4 ZIMNÍ VEČEŘE

2. 1. 2016



Krásný nový rok přeji! 
Zjistila jsem, že blog používám jako takovou svou malou kuchařku. Píšu sem totiž jen recepty osvědčené a takové, ke kterým se ráda vracím. A tak když nějaký hledám, stačí jen rozkliknout blog. :)) Dneska je to jemná hrášková polévka, sytý čočkový salát a noky - oboje s růžičkovou kapustou (kterou jsem si v poslední době moc oblíbila) a recept na domácí hamburgerové housky.


HRÁŠKOVÁ POLÉVKA
Tato polévka je rychlá a moc dobrá. Stejně jako tato rajčatová je mojí zimní stálicí. Na zhruba 4-6 porcí budete potřebovat:
  • 500g mraženého hrášku
  • 2 střední cibule
  • 2 střední brambory
  • 2 lžíce olivového oleje, kousek másla
  • kelímek smetany ke šlehání
  • litr vody
  • sůl a pepř na dochucení
Nakrájenou cibuli opeču na kousku másla nebo olivovém oleji dozlatova, přidám brambory nakrájené na malé kostičky a ještě chvilku restuji. Poté zaliji vodou a vařím, dokud brambory nezměknou. Přidám mražený hrášek, osolím a opepřím a ještě pár minut povařím. Nakonec polévku rozmixuji tyčovým mixérem, přiliji smetanu a dochutím. Dle libosti můžete propasírovat, ale pokud vám nevadí slupky z hrášku, tak ji nechte jen tak. Podávejte s osmaženými houskovými krutonky nebo jen jemně zakápnutou olivovým olejem.


TEPLÝ ČOČKOVÝ SALÁT S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU A NIVOU
Čočkový salát je sytý, chutný a přitom zdravý! Na zhruba 4 porce:
  • 100g obyčejné velkozrnné čočky
  • 100g červené čočky
  • 250g růžičkové kapusty
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50g sýru niva nebo gorgonzola
  • 2 lžíce oleje, kousek másla
  • sůl, pepř
Neprve jsem si uvařila oba druhy čočky a kapustičky (každé zvlášť) na skus, tak aby nebyly úplně měkké a nerozpadaly se. Na kousku másla a oleje jsem si osmahla cibuli nakrájenou nadrobno, přidala kapusty a prolisovaný česnek a ještě malinko orestovala (podle toho, jak moc chcete česnek intenzivní). Nakonec jsem přidala oba druhy čočky a dochutila solí a pepřem. Těsně před podáváním jsem ještě přimíchala kostičky sýra a také jím ozdobila talíře před podáváním. Pokud budete mít, můžete přimíchat i čerstvé lístky polníčku nebo baby špenátu.


HAMBURGERY
Už dlouho jsme chtěli vyzkoušet hamburgerové housky a teď v zimě se konečně zadařilo. :)) Dělali jsme je podle receptu Menu domů, tady najdete recept i s video postupem. Housky byly super, jen na můj vkus trochu více slané, příště osolím míň.
Jako náplň jsme tentokrát použili domácí sekanou, které se nám doma sešlo nějak moc. Potom ještě rajčata, polníček, červenou cibuli, sýr a dresing. Mňam!


NOKY S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU A SLANINOU
Bramborové noky mám ráda snad na všechny způsoby! Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí, ale nepohrdnu ani chlazenými z obchodu. Na 2 porce:
  • 1 balení bramborových noků
  • 100g anglické slaniny
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl na dochucení
Nejprve jsem si dala vařit vodu na noky, poté si očistila růžičkovou kapustu a asi 5 minut povařila. Mezitím jsem si na pánvi osmahla slaninu a cibuli nakrájené na kostičky. Na druhé pánvi jsem ještě chvilku restovala kapustu s prolisovaným česnekem. A nakonec vše promíchala s uvařenými noky.

A jaké jsou vaše oblíbené zimní recepty?

Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

11 komentářů

  1. Vypadají skvělé, určitě vyzkoušíme :). My teď hodně večeříme různé mixované polévky (hrachovou, fazolovou, čočkovou, cizrnovou, zeleninovou...) a nebo taky nějaký zeleninový salát, většinou taky v teplé podobě, nebo i kus kus se zeleninou a tofu. Teď se chystáme na špenátový koláč s žampióny :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, děkuji :)) Mixované polévky taky můžu, kuskus už jsem dlouho neměla...jednu dobu jsem si ho dělala tak často, až jsem se ho přejedla. :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Marki, děkuji :)) Ráda k Tobě chodím nakukovat, máš vždycky perfektní fotky!

      Vymazat
  3. Všechno vypadá tak sqěle , jen co nám slehnou novoroční dobroty, tak vyzkoušíme. Diky za tip. Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Všechno vypadá tak sqěle , jen co nám slehnou novoroční dobroty, tak vyzkoušíme. Diky za tip. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. No páni! Takové dobroty a ještě ke všemu tak nádherně nafocené! Všechny 4 jídla bych si hned dala! :) Děkuju za recepty. :)
    Diary of a Girly Things

    OdpovědětVymazat
  6. - i u me vitezi husty zeleninovy polivky nebo pecena / dusena zelenina
    a kapusticka je moje srdcova zalezitost - prave ted se laduju kremem z dyne a redkve s poradnou davkou ruzickove kapusty .)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)