Přečteno /srpen, září a říjen 2016

25. 11. 2016


Už se tu pěkně dlouho neobjevily žádné moje přečtené knížky, tak se dneska podíváme na ty, které jsem přečetla během srpna, září a října. O Vzkvétání, pozitivní psychologii a Seligmanovi bych vám ráda napsala trochu víc, schovám si ho ještě do dalšího samostatného článku.

WILLIAM R. FORSTCHEN: SLOUP DO NEBE 
Sloup do nebe mi půjčil taťka, když jsem zrovna doma neměla nic na čtení. Je to sci-fi a taky taková variace na téma nebeského výtahu, který se objevuje v Rajských fontánách od Clarka. Pokud nejste úplně fandové sci-fi, ale máte radši knihy o vztazích, mohlo by toto být něco pro vás. Kniha je to poměrně přeslazená skvělými a idylickými vztahy, taky není moc napínavá, některá líčení jsou dost zdlouhavá. Zajímavé je ale vsazení děje do blízké budoucnosti a podložení reálnými vědeckými objevy.
Oficiální anotace: Svět ohrožuje pandemie sucha, raketový nárůst cen za suroviny, válka o vodu. Globální chaos je na spadnutí, ale rýsuje se možnost, jak mu zabránit. Studenti Gary Morgan a Eva Petrenková, jejich profesor Erich Rothenberg a excentrický miliardář Franklin Smith přicházejí s projektem tzv. Sloupu do nebe, který by umožnil využít cesty do vesmíru za zlomek původních nákladů a díky solárním panelům vyřešil energetickou krizi na Zemi. Ne všichni jsou tímto nápadem nadšeni – zejména ne ti, kdo profitují z prodeje ropy. Realizace projektu se navíc ukáže mimořádně nákladná a zdlouhavá a zhatit ji může sebemenší chyba. Nebo pečlivě naplánovaná zrada. 
**

ARTHUR C. CLARKE: RAJSKÉ FONTÁNY
Podle mě mnohem lepší, napínavější a zábavnější sci-fi než Sloup do nebe. A taky bylo první! Napsáno už v roce 1979 a i přes to, že to není žádné akční drama, je to knížka opravdu čtivá a napínavá.
Oficiální anotace: Sci-fi román vypráví o stavbě kosmického výtahu, umožňující dopravu ze Země do vesmírného prostoru. Román je příběhem o stavbě, která patří k odvěkým lidským snům. Hrdina příběhu Morgan je autorem projektu vysněného „žebříku do nebe“. Jeho myšlenkou je využít zákonu nebeské mechaniky, který dovoluje tělesu setrvat na jednom místě oblohy a z tohoto bodu spustit lano k zemskému povrchu. Stavbu projektu provází vzrušující děj, který vrcholí při havárii takřka dokončeného díla, kdy hrdina nasadí vlastní život, aby zachránil trosečníky, kteří uvízli v nedokončeném výtahu 600 km nad zemí. 
****

ARTHUR C. CLARKE: 2001 VESMÍRNÁ ODYSEA
Asi to nejklasičtější sci-fi, co existuje. Protože mám knížku, kde je Odysea součástí Rajských fontán, vzala jsem to naráz. Napsána byla současně s filmem natočeným Kubrikem v roce 1968, ten taky doporučuju! Už jen kvůli všem těm efektům a různým technickým vymoženostem, které Clark ve svých knihách předpovídal. Ve své době to musela být opravdu "pecka" a všechna další sci-fi jako Hvězdné války, Star Trek a jím podobné se Odyseou inspirují nebo ji přímo vykrádají. Na to, jaká je to útlá knížka, se tam toho vlezlo opravdu hodně. Je to vizionářský příběh, který se zamýšlí nad vznikem inteligentního života a původem lidstva stejně jako nad technickou vyspělostí a možností navázání kontaktu s mimozemskými civilizacemi.
Oficiální anotace: Na samém prahu jednadvacátého století vzlétá ze Země raketa a vydává se s velkolepým posláním na pouť k Saturnu. Ani jeden z obou pilotů však nemá ponětí o pravém cíli cesty. Převratné tajemství střeží tři vědci, uspaní v umělém hibernačním spánku, a šestý člen posádky - nejdokonalejší počítač třetí generace, který současně svým způsobem představuje i nejdokonalejšího člena expedice. Cesta čarokrásným vesmírem se náhle mění v napínavé drama...
*****

ALAIN DE BOTTON: NÁBOŽENSTVÍ PRO ATEISTY
Náboženství pro ateisty s podtitulem "Bezvěrcův průvodce po užitečných stránkách náboženství" je další knížkou z pera Alaina De Bottona, od kterého jsem už četla Lekce z lásky, Architekturu štěstí a Umění cestovat.
V roce 2006 se na anglosaském knižním trhu nečekaně rozhořela válka o náboženství: Známý evoluční biolog Richard Dawkins ve svém bestselleru Boží blud napadl jménem vědy a racionality víru v jakoukoli vyšší moc a strhl lavinu publikací, v nichž si vědečtí racionalisté ostře vyměňovali názory s obránci náboženství a jeho společenské role. Autor nahlíží na problém z odlišné, pro ateistu provokativnější pozice a ptá se, co může náboženství přinést těm, kdo odmítají přijmout jeho doktrínu. V deseti kapitolách se autor zabývá architekturou, uměním i mezilidskými vztahy a dokládá, že nedogmaticky vnímaná náboženská tradice nám může i v sekulární společnosti pomoci k plnějšímu a lidštějšímu životu. 
***

MARTIN E. P. SELIGMAN: VZKVÉTÁNÍ
Od stejného autora jsem už četla Opravdové štěstí, Vzkvétání s podtitulem "Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody" staví na podobných principech, jen obsahuje víc tvrzení podložených výzkumy a popisuje aplikaci pozitivní psychologie v praxi - třeba na příkladu americké armády. Na konci si můžete zase udělat test silných a slabých stránek osobnosti, ten si ale můžete udělat i online v angličtině tady. Popisuje taky, jak jednotlivým osobám pomohla cvičení z pozitivní psychologie (třeba to, kdy si denně zapisujete, co vám udělalo radost - já to dělám takto, nebo když napíšete někomu dopis a následně ho osobně doručíte). Rozšiřuje taky okruhy, podle kterých se posuzuje míra psychické spokojenosti. Knížka by ale mohla být tak o polovinu kratší, některé pasáže jsou opravdu poměrně rozvleklé a autor se tu hodně chválí. :)) Ještě se chystám na Naučený optimismus, tak o tom někdy příště.
Oficiální anotace: Kniha Vzkvétání — Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody navazuje na přelomové práce Dr. Martina Seligmana v oblasti optimismu, motivace a lidského charakteru a ukazuje nám, jak ze svého života získat co nejvíce: odhaluje vzrušující novou teorii o tom, co tvoří „dobrý život“ – pro jednotlivce, pro komunity a pro celé národy. Ve fascinující kombinaci vědeckých poznatků a praxe vystihuje kniha Vzkvétání skvěle záměr i obsah pozitivní psychologie. Štěstí samotné, přestože je důležitou součástí osobní pohody, nedává životu člověka úplný a pravý smysl. Seligman nyní klade otázku: Co je tím, co vám umožňuje kultivovat svá nadání, vytvářet hlubší a trvalejší vztahy s ostatními lidmi, cítit radost a smysluplně přispívat světu? Neboli: co je tím, díky čemu můžete prospívat? Do centra zájmu se dostává osobní pohoda (well-being), přičemž štěstí (happiness) neboli pozitivní emoce se stávají jedním z pěti pilířů pozitivní psychologie, spolu se zaujetím, pozitivními vztahy, smysluplností a úspěšným výkonem. Těchto pět prvků, pro které se používá akronym PERMA (z anglických termínů Positive Emotions, Engagement, Relationship, Meaning, Accomplishment), představuje permanentní, trvalé stavební kameny plně uspokojivého života.Pomocí interaktivních cvičení mohou čtenáři prozkoumat své vlastní postoje a cíle, a tak Vzkvétání představuje nejen přelomovou knihu v pochopení problematiky štěstí, ale také praktický nástroj k tomu, abychom ze svého života měli co nejvíce. 
***


PAULA HAWKINS: DÍVKA VE VLAKU
Oficiální anotace: Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…
Dívka ve vlaku mě moc bavila, na rozdíl od filmu, který se mi zdál rozvláčný. Možná je to problém tady těch napínavých a detektivních filmů, kdy už víte dopředu, jak to bude. Každopádně z filmu jsem byla trochu zklamaná, zato knížku jsem přečetla jedním dechem během pár dní. Líbilo se mi prolínání různých časových období i postav, které děj vyprávěly. Jen to rozuzlení mi nepřišlo zrovna překvapivé a taky jsem se nemohla ztotožnit s hlavní hrdinkou, která mi při čtení pěkně lezla na nervy a nejradši bych jí nakopala. :))
****

Četli jste některou z knížek? Jak se vám líbily? A co zajímavého právě čtete vy?
Mějte se krásně a nezapomeňte soutěžit! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

8 komentářů

  1. Cetla jsem Divku ve vlaku, ale byla jsem celkem zklamana. Ocekavala jsem asi vic, kdyz je knizka takovy hit. Momentalne ctu 4.dil Millenia - David Lagercrantz - Divka v pavouci siti. Pokud Te bavi detektivky doporucuju myho oblibenyho autora Michael Connelly - jeho detektiv Harry Bosch je nej. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky moc za tip, mrknu :)) Mně se Dívka ve vlaku docela líbila, kupodivu víc než Zmizelá, od které jsem taky čekala víc. A jaký je ten 4. díl Millenia? Nějak se mi do něho moc nechce, prý není tak dobrý jako ty předchozí...

      Vymazat
    2. Millenium mam rozectene, ale s 2 detmi na to nemam ten klid co bych ke cteni potrebovala. Navic v ramci treningu to ctu v anglictine😀 Ja co jsem cetla recenze tak byly v celku pozitivni a udajne by mel byt i 5.dil. Az prectu dam vedet😊

      Vymazat
    3. Tak jo, budu se těšit! :))

      Vymazat
    4. Knizka doctena. Prvnich asi 50 stranek celkem nuda, ale jak se objevila Lisbeth Salander tak se to rozjelo. Takze knizku doporucuju myslim, ze D. Lagercrantz je dobre vybrany pokracovatel Milenia. Hezke svatky preju.Lenka

      Vymazat
    5. Moc děkuju! Přidávám na seznam :)) Krásný nový rok!

      Vymazat
  2. Čítam veľmi rada Váš blog.A knihu ?Starého klasika Dicka Francisa.Knižku mi vybrala vnučka z Knihobudky v parku.Poznáte to ?Vyberiete,prečítate a pošlete ďalej.Na Slovensku sú skoro v každom meste a niekedy sú tam skvosty :o)pozdravuje Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mariannko, děkuji za tip a jsem moc ráda, že se Vám můj blog líbí! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)