ŠEŘÍK

7. 5. 2016


Zrovna v těchto dnech kvetou krásné a omamně vonící šeříkové květy. Víte ale, že vám nemusí dělat parádu jen ve váze, kde stejně vydrží jen krátce? Šeříkové květy jsou jedlé, tedy ty z keřů obyčejných, nešlechtěných. Jen si dejte pozor, protože obsahují hodně alergenů, především látku nazývanou syringin, která může působit dráždivě, a pylu. Tak nejprve vyzkoušejte malé množství a zjistěte, jak na ně váš organismus reaguje. Jsou také poměrně chuťově výrazné, svíravé, takže množství přizpůsobte chuti. Sbírat byste je také měli pouze na čistých místech, rozhodně ne podél silnic.


Z hrsti květů si můžete připravit bylinný čaj, který se využívá na zklidnění zažívání, při revmatismu, proti dně nebo proti bolesti v krku. Pro přípravu čaje použijeme hrst čerstvých květů šeříku, které zalijeme horkou vodou. Šeřík se louhuje poměrně dlouho, až půl hodiny.
Šeřík pomáhá také proti bolestem hlavy. Obklady proti migréně vyrobíme z čerstvých květů zvlhčených octem nebo vínem. Přikládáme zabalené v plátně vždy po půlhodinách s pětiminutovými přestávkami až do odeznění bolesti.



Zkuste také šeříkový cukr a sirup, které oceníte při přípravě domácích limonád nebo k ochucení čajů, recept najdete tu. Nebo třeba šeříkové želé, které se bude hodit při přípravě neobvykle variace Sacher dortu. Nebo radši piškot se šeříkovým krémem?
Šeříkovými květy se dají krásně dozdobit dezerty, ať už těmi čerstvými nebo kandovanými. Jak se vyrábí kandované květy mrkněte na blog Popečeníčko sem.  


Já se inspirovala v květinové kuchařce od Jany Vlkové a ozdobila jimi svoji borůvkovou Pavlovu


Zkoušeli jste někdy ochutnávat šeřík? :))

Užijte si víkend! Evi
//foto 1-3,5,6 moje © gathermoments; 4 zdroj, 5 zdroj

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

7 komentářů

  1. Miluji šeřík, ale nikdy jsem ho teda ochutnat nezkoušela.. Budu to muset napravit :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to krásně! Miluju vůni šeříků, ale to že se dá i jíst jsem nevěděla, super tipy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Téda, to jsem ani netušila.
    Vypadá to krásně, a hlavně moc hezké fotky.)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)