na Floyen
3. Výlet do Åsane a na horu Veten
4. Výlet na Ulriken
5. Bergen - prohlídka města

Tak doufám, že se vám výlety líbily! :))

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

12 komentářů

  1. V Bergenu jsem byla s kamarádkou už před více než pěti lety a moc ráda jsem si u Vašeho článku zavzpomínala=) Doufám, že tam přítele ještě někdy vylákám. Ale ty ceny!=)
    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuju! Přesně tak, ty ceny!! Ale dá se to zvládnout i nízkonákladově, tak třeba to přítele přesvědčí :))

      Vymazat
  2. Dokonalosť! :O musím už aj ja konečne splniť tento sen!
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
  3. Ani jsem netušila, že je to tak hezké město - rozhodně mě zaujalo, vypadá to tam krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julie, je tam opravdu krásně, doporučuji jet obhlídnout na vlastní oči! :))

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Pavli, moc děkuju a výlet určitě doporučuju! :))

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Magi, moc děkuju! V Bergenu je tak krásně, že se tam musí líbit snad každému. :))

      Vymazat
  6. óóó, můj tajný sen. Moc hezké fotky.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)