Můj boj se seboreou

7. 2. 2017


Pokud nevíte, co to seborea (neboli seboroická dermatitida) je, tak buďte rádi a asi ani nečtěte dál. :)) Já ji mám ve vlasech a v obočí, odlupují se mi velké kusy kůže a tvoří mokvající strupy...no žádná krása. Vyzkoušela jsem velké množství různých šamponů, zázračných vodiček, masek, no poo metodu...ale většinu bez úspěchu nebo jen s krátkodobým účinkem. Momentálně se mi daří držet seboreu tak nějak na uzdě, tak třeba se tento článek bude hodit někomu s podobnými problémy.

Základem je samozřejmě životospráva, seboreu způsobují kvasinky, je to vlastně taková plíseň. A když jste zaplísnění, znamená to většinou překyselený organismus. Kyselost organismu zvyšuje cukr, bílá mouka, maso, mléčné výrobky, alkohol, instantní potraviny, džusy nebo káva, takže prvním krokem je vynechání nebo redukce těchto potravin z jídelníčku. Čtení o překyselení je na internetu velká spousta, já se chystám na knihu Pryč s kyselostí od Kurta Tepperweina, nečetli jste?



Co se týká kosmetiky, nejlépe mi vždycky zabíral dehtový šampon Polytar, který byl ale zakázán pro možnou karcinogennost, dlouhou dobu jsem používala Head&Shoulders, který na některé typy kvasinek taky účinkuje. Po nějaké době se mi ale začalo zdát, že mi snad ty lupy sám způsobuje a hledala jsem dál. Celkem mi pomohl šampon Nodé DS+ od Biodermy, ale ta cena! Naopak mi vůbec neúčinkoval Mediket Ictamo, Danket nebo Nizoral. Dobrý je prý také Stieprox, ale ten je u nás jen na předpis.


Navíc jsem si začala říkat, že přece musí existovat i nějaké přírodní řešení. Začala jsem šamponem Ultra Sensitive od Alverde a po přečtení pochvalných recenzí jsem si objednala ichtamolový šampuk od slovenské značky přírodní kosmetiky Ponio a ten mi momentálně účinkuje naprosto parádně! Nejprve jsem si objednala malý šampuk na zkoušku a teď už mám druhý regulérní velikosti. Sice nevoní úplně vábně, ale po tom dehtu už asi vydržím všechno! :)) Krásně pění, navíc je bez parabenů, silikonů, sulfátů SLS a SLES. Občas ho používám společně s oplachy z ředěného octa, někde jsem totiž vyčetla, že ocet by měl pomáhat proti kvasinkám a mykózám, kterým nevyhovuje jeho pH, navíc se někdy používá namísto kondicionéru a měl by vlasům dodávat lesk. Vlasy si nejprve umyji šampukem, opláchnu vodou, následně opláchnu skleničkou vody s trochou octa, nechám chvilku působit, pořádně na pokožce promasíruji a nakonec smyji. Jen pozor, když toho octa dám moc, tak pak vlasy v délkách vypadají jako mastné. Nicméně kondicionér k šampuku ani není potřeba, vlasy mám hebké a dobře se rozčesávají i bez něj. Navíc po něm nemám suchou pokožku hlavy, která ani nesvědí, takže opravdu paráda!


Vlasy si myji zhruba dvakrát týdně a někdy ke konci intervalu se mi zdá, jakoby ty kvasinky vždycky čekaly, až si dám kousek čokolády a pak zpoza ucha pěkně vylezly zpátky vyrábět lupy. Umytím se to naštěstí vždycky zase spraví. Ale pořád koukám dál, jestli neobjevím nějaký další zázrak, momentálně si dělám zálusk na tento dehtový tuhý šampon přírodní české značky Bon Savon, na webu i na fleru jsou na něj jen samé pozitivní ohlasy, tak třeba bude ještě lepší! :))

Budu moc ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti z vašeho boje a třeba mi doporučíte nějaký ten zázračný produkt. Předem díky!

Mějte se moc krásně a ať se vám seborea vyhýbá! :))
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

27 komentářů

  1. Jsem ráda, že v tom nejsem sama. Ať žijeme my, kteří máme tuto genetickou radost. Nicméně - už rok používám produkty od Bione a myslím si, že mají také dobrý vliv. Mimo jiné - stav také dost závisí na hormonech, takže ať se snažíš jakkoliv, nikdy nad tím úplně nevyzraješ. Někde jsem se také dočetla, že je to tím, že organismus nedokáže správně zpracovat vitamin H, tak si o tom zkus něco přečíst. :)

    Jinak - Polytar byl vždy ten nejhorší kentus ze všech....:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Catherine, díky za tipy, mrknu! :)) Tak ať se Ti daří držet seboreu pod kontrolou!

      Vymazat
  2. O překyselení organismu jsem se zrovna začala zajímat, protože jsem měla hrozné problémy s imunitou a nemoci se střídaly co týden.. Nojo, každý máme něco :/ V knihovně jsem si půjčila knížku od Elisabeth Fisher, která na začátku popisuje problematiku překyselení, pak je tam seznam potravin a vlastně skoro celá knížka je o výborných receptech. Budu se snažit na to více zaměřit a uvidíme, jestli se dostaví nějaké výsledky..
    My cozy corner

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikčo, díky za tip na knížku, mrknu po ní. :)) Ať je ti lépe!

      Vymazat
  3. sice jsem neměla problém se seboreou, ale i přes pokročilý věk s akné (nárazově dost silné a hnisavé). dlouhodobě pomáhá "přírodní cesta" - přírodní kosmetika, chemie co nejméně a "opatrná" životospráva - tj. vitamíny, výrazné omezení lepku a laktozy. tímto držím akné už pár let na uzdě. kamarádce se seboreou pomohly standardní přírodní šampony, barvení hennou khadi a khadi oleje jako péče. naprosté vyloučení průmyslové vlasové kosmetiky. v obličeji má stále trochu potíže se standardními krémy. tak snad tato zkušenost pomůže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, zatím se zdá, že přírodní šampony mi taky pomáhají, hennu jsem ještě nezkoušela, mrknu po ní, díky za tip! :))

      Vymazat
  4. Tenhle šampon jsem si taky objednala (poté, co jsem ho viděla u tebe na instagramu) a musím říct, že mi taky dost pomáhá :) Ale jinak mám bohužel stejnou zkušenost, všechno mi po nějaké době přestalo zabírat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem moc ráda, že pomáhá! Pro mě je to momentálně číslo jedna. :))

      Vymazat
  5. Ja s ni problem nemam, ale jsem atopik a muj maly señor to podedil po me, problemy s kuzi mel od par tydnu. Jen co se narodil, mel seboreu uplne vsude snad od 7. dne. Doktori uklidnovali, ze zmizi, nezmizela...bojovala jsem s ni u nej do dvou let. Trhalo mi srdce pokazde, kdyz se to zhorsilo. Z obliceje zacala mizet tak v oul roce, ale ve vlaskach porad zustavala. Pak mi jeden znamy doktor poradil detske sampony, myci gely a kremy z detske rady s aloe z LR. Pridali jsme jeste colostrum na imunitu a svete div se, za dva mesice po ni nebylo ani vidu. Kdyz mu nahodou umyju vlasky necim jinym u babicky nebo v hotelu, pokud zapomenu nas sampon, tak se hned objevi. Je mu 2,5 a za posledniho pul roku se objevila jen 2krat v minimnozstvi. Podezrivam babicky, ze mi ho uplatili cokoladou, ta je na to opravdu desna. Head&shoulders dela zle na kuzi i me, misto proti lupum mam po nem kuzi na hlave jodne svedivou a lupy, ktere normalne nemam, mam po samponu proti lupum...hodne uz se divam na slozeni. Ted pouzivam sampon z manufaktury a jsem spokojena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, to je chudáček. :(( Já tak trochu podezřívám právě Head&Shoulders, že mi to ještě zhoršil, dřív jsem mívala jen trochu lupy a pak se teprve přidala i ta větší ložiska...no těžko soudit. Díky za tip na tu dětskou řadu, třeba by pomohla i mně. Tak ať jste na tom oba dobře a seborea se Vám vyhýbá!

      Vymazat
  6. Ahoj Evi,knížku jsem četla, vřele doporučuji. A je to opravdu o životosprávě. Vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám, lepku, mléčným výrobkům, masu, kávě, alkoholu a samozřejmě používat co nejméně chemie. Začít si vařit z čerstvých surovin. Vyzkoušet nové suroviny,které jsme dosud nepoužívaly. Uvědomit si které jídlo nám dělá dobře a které naopak. Také sama trpím plísněmi a kvasinkami a po vyloučení určitých potravin je to lepší.Chcete to určitou sebekázeň,vydržet a nepodlehnout tlaku okolí. Ať se daří a pevné zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, díky moc za zkušenosti. Zatím jsem čekala, až se v knihovně dostanu na řadu, tak snad brzy :)) Jsem moc ráda, že to pomáhá a že se daří, tak ať je tomu tak i nadále!

      Vymazat
  7. Ani mě se seborea nevyhnula, jen jsem až teprve nedávno zjistila, že se nejedná „jen" o akné a lupy. S pletí mám problémy od jakživa, ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že by to mohlo mít spojitost s trávicím systémem. Jelikož mi doktorka řekla, že překyselení organismu neexistuje, po návštěvě dermatoložky jsem byla o pár stovek až tisíc korun lehčí, ale hormonální „zázraky" byly jen dočasným řešením a po návštěvě kosmetičky jsem vyšla s boláky, které se mi léčily až měsíc, jsem se rozhodla zkusit alternativní medicínu - čeká mě doufejme konečné zjištění potravin, které mi nedělají dobře a celkové vyšetření mého já jak z psychické, tak fyzické stránky. Až budu vědět verdikt či nějaký výsledek, dám vědět, jestli stojí za to vyhledat takovou pomoc! Nejen, že jsem objevila skvělé produkty (šampuk musím zkusit!), ale také jsem zjistila, že v tom nejsem sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agnes, přeji hodně sil do dalšího boje! Určitě dej vědět, jestli alternativní medicína pomůže, sama jsem po ní už taky pokukovala, ale zatím se neodhodlala. Tak ať se daří! :))

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak i já se nedobrovolně přidávám do klubu.
    Abych začala od začátku..
    Začalo to nevině kde tu nějaká šupinka, trochu svědivosti tak jsem rychle padila do drogerie pro Heden souders ten na chvíli pomohl tak jsem si říkala jeé to byly lupy a jsou pryč tak super.. Ale po delší době se to vrátilo už v horším stádiu. Červené flíčky, velké množství šupinek a to svědění!!
    A už jsem pádila na kožní a hle na světě je Seborea. Bohužel mě paní doktorka napsala kortikoidy a se slovy za par dní to zmizí vypalovala pryč..
    Jelikož kortikoidy brát a nanášet vězně nechci (to by to muselo být velmi zlé)
    tak to zkouším se šampony a zdravou životosprávou, prostě pokus omyl :-\.. Před týdnem jsem si koupila zinkový šampon Mediket Ictamo, jako trochu lepší to rozhodně je, ale ne zas tak moc.. Určitě zkusím objednat šampuk zní to dobře třeba pomůže lépe.. :-)
    Co mi, ale dělá velké vrásky je to, že mi díky Seboree začaly velmi padat vlasy cca. 200 denně. Hned jsem nasadila nějaký předřažený vitamíny na vlasy, plus každé ráno piju Mladý ječmen ( doporučuju vyzkoušet ) a objednala se na nějaký rašelinový zábal, ale zatím moc rozdíl nevidím.
    Máte s padaním vlasů zkušenosti, nebo rady co zkusit?? Díky Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak Tě vítám do klubu (i když bych samozřejmě byla radši, kdyby se nám všem seborea vyhla velikým obloukem!). Šampon Mediket jsem taky zkoušela, trošku pomohl, ale žádný zázrak. Určitě vyzkoušej ichtamolový šampuk, nedám na něj dopustit! Už ho používám snad půl roku a zabírá mi skvěle. :))
      S padáním vlasů Ti bohužel neporadím, já ho mám tak nějak pořád v normě...nemohl by to být nějaký hormonální výkyv? Nedávno jsem ale četla článek, že když je vlasová pokožka v pořádku, uzdraví se i vlasy, tak snad když zmizí seborea, nebudou ani vlasy padat...Hodně štěstí do boje! :))

      Vymazat
  10. Zdravím, dámy, zrovna jsem si pořídila šampuk Ponio s ichtamolem a jsem taky spokojená - dokonce se mi začal líbit i ten asfaltový odér. Podobně dobrou reakci jsem měla na šampón z Manufaktury: https://www.manufaktura.cz/extra-jemny-sampon-se-soli-z-mrtveho-more-panthenolem-a-ovesnym-vytazkem/p437300-1/
    Seborea ve vlasech je pod kontrolou (byť zcela nezmizela samozřejmě) a nedostavilo se neodbytné svědění, což je velká úleva. Takže zatím šmapuk Ponio a Manufaktura vedou, ale taky hledám dál, jako asi my všichni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že vám zabírá! Zkusím mrknout na ten z Manufaktury, zní dobře. Tak ať se v boji daří! :))

      Vymazat
  11. Zdravím vás,
    jedná se o trochu starší článek, ale chtěl bych se zeptat, zdali jste s odstupem cca 3,5 let došla k nějakému dalšímu progresu, výrobkům nebo jejich kombinaci, které by dobře zabíraly? Procházím si cca stejnou anabází vč. vyzkoušení všech možných vodiček, gelů, šampónů, kortikoidů, apod. a aktuálně se poohlížím po něčem víc bio/přírodního původu. Zkoušela jste nakonec i ten dehtový šampón?

    Děkuji vám za případnou odpověď.

    Mějte se :)

    Patrik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, který dehtový šampon myslíte? Jestli Polytar, tak ten už se u nás nedá koupit, ale zabíral mi dobře. Pořád zůstávám u šampuku s ichtamolem od Ponio, zkusila jsem toho víc, ale nejlépe mi pořád zabírá tento. Zkoušel jste? Tak ať brzy najdete něco, co vám zabírá! :))

      Vymazat
    2. I s odstupem času je pro mě taky favoritem šampuk s ichtamolem. Mám už asi třetí a nemám důvod k dalším změnám. Žádné kožní potíže už nemám.

      Vymazat
  12. Myslel jsem dehtový šampon zn. Bon Savon. Co se týká Ponio šamponu, tak zkouším zatím necelý týden a nemohu dělat nějaké větší závěry, nicméně se rád podělím i o svou zkušenost, ale až po nějaké době užívání :-)

    Ještě jednou děkuji,

    P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte, na ten jsem nakonec úplně zapomněla. Jak jsem spokojená s tím Ponio, ani nemám potřebu zkoušet něco dalšího. Tak dejte vědět, jak se vám zdá, budu držet palce! :))

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Seboreu nezpůsobují kvasinky! Kdyby šlo o pouhou kvasinku, tak by jí šlo víceméně jednoduše zabít. Přemnožení kvasinky je jen sekundární jev, příčina vzniku Seborey se neví. Na vině bude nejspíš autoimunitní reakce nebo vysoká hladina androgenů. Proto se jí taky nelze zbavit žádnými šampony, vodičkami apod. Kdyby za to mohla kvasinka, tak po nějakém lepším antimykotiku je pryč.

    OdpovědětVymazat
  15. Také bojuji se seboreou už několik let. Vyzkoušela jsem všelicos - lékárenskou dermokosmetiku, babské rady, domácí masky, přírodní šampony, vynechání lepku a laktózy... No, nic zatím nepomohlo a peru se s tím dodnes. Zajímavé je, že při prvním těhotenství mi seborea zmizela úplně. Po porodu se však zase vrátila. Teď přemýšlím, co zkusit dalšího. Ponio nebo ten dehtový šampon vypadají dobře. Váhám mezi nimi a kosmetikou od Karla Hadka - Sebosan a Sebool. Nezkoušela jste?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)