Fotoknihy a fotosešity

4. 10. 2016


Tisknete si ještě fotky? Od té doby, co používáme už jen digitální foťák (ano, ještě pamatuju focení na film, kdy jsme na dovolenou vezli 3 filmy a měli pocit, že těch fotek máme šíleně moc!), jsem si fotky vytiskla asi třikrát. Jednu dobu jsem si je dokonce lepila do alba. A pak přišly fotoknihy. Nejprve nechal jednu udělat taťka mamce k Vánocům. A od té doby jsou to naše každoroční dárky. Na jednu dovolenou, jedna fotokniha. Je to náhodou moc fajn, když přijde návštěva, nemusíte promítat stovky fotek, stačí prolistovat knížku.

Když na mě na Instagramu vyskočila reklama Saal Digital nabízející fotoknihu výměnou za recenzi, řekla jsem si, proč to nezkusit. :)) A zkusit to můžete taky, stačí vyplnit tento formulář a počkat, jestli budete vybráni.


Doma už máme čtvercový fotosešit značky CEWE fotokniha s fotkami z Thajska, a tak jsem pro své fotky ze Santorini vybrala formát podobný. Rodičům jsem letos nechala vyrobit fotoknihu s fotkami z Kuby v brněnské firmě MCL, která je v rámci různých akcí opravdu levná, ale kvalitou za Saalem docela zaostává.

TVORBA FOTOKNIHY
Nejprve k samotné tvorbě u Saalu. Fotokniha se tvoří v programu, který si stáhnete z webu. Program je uživatelsky přívětivý, je tu spousta přednastavených šablon, práce s texty a skládání fotek jde opravdu rychle. Za večer jsem fotoknihu měla hotovou.


DODÁNÍ
Fotokniha ze Saal Digital mi přišla zabalená v kartónové obálce, následně ještě v pěnové a v průhledném plastovém sáčku. Takže balení naprosto dostačující a odolné. Fotoknihy se vyrábí v Německu a tak i když jsem si ji objednala 8. září, domů mi dorazila až 27. září. Což je teda opravdu dlouhá doba dodání!


KVALITA A CENA
Věcí, která se mi na Saal fotoknize líbí nejvíc, je plochá vazba umožňující tisk fotek přes obě stránky bez rušivého švu uprostřed fotoknihy. To je opravdu povedené, papír je tam jen jakoby přeložen. Úplně parádní je taky matný povrch desek i stran díky SoftTouch laminaci, který je krásně hebký a sametový. Jednotlivé listy jsou taky mnohem tlustší než běžný tvrdý papír. Kvalitní se mi taky zdá podání barev, dokonce si tu můžete nastavit vlastní ICC profil.

Překvapil mě tisk hned na první stranu - přímo na zadní stranu desek. Běžně to totiž bývá tak, že tato strana bývá nepotištěná jako je předsádka v knihách. Tady můžete tisknout hned od začátku a pokud ji chcete mít prázdnou, musíte si ji samozřejmě zaplatit.

Ceny Saal nemá úplně nejnižší, tato čtvercová fotokniha běžně stojí 1200 Kč včetně poštovného. Na jejich webu ale můžete vychytat různé slevy, třeba 450 Kč na první objednávku.

Jaké jsou vaše zkušenosti s fotoknihami? Který výrobce se vám zdá nejlepší?

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

19 komentářů

  1. Já ještě fotoknihu neprubla. Zatím lepím a s kládám fotky do alb... Ale fotoknihu bych chtěla vyzkoušet. Takže se zkusím zaregistrovat a uvidím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky si nechávám tisknout pravidelně každý měsíc. Díky kolážování si jich mohu vyvolat hned několik na jedné fotce. Fotoknihy mě trochu děsí, ta definitivnost. Když zvolím špatnou fotku, tak to už neopravím. Vyhovuje mi tvorba Project life deníku, kde si mohu kompozici fotek měnit a různě upravovat ... . Ale tvé fotoknihy vypadají parádně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, díky moc! Project Life vůbec neznám, zkusím zapátrat, co to vlastně je :))

      Vymazat
  3. Fotky si nechávám tisknout. Ne všechny a ne ze všech dovolených, ale třeba i z oslav, s přáteli... Jsem na fotky nějak podivně fixovaná ;o). Ale fotoknihu jsem ještě nezkoušela! Musím říct, že vypadá báječně a že jí takhle "naživo" vidím asi poprvé... A láká mě :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, určitě to zkus! Fotoknihy jsou moc fajn, hlavně jsou u nás vítaným dárkem :))

      Vymazat
  4. Ja miluju klasicke fotoalbum a lepeni fotek do nej:) Oldschool!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před pár lety jsem si taky lepila fotky do fotoalba, psala popisky a bylo to moc fajn. Časem jsem nějak přestala, tak jsem teď ráda, že fotky naskládám aspoň do těch fotoknih :))

      Vymazat
  5. Delam ted alba formou project life, ale fotokniha je skvela vec! Mam tak jednu ze svatby a pak zpracovane dva roky nasi dcery. Jen me vzdycky trochu desi ta hromada fotek, kterou musim probrat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme podobně! Probrat hromadu fotek a vybrat jen ty nejlepší, to je nejhorší! :))

      Vymazat
  6. Delam ted alba formou project life, ale fotokniha je skvela vec! Mam tak jednu ze svatby a pak zpracovane dva roky nasi dcery. Jen me vzdycky trochu desi ta hromada fotek, kterou musim probrat :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky tisknu, docela dost, ale pěkně po staru, všechny fotky mokrou cestou a pěkně do alba :-) Fotoknihy mě zatím nechávají chladnou. Pro mě fotka = rovná se obrázek, který můžu z alba kdykoliv vytáhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám kromě fotoknih doma i pár fotek jen tak volně ložených, super jsou i polaroidky z vyvolej.to, které nám momentálně visí na zdi. Ale když vezeme třeba prarodičům ukázat fotky, beru fotoknihu. :))

      Vymazat
  8. Ahoj Evi, co máme dceru, dělám fotoknihy pravidelně každý rok na podzim pro babičky a dědu pod stromeček. Je to vlastně jediný časosběrný dokument o tom, jak nám kočka roste ;-), nějak víc nestíhám. I když také by mě lákalo zkusit třeba project life... Fotoknihy si dělám přes 24print.eu, tvorba jde celkem dobře a co se týká provedení, asi nejsem moc náročná - bývám spokojená, i když top to určitě není. Ale účel vždy splní a cenově své kvalitě odpovídá (také se dají vychytat slevy). I doba dodání je celkem v pohodě, když vezmu v potaz, že kolikrát před Vánoci nestíhám a dělám vše na poslední chvíli, vždy to zatím klaplo, že fotoknihy dorazily včas (v pevné kartonové obálce bez poškození - takže tady taky spokojenost).
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, fotoknihy jsou super dárek, že? Aspoň u nás jsou z nich rodiče i babičky vždycky nadšení. Díky za tip na 24.print, třeba se bude před Vánoci ještě hodit. :))

      Vymazat
  9. Máš veľmi krásny a zaujímavý blog. Nedáme vzájomné sledovanie? Nber to ako reklamu, tvoj blog ma naozaj zaujal! :)
    ORLLING

    OdpovědětVymazat
  10. Máš veľmi krásny a zaujímavý blog. Nedáme vzájomné sledovanie? Nber to ako reklamu, tvoj blog ma naozaj zaujal! :)
    ORLLING

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)