Přečteno /listopad a prosinec 2016

4. 1. 2017


Dneska mám pro vás krátké povídání o knížkách, které jsem přečetla během listopadu a prosince. A pokud vás zajímá, kdo vyhrál soutěž o skleněnou láhev Equa a poukázky na fototapety mrkněte na facebook nebo do soutěžních článků, kam jsem výherce doplnila. A teď už zpátky ke knížkám. :))

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ: BÁBOVKY 
Přiznám se, že bábovky mě trošku zklamaly, tak nějak jsem od nich (díky všemu tomu humbuku kolem) čekala víc. Knížka to ale není špatná, takové oddychové čtení. Je vyprávěná z pohledu několika postav, jejichž životy se prolínají. Během čtení jsem se v jednotlivých postavách ztrácela, kdo je sestra/matka/příbuzná/kamarádka koho a taky se mi zdálo, že je tu použito snad každé klišé. Od manželů, kteří nemohou mít dítě a následně otěhotní manželova milenka, přes dalšího manžela, který pro změnu zahýbá té své s jiným mužem. Nicméně se Bábovky čtou dobře a přečtené jsem je měla ani ne za týden.
***

GILLIAN FLYNN: ZMIZELÁ 
Proč jsem Zmizelou četla až teď, když už ji mají snad všichni přečtenou? Konečně se na mě dostala řada v knihovně! :)) Příběh asi znáte, možná jste viděli i filmové zpracování, Amy zmizí v den pátého výročí svatby a z vraždy je obviněn její manžel Nick, který ale tvrdí, že vraždu nespáchal. Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? 
První polovina knížky je opravdu nudná, v té druhé to konečně dostane spád a musela jsem číst skoro pořád, abych se už konečně dozvěděla, jak to bylo. Jinak teda úplně převratná to knížka není, nějak jsem stejně jako u Bábovek čekala víc. Obě hlavní postavy, Nick i Amy, mi byli pěkně nesympatičtí, ale to, že konec nebyl úplně předvídatelný, to se mi líbilo. :))
***


DAVID HERBERT LAWRENCE: MILENEC LADY CHATTERLEYOVÉ
Tuhle knížku jsem si koupila už před pár lety v nějakém dobročinném bazaru za 10 korun a teď jsem se konečně dostala k jejímu přečtení. Román pochází z roku 1928 a ve Velké Británii byl jako pornografický zakázán až do roku 1960. Kniha měla ve své době opravdu skandální úspěch, ale v dnešní době plné Padesáti odstínů šedi už je to jen slabý odvar. :)) Najdete tu příběh vztahu mezi Lady Constance Chatterleyovou, jejíž manžel je v důsledku zranění z války ochrnutý od pasu dolů, a jejím hajným Oliverem Mellorsem. Kromě popisů milostných pletek je kniha i kritikou tehdejší společnosti a jejího uspořádání. A podle toho, co tu píšou, je to pořád stejné. :))
"...Kdyby jen tak člověk dokázal přesvědčit, že žít a utrácet není jedno a totéž! Ale marná snaha. Kdyby jen byli vychováni k životu místo k vydělávání a utrácení, vystačili by docela dobře s pětadvaceti šilinky..."
***

ROBERT T. KIYOSAKI: BOHATÝ TÁTA, CHUDÝ TÁTA
Můžete narazit na dva typy reakcí na tuto knížku, od těch nadšených lidí, kteří ji považují za svou bibli a těch naprosto odmítajících. Sama se řadím do té první skupiny, skoro bych řekla, že mi otevřela oči a namotivovala mě k tomu jen tak nesedět a nečekat na výplatu, ale snažit se taky trochu sama a začít budovat svá aktiva. Kiyosaki nedává přesný návod na to, jak zbohatnout, spíš na příbězích ze života ukazuje cestu, po které se ubírají bohatí. Snaží se o změnu ve vaší mysli, která má zapříčinit touhu po zbohatnutí.  A to, že bohatý táta prý ve skutečnosti vůbec neexistoval, knížce nic na kráse neubírá. :)) Rozhodně doporučuji!
*****
Kromě těchto knížek mi velkou radost udělaly taky tyhle, které jsem dostala k Vánocům. Ale o těch zase někdy příště. :))


Četli jste některou z knížek? Jak se vám líbily? Měli jste pod stromečkem taky nějakou knížku?

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

11 komentářů

  1. Já dostala na Vánoce Dívku ve vlaku, která je často přirovnávána ke Zmizelé, tak doufám, že bude o něco lepší, protože ta tvoje recenze není úplně pozitivní :D No uvidíme :)
    Těším se na další recenzi, hlavně na knížky Co tu kvete a o Přírodní kosmetice, snad máme něco podobného i u nás v knihovně :D


    MY COZY CORNER

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikčo, Dívku ve vlaku jsem četla už dřív a líbila se mi o trochu víc než Zmizelá, i když mi připadají podobné...možná proto, že jsem ji četla první :))
      Krásný den! :))

      Vymazat
  2. Nečetla :(. Radku Třeštíkovou zrovna nemusím. Zmizelou jsem viděla jako film a ten se mi líbil. Já v prosinci četla: Muž jménem Ove - F.Backman a Heřmánkové údolí -H.M. Kornerová.
    Pod stromečkem jsem měla Dešťovou hůl :).
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, já právě ještě nic od Radky nečetla, tak jsem tomu chtěla dát šanci, když je tak populární. :)) A na film se chci taky podívat, jen ještě čekám, až trochu zapomenu o čem přesně knížka byla, abych to měla aspoň trochu napínavé. :)) Krásný den!

      Vymazat
  3. Žádnou knihu z vašeho výběru jsem nečetla a ani Ježíšek nebyl v knihkupectví. Navštěvuji hlavně knihovnu a kupuji si opravdu jen knihy, které mě něčím zaujmou, takže jsem je vlastně už jednou četla. Bábovky mám v seznamu do Čtenářské výzvy, hodně se o nich mluví, tak jsem zvědavá. Zmizelou četl manžel a byl z ní značně rozladěn, alternativní konce, které si vymyslel se mu zamlouvaly více, než autorův záměr :). Přeji spoustu dalších přečtených knih v tomto roce :). Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, moc děkuji za milé přání! Tak to máme podobně, taky chodím hlavně do knihovny, myslím, že na knížkách je to vidět, jak mají ty obaly a čárové kódy. :)) Doma v knihovně mám hlavně kuchařky a pak pár knížek o kterých vím, že se k nim ráda vrátím. A i tak začíná být nějaká plná! Tak ať se Vám během roku dobře čte! :))

      Vymazat
  4. Odkedy som videla gOne Girl neuveriteľne si chcem prečítať aj knihu aj keď ako vravíš ju už všetci prečítali :D asi na to musí prísť správny čas haha :D
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo :)) Třeba mému drahému se Zmizelá moc líbila!

      Vymazat
  5. Já jsem za prosinec přečetla sonety od Shakespeare a Veronika se rozhodla zemřít od Coelha. Bála jsem se, že mě knížka nebude bavit, ale bylo to přesně naopak. Měla jsem ji přečtenou za jeden den a ještě teď se z toho děje nemůžu vzpamatovat, hodně ve mně zanechala...

    Novoroční soutěž s Astrid

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peggie, Veroniku jsem četla kdysi dávno a pamatuji si, že se mi moc líbila. Stejně jako 11 minut od stejného autora :))

      Vymazat
  6. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost výhry

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)