Litomyšl: renesanční město moderní architektury

2. 8. 2016


O víkendu jsme vyrazili na výlet po okolí Trutnova, Adršpachu a Krkonoš. V půlce cesty jsme se zastavili v Litomyšli, kde jsem ještě nikdy nebyla. A je to tu opravdu krásné! Díky osvícenému vedení města a městské architektce se podařilo jednak obnovit historické památky, ale také zaplnit město spoustou kvalitních moderních staveb z posledních let. Litomyšl je tak trochu takovým  malým českým architektonickým rájem. :))

Pokud vás zajímají rekonstrukce a moderní stavby, určitě mrkněte do knížky Petra Volfa: Litomyšl renesanční město moderní architektury, která je právě přehledem všech skvělých porevolučních staveb a zásahů. Jsou tam i mapky a krásné fotky doplněné stručným textem. Určitě doporučuji! :))


Prohlídku města jsme začali na Smetanově náměstí, které je plné renesančních domů a bylo by tu moc krásně, jen kdyby to nebylo jedno velké parkoviště s průjezdnou silnicí s celkem hustým provozem....



Kousek od náměstí je první povedená rekonstrukce a to dvůr Střední pedagogické školy od brněnského atelieru Burian-Křivinka. Ten plot! :))



Pár kroků odtud najdete malebné nábřeží skryté za vysokými paneláky. V rámci protipovodňových opatření bylo celé nábřeží řeky Loučné podle projektu Josefa Pleskota zkultivováno a zpřístupněno. Po schodech tak můžete sejít až k řece a široký most plní zároveň funkci jakéhosi "náměstí nad vodou". Moc příjemný prostor! 




A teď už zpátky do centra, přímo na Zámecké návrší. Napravo od vstupu do piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže najdete rekonstruované Regionální muzeum, které je včetně své přístavby také dílem Josefa Pleskota.


Určitě nakoukněte také přímo do piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže. Autorem jeho rekonstrukce je Marek Štěpán a uvnitř najdete řadu jeho moderních, ale citlivých zásahů. Určitě nakoukněte taky na vyhlídku mezi věžemi, odkud je krásný výhled na celé Zámecké návrší.







Cestou do zámku určitě nahlídněte i do informačního centra a na nádvoří bývalého Zámeckého pivovaru, jehož citlivá rekonstrukce je také dílem Josefa Pleskota. A v bývalém pivovaru najdete rodný byt Bedřicha Smetany, jeho otec byl totiž místním sládkem.


Renesanční zámek z 16. století a celý zámecký areál je zapsán na seznamu Unesco a podle mě je taky moc příjemně zrekonstruován. Na revitalizaci celého areálu Zámeckého návrší se podílely architektonické týmy Josefa Pleskota, Marka Štěpána, HŠH architekti a architektonická kancelář Burian-Křivinka.

Pořádají se tu taky architektonické prohlídky s podtitulem Od pískovce k laminátu. Hlavním tématem těchto speciálních prohlídek je vztah soudobé architektury a historické zástavby. Představuje jednotlivé objekty v historickém kontextu a zároveň přibližuje architektonické koncepce jejich obnovy. Bohužel se ale konají jen o víkendu a my tu byli v pátek...tak snad příště! Info o prohlídkách najdete na webu Zámeckého návrší tady.





Vedle zámku je umístěn letní pavilon, který je stejně jako rekonstruovaná jízdárna dílem ateliéru HŠH architekti. Najdete tu různé vzdělávací hry pro děti a malé lezecké stěny. A v parku laminátové lavičky od stejného autora, které jsou předmětem různých sporů. :))



Mým určitě nejoblíbenějším prostorem z celé Litomyšle jsou krásně zrekonstruované Klášterní zahrady od Radka Květa, Václava Babky a Zdeňka Sendlera. I když byla rekonstrukce dokončena už v roce 2000, zahrady i po šestnácti letech vypadají pořád krásně a hlavně lidí je tu opravdu spousta! Kašna-bazén se sochami Olbrama Zoubka je dokonce tak oblíbená a v obležení lidí, že jsem ani neměla příležitost vyfotit si ji bez nich. Své místo tu našla také další umělecká díla, třeba velká židle umístěná původně na pražské Kampě  nebo "děravý" autobus.


Mapa:

Doufám, že jsem vás tou spoustou fotek nezahltila a že se třeba do Litomyšle taky vydáte! Nebo už jste byli? A jak se vám tam líbilo?

Mějte se krásně, užívejte si léta a jezděte na výlety! :)) Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. Litomyšl navštěvujeme celkem pravidelně a zrovna tento víkend jsme tu taky byli :-) Akorát to nemám zdokumentováno, protože jsem si prostě potřebovala odpočinout od focení. Ještě bych doporučila návštěvu místního koupaliště :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na instagramu! :)) Koupaliště jsme už nestihli, pokračovali jsme do Trutnova...tak snad někdy příště :))

      Vymazat
  2. Litomyšl patří k mým oblíbeným městům. Miluji hlavně klášterní zahrady, je tam taková pohoda a klid. Na to, že je to docela malé město tak má opravdu co nabídnout. Určitě bych jeho návštěvu všem doporučila!

    OdpovědětVymazat
  3. Tam jsem nikdy nebyla, ale musí to být nádhera. Krásné fotky. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky. V Litomyšli jsem zatím nebyla, ale ráda bych se tam někdy podívala. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, moc děkuju a návštěvu určitě doporučuju! :))

      Vymazat
  5. Na náměstí mi spíš vadí vietnamské obchody se zbožím vystaveným v podloubí. To, že je průjezdné na druhou stranu dává náměstí život. V sobotu ráno (obchody jsou otevřené jen dopo) je tam pěkný hukot :). Litomyšl mám moc ráda! Musím se jít podívat k té Loučné, ještě jsme tam nebyli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam určitě zajděte, je tam krásně!
      Myslím, že ten hukot by tam byl, i kdyby náměstí průjezdné nebylo. Zase by to tam bylo klidnější a kdyby se dalo i posedět, lidé by si ho našli :)) Krásné léto!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)