BORŮVKOVO-ŠEŘÍKOVÁ PAVLOVA

4. 5. 2016


Pavlovu, francouzsky Meringue či česky bezé, jsem chtěla zkusit upéct už strašně dlouho. Nedávno jsem měla příležitost a hned jednu narozeninovou, tak jsem si dala opravdu záležet.

Vycházela jsem z tohoto receptu Markéty z blogu Kitchenette, jen jsem dělala poloviční dávku. A i tak mi dortík přišel veliký dost, na ten z celé dávky bych doma asi nenašla talíř. :)) Markéta má Pavlovy opravdu nádherné, krásně naaranžované, takže k ní mrkněte a nechte se taky inspirovat! Borůvky jsem měla v mrazáku loňské ze zahrádky a navrch jsem přidala ještě snítky meduňky a krásné květy šeříku, které jsou jedlé. Do náplně jsem použila šlehačku s mascarpone, protože jsem měla jedno doma a potřebovala ho využít. Běžně se ale na Pavlovu používá jen šlehačka.

Na Pavlovu o průměru 20 cm je potřeba:
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 150 g moučkového cukru
  • lžíce pravého kakaa
  • 2 lžíce redukce z balzamika
  • 250 ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 250 g mascarpone
  • borůvky 
  • lístky meduňky a květy šeříku na ozdobu







Nejprve jsem si předehřála troubu na 200°C. Ušlehala jsem 3 bílky (zbylé žloutky jsem použila na špagety carbonara) se špetkou soli, potom jsem po lžících postupně zašlehala moučkový cukr. Nakonec jsem vmíchala kakao a lžíci balzamika a směs rozdělila na dva plechy na 4 stejné placičky o průměru zhruba 20 cm. Plechy jsem dala do trouby a teplotu snížila na 120°C a pekla hodinu a 15 minut na horkovzduch. Důležité je troubu v průběhu neotevírat, aby pusinky nespadly. Po vypnutí trouby jsem ji lehce pootevřela a nechala vystydnout.

A teď přichází ta nejzábavnější část! Ušlehala jsem si šlehačku, do ní zašlehala ještě mascarpone a začala plnit. Nejprve korpus, potom čtvrtina náplně, borůvky, pokapat lžičkou balzamika a lehce přitlačit další vrstvu korpusu. Na horní vrstvu jsem si borůvek nechala trochu víc a přidala i lístky meduňky a květy šeříků. Pokud necháte Pavlovu uležet pár hodin, pusinky krásně změknout a můžete dort krájet jako dort.

Šeříkové květy jsou jedlé, jen si dejte pozor, protože obsahují hodně alergenů a pylu, tak nejprve vyzkoušejte malé množství. Jsou také poměrně chuťově výrazné, svíravé, takže množství přizpůsobte chuti. Já tam mám většinu z nich na ozdobu. :))




Zkoušeli jste také Pavlovu? Jak se povedla?

Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. Moc krásný to máš ! Jen by mě zajímalo, jak jste to jedli :-) Já ho jednou zkoušela také - podstatně nižší verzi než ty :-)Chutnal nám moc: http://nevsednidny.blogspot.cz/2015/02/dort-pavlova-poprve.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, děkuju! Měla jsi taky krásnou! :)) My pár hodin počkali, než pusinky nasáknou vlhkost a změknou a potom se dal dortík docela dobře rozkrájet :))

      Vymazat
  2. Tohle mi připomnělo náš výlet do Varšavy, kde jedna cukrárna peče jen pavlovy..olizovali jsme se až za ušima, no zároveň nám cukr v krvi vystřelil k historicky nejvyšším hodnotám =D.
    A máš to také hezky naaranžované, jako z časopisu =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to musí být úplný ráj! A moc děkuji :))

      Vymazat
  3. Pecka! Už jsem obdivovala na tvém instagramu. K tomuto jsem se ještě neodhodlala, snad někdy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, moc děkuju! Je to opravdu mnohem jednodušší než to vypadá :))

      Vymazat
  4. Máš ji moc krásnou! Miluju Pavlovu, je to můj snad nejoblíbenější dezert.Jen škoda že je tak nepraktická a nepřenosná:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)