Krakow

10. 11. 2016


Na prodloužený sváteční víkend jsme vyrazili do Krakova. Přispěly k tomu hlavně levné jízdenky od Polskibus, kdy nás cesta z Brna do Krakova a zpátky vyšla jenom na 400 Kč pro oba. A protože nám nevadí se uskromnit a ubytovat se v pokoji se společnými koupelnami, sehnali jsme i celkem levné ubytování.



Prošli jsme si historické centrum a náměstí Rynek Główny, Mariánskou baziliku, kostelík sv. Vojtěcha, který tu byl ještě dřív než náměstí vytyčili, historickou tržnici uprostřed náměstí Sukiennice i pás parků Planty na místě bývalých hradeb. Tam je teď na podzim obzvlášť kouzelně. 







V sobotu jsme vyrazili na hradní vrch Wawel, kde je kromě královského hradu taky katedrála sv. Stanislava a sv. Václava a dračí jáma. Tady podle pověsti přemohl draka rytíř Krak, podle něhož se celé město jmenuje. :))

Odtud už je to jen kousek do židovské čtvrti s názvem Kazimierz. Oběd jsme si dali v samoobslužném bistru Polakowski, kde servírují tradiční polské speciality za super ceny. My ochutnali tradiční boršč z červené řepy s vajíčkem, pirožky se sýrem a bramborem, bigos a na pití kompot. Pokud budete mít cestu, určitě doporučuji! :))





Bohužel nám ale moc nepřálo počasí a během odpoledne se rozpršelo. Aspoň jsme ale mohli ochutnat další místní specialitu a tou je svařené pivo! Zní to trochu divně, ale kupodivu je to fakt dobré. :)) Zamířili jsme do Kolanka no.6, kde dělají i palačinky a jiná jídla.

Navečer se zase vyčasilo, tak jsme mohli přes řeku pokračovat do čtvrti Podgórze, kde se během druhé světové války nacházelo židovské ghetto, v němž byli soustředěni všichni krakovští Židé. To dnes připomíná památník - náměstí plné židlí na Plac Bohaterów Getta. Kousek odtud se nachází taky továrna Oskara Schindlera známá z filmu Schindlerův seznam a hned vedle ní muzeum moderního umění MOCAK.





Cestou do hostelu jsme se ještě zastavili v Kazimierzi na Plac Nówy na tradiční zapiekanku. My si dali tu se slaninou.



V neděli jsme vyrazili na výlet do solných solů ve Wieliczke (Kopalnia soli Wieliczka). Z centra se sem pohodlně dostanete autobusem za půl hodiny a pokud si nekoupíte organizovaný výlet, budete si muset vystát frontu na lístky. Mají to tu poměrně nelogicky uspořádané, nejprve si musíte koupit lístek (zvlášť mají pokladnu pro prohlídky v polštině a zvlášť pro ostatní jazyky) a až potom se postavit do fronty na prohlídky v jednotlivých jazycích. Vstupné je poměrně drahé, ale doly jsou opravdu obrovské a impozantní.

Nejprve nás čekal sestup po spoustě schodů dolů a pak už jen tunely, obrovské komory - síně, sochy ze soli, obrovská podzemní kaple celá ze soli i podzemní jezero. Na konci prohlídky je restaurace, která nám přišla vhod a měla i normálně nenadsazené ceny. Vedle v sále zrovna probíhala nějaká taneční soutěž, tak tu byl čilý ruch. Prohlídka je opravdu dlouhá a poměrně vyčerpávající, ujdete 3,5 kilometru a trvá kolem dvou hodin.






Než jsme se stačili z dolů přemístit zpátky do Krakova, byl už večer. Zamířili jsme zase do Kazimierzi  na zapiekanku, tentokrát královskou a zeleninovou.




A nakonec mám pro vás ještě tip na moc hezkou kavárnu, kde jsme čekali, až se přiblíží čas našeho odjezdu zpátky do Brna. Je to Karma Coffee Roasters a najdete ji na ulici Krupnicza 12 kousek od centra. My si dali cappuccino, ale můžete tu ochutnat i různé kávové speciality, protože mají vlastní pražírnu a moc hezký interiér. :))


A teď už jen pár posledních večerních fotek cestou na autobus.


Pro představu přidávám i nás rozpočet včetně odkazů na weby. :))
  • zpáteční jízdenky Brno-Krakow s Polskibus: 2x 32 zl /cca 400 Kč pro oba
  • ubytování v hostelu Cinnamon, dvoulůžkový pokoj na 2 noci: 280 zl/ cca 1780 Kč
  • jízdenka na MHD 2 zóny do Wieliczky: 4x 4 zl
  • vstupné do solného dolu Wieliczka: 2x 84 zl 
  • oběd 1. den: 36 zl
  • oběd 2. den Polakowski - boršč s vajíčkem, pirožky se sýrem a bramborem, bigos, na pití kompot, celkem: 30 zl 
  • svařené pivo a víno Kolanko no.6: 18,50 zl
  • zapiekanka se slaninou v Kazimierzi, Plac Nówy: 7 zl
  • slaný preclík: 1,5 zl
  • pirožky v solném dole: 14 zl
  • zapiekanka královská a vegetariánská se slaninou: 10 zl a 8 zl
  • cappuccino v Karma Coffee Roasters: 2x 8 zl
Byli jste v Krakově nebo se chystáte? Jak se vám tu líbilo? 

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

8 komentářů

  1. Ten výlet ti docela závidím. Do Krakowa bych taky někdy chtěla aspoň nakouknout. Fotky vypadají bezvadně a jde vidět že výlet byl víc než užitý :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, moc děkuju! V Krakově je krásně a jízdenky se dají sehnat za super cenu, takže na výlet naprosto ideální :))

      Vymazat
  2. V Krakově jsme byli letos a moc se nám tam líbilo. Akorát z Wieliczky jsem byla trochu naštvaná. Jako bylo to hezký, ale ta organizace...nevim, jestli to za to utrpení stálo. Když tak o report jsem se podělila na svym blogu http://uneseni.blogspot.cz/2016/05/kopalnia-soli-wieliczka-neboli-jedna.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem z té organizace měla podobný pocit. Měli tam těch prohlídek strašně moc a rychle za sebou, takže jsme vždycky čekali, až domluví ti před námi a když jsme se posunuli a mluvil náš průvodce, tak už za námi hlučela další skupina...A ještě ta hodinová fronta na lístky...No přesně jak říkáš ve svém článku, jedna velká fronta! Třeba do teď nechápu, proč tam těch pokladen nemají víc nebo aspoň nezavedou nákup vstupenek na určitý čas přes internet...No děs :D

      Vymazat
  3. Do Krakova se chystame presne za 17 dni. Chytili sme akci jednosmerna jizdenka za 1 euro z Brna, takze se mi tvuj tlanek bude hodit jako takovy mensi pruvodce :) Diky!

    Janca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, to je parádní cena! Tak snad se Vám moje tipy budou hodit a ať se výlet vydaří! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)