ŘÍM /VATIKÁN

29. 8. 2015


Do Vatikánu jsme se vydali třetí den našeho pobytu - v úterý (ve středu totiž mívá audience papež a bazilika bývá zavřená). Tentokrát jsme jeli metrem (jízdenka na 100 minut za 1,5 eura) a přestože jsme se tam vydali hned ráno, už v metru nám bylo jasné, že lidí tam bude spousta! To když se na zastávce Ottaviano zvedli snad všichni. Pak už jsme jen v jednom velkém davu došli až na náměstí sv. Petra, kde jsme byli o půl desáté a i tak už fronta obtáčela skoro celé náměstí. Takže pokud nechcete ve frontě strávit hodinu a půl jako my, doporučuji být na náměstí buď o půl osmé ráno nebo až těsně před zavíračkou. Fronty se tu tvoří kvůli bezpečnostní kontrole před vstupem, kdy musíte projít rámem a nechat si zkontrolovat věci rentgenem.

Hned co jsme prošli kontrolou, tak jsme zamířili na kupoli, kde už fronta nebyla skoro žádná. To jsme měli štěští, protože když jsme z baziliky odpoledne odcházeli, byla už fronta opět dlouhá. Výstup na kupoli můžu všem doporučit, je to opravdu zážitek! Od první zastávky s průhledem do interiéru, přes schody vedoucí mezi plášti kupole až po poslední úplně miniaturní točité schodiště na vyhlídku. A výhled je tam opravdu krásný!



Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

12 komentářů

  1. Nádherné fotky, musí to tam byť naozaj krásne. v Ríme som ešte nebola ale určite by som tam chcela raz ísť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Řím určitě doporučuji, je tam krásně :))

      Vymazat
  2. Evi, na Tvoje fotky bych se vydržela dívat hodiny... krása nebeská...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc moc děkuji! Mám velkou radost, že se líbí :))

      Vymazat
  3. Za pár dní se zrovna chystáme do Itálie a i Řím je v plánu. Teď se těším ještě víc! Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  4. Máš fakt talent na fotky :) Vatikán taktéž musím někdy navštívit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc díky! A návštěvu určitě doporučuju! :))

      Vymazat
  5. Ta hodina a půl čekání je prý takové minimum, které si tam vystojíš tak či tak. Běžně se tam prý dá stát i několik hodin. I my jsme tam čekali 1,5 h a to jsme vyráželi brzy ráno. Vatikán je krásný, ale podruhé už bych dovnitř nešla. Sixtinská kaple stačí jednou, stejně nás tam nenechali moc dlouho. Uvnitř byly příšerné davy, chvílemi jsem si připadala jako dobytek, co vedou na porážku :-) Ale máš pravdu, že výhled z kopule je jedinečný, prý nejhezčí v Římě. A to schodiště v muzeu i bazilika, to se prostě musí vidět! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě někde četla, že když člověk vyrazí dostatečně brzy, tak tak dlouho nečeká...ale nakonec to tak hrozné nebylo. V muzeích a Sixtinské kapli jsme tentokrát nebyli, byla jsem tu už na skok před pár lety a taky si ty šílené davy pamatuji, takže jednou stačilo :))

      Vymazat
  6. Krásné fotky, taky bych ráda do Říma. Tak snad se mi to brzo splní :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Evi, moc děkuji! Tak ať se Ti přání brzo splní! :))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)