BYLINKOVÉ SIRUPY

19. 8. 2015




Od jara jsem stihla vyzkoušet sirup pampeliškový, sedmikráskový, meduňkový s troškou šalvěje a sedmikrásky. A protože už kvete levandule, určitě vyzkouším ještě levandulový. A mátový! A nejspíš i zázvorový....možností je opravdu velká spousta. Ještě, že tu zahrádku máme. :))

První pokus mi nevyšel úplně nejlépe, nejprve jsem zalila bylinky horkou vodou, přidala citron (nejlépe bio) a nechala 1 den louhovat. Scezený výluh jsem svařila s cukrem, dokud trochu nezhoustnul. Sirup měl dobrou konzistenci, bohužel z bylinkové chuti toho moc nezbylo. Druhý pokus, a řekla bych ten nejlepší postup, je zvlášť si svařit trochu vody s cukrem, aby se rozpustil, nechat vychladnout a smíchat jej se studeným bylinkovým výluhem. Tak má sirup trochu kratší trvanlivost, ale zase o dost více chuti. Mě navíc baví zkoušet všechny možné kombinace a tak ho mám raději méně a rychle jej spotřebuji.

Ze sirupů je pak skvělá domácí limonáda, stačí přidat pár kostek ledu, lístky máty, meduňky nebo celé květy a dolít vodou. A pokud se vám sirupy nechtějí vyrábět, moc sympatické jsou mi poctivé Herbert sirupy s neobvyklými kombinacemi chutí.
Máte rádi sirupy? Jaký je ten váš nej? :))


Mějte se krásně a užívejte si léta!  Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. Já sirupy moc nepiju, ale jednou za čas si dám. Sirupy u nás vyrábí často taťka, nejčastěji bezový nebo rakytníkový (ten je skvělý!). V létě je super si dát bezový sirup s ledem, citrónem a mátou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, bezový sirup s ledem, citrónem a mátou...ten mám taky ráda! :))
      Tak to máte moc šikovného taťku! Rakytníkový musí být super, roste vám na zahradě?

      Vymazat
  2. Já domácí sirupy taky přímo miluju. Herbert sirupy znám, ale ještě jsem neměla tu možnost je vyzkoušet. Baví mě ty kombinace a věřím, že musí být super! Já teď o víkendu objevila sirupy od od Oktaríny a jsem za to moc ráda, protože jsou tady od nás. A to balení, no prostě dokonalost:) Mrkni na ně...https://www.facebook.com/oktarinatr?fref=ts . Mám růžový a je boží. Jinak se taky kloním k výrobě za studena, ta chuť je úplně jiná. Navíc při dlouhém vaření cukru údajně vznikají nějaké nebezpečné látky tak se tomu snažím raději vyvarovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji za tip, ty Oktaríniny vypadají moc dobře :))

      Vymazat
  3. No tak Evi..řekla bych, že já jsem sirupový maniak. Strašně mě baví je připravovat. Musím přiznat, že jse spíše konzumuji ve vlažném čaji, ale ani ve vodě v horkém létě nejsou k zahození. Miluji klasicky bezový, šalvějový, mátový, ale TOP je ibiškový http://myhappyangels.blogspot.cz/2015/06/serial-bylinky-dil-8-z-netradicni.html
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Marti, ty vůbec ráda vyrábíš všechno možné, že? :)) Koukala jsem u Tebe už na marmelády, ale tenhle ibiškový sirup vypadá opravdu skvěle!

      Vymazat
  4. To zni dobre. Ja letos zkousela bezovy a uz je pryc :-)
    Tak bych mohla zkusit ten levandulovy, snad mi vsechny nezmizi, nez se rozhoupu.
    Hezky den
    Reny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandulový bude určitě pecka! :)) Taky se na něj chystám, ale trochu se bojím, že už máme odkveteno :(

      Vymazat
  5. My doma sirupy nepijeme, este sme sa nenaucili pripravovat si domace sirupy z darov prirody, kedze mame najradsej cistu vodu...
    Ale krasne fotodokumentacia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slavko, děkuji! :))
      Čistou vodu taky piju nejčastěji, ale občas je fajn, trochu si osladit život :)) Krásný den!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)