VINOBRANÍ

13. 10. 2015


V minulém příspěvku jsem vám slíbila článek z Bienále v Benátkách, protože to ale dneska vypadá, že jsem si kromě zážitků přivezla s sebou i strašně moc šíleně svědících štípanců nejspíš od štěnic z hostelu (a teď jen doufám, že jsem si je nedovezla i domů), vezmu vás dneska radši na vinobraní na Jižní Moravu, kde jsme byli o tomto víkendu pomáhat se sklizní.

Takže abyste si to nespletli, vinobraní není jen to, co se každoročně odehrává ve Znojmě nebo Mikulově, ale taky docela náročná práce! :))


Na vinohradu jsme v sobotu byli už chvilku po osmé, což je na mě o víkendu opravdu brzy! Vyfasovali jsme pěkně nabroušené nůžky, rukavice a kbelík na hrozny. Teď na podzim to ve vinohradech pěkně žije, jak všichni sklízí. My jsme stříhali rulandské bílé (má malinkaté hrozny, ale zase všechny byly v jedné výšce, a tak se dobře sbíraly) a chardonnay (to má zase hrozny velké a každý v jiné výšce a ještě ukryté za spoustou listí).


Natrhané hrozny neboli střapce se převezly ke sklepu, kde se pomocí stroje oddělily bobule od stopek (tzv. třapiny). Tento proces se odborně nazývá odzrňování hroznů, výsledkem je směs šťávy a rozdrcených bobulí, které se říká rmut. Část rmutu šla přímo do lisu, část do kádí, kde se nechá ještě několik hodin naležet pro lepší extrakci aromatických látek ze slupek bobulí. Následně se rmut vylisuje a nechává se kvasit samotný mošt.

Toto je hlavní rozdíl oproti výrobě červených vín, kdy rmut kvasí spolu se stopkami a lisuje se až potom. Vlivem kvašení se ze slupek do rmutu uvolňuje barvivo a třísloviny, které tvoří nezbytnou složku červených vín.

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů, nechá se s nimi naležet jen pár hodin, takže se červená barviva do vína uvolní jen částečně. Víno se následně lisuje a zpracovává stejně jako bílé víno. Někdy můžete ochutnat i klaret, což je vlastně víno z modrých hroznů ale zpracované jako bílé, jeho barva je stejná jako u bílých vín.



Následují další činnosti, u kterých jsme už ale nebyli přítomni, ale domů jsme si odvezli dvě lahve prvotřídního burčáku ze sklizně z minulých víkendů. :))

Rmut se vylisuje a zbyde čistý mošt a pevné části - tzv. matoliny. Po vylisování se mošt odkaluje a poté doslazuje řepným cukrem, jedná-li se o vína stolní nebo jakostní. Doslazování přívlastkových vín je zakázáno. Letos, díky teplu a malému množství srážek, mají hrozny vysokou cukernatost, takže se můžeme těšit na spoustu sladších přívlastkových. :))

Následuje fermentace neboli kvašení, kdy se v moštu přeměňuje cukr na alkohol za vzniku oxidu uhličitého a tepla. A právě kvasící mošt je burčák. Pokračuje se tzv. školením vína, což je složitý proces, kterým se rozumí manipulace vína od hlavního kvašení až po přípravu k láhvování. Začíná stáčením vína, přidává se oxid siřičitý na zabránění oxidace. Následuje čiření vína (odstranění bílkovin a dalších nežádoucích látek) a filtrace vína. A pak už se víno jen nalahvuje a vypije. :))

Doufám, že vám malá exkurze do vinohradu líbila! Byli jste někdy na vinobraní?
Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

8 komentářů

  1. Krasne si to popsala..zasnila jsem se;-)..moc se tesim na letosni rocnik..mam rada sladka stavnata vina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky moc! :)) Myslím, že letošní vína budou stát za to!

      Vymazat
  2. My měli jet! Letos poprvé, strašně jsem se těšila! Ale nakonec jsme museli pracovně do Prahy což bylo taky fajn, ale nebyla to Morava:( Dá se takovýhle "zájezd" vůbec někde sehnat? Měli jsme jet pomáhat se známýma ale raděj zjišťuju jak na to, kdyby nás příští rok nevzali:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My byli taky u známých, ale četla jsem včera na Idnes tento článek, tak bych řekla, že můžete příště zkusit napsat přímo do vinařství, většina z nich brigádníky shání a je ráda za každou ruku navíc :))

      Vymazat
  3. Tohle je mi důvěrně známé. Můj bývalý tchán měl vinohrad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já takhle pod pokličku výroby nakoukla poprvé :))

      Vymazat
  4. víno ani burčák sice téměř vůbec nepiju (no, každopádně bych měla začít, když se příští rok chystáme na Moravu), ale být součástí takových okamžiků musí být krásný pocit :) v mých očích jsou vinaři jako vědci! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, taky mi tak připadají! Tak si to příští rok na Moravě užijte! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)