MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU

28. 7. 2015


O víkendu na chalupě u babičky a dědy jsme se pustili do marmelády z černého rybízu. Mám ji moc ráda hlavně v dortech, lineckém koláči nebo lineckých kolečkách na Vánoce. 

Na 1 dávku, což je 1 kg vylisované šťávy, je potřeba cca 1,3 kg nasbíraného rybízu (většinu jsme dali černého, ale přidali jsme ale taky trochu červeného a bílého), výsledkem je 8 malých skleniček marmelády. Šťávu jsme lisovali na starém mlýnku s výměnnými nástavci, přivedli k varu, přidali 1 kg cukru, povařili 5 minut, a pak ještě přidali pektin pro zahoustnutí a opět 3 minuty povařili. 

Také zavařujete? A jaká je ta vaše nejoblíbenější zavařenina? Přidáváte do džemů a marmelád pektin nebo zavařujete bez něj? 


Mějte se krásně a užívejte si léta! Na facebook a hlavně na instagram, přidávám fotky ještě než se stačí objevit na blogu. :)) Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

8 komentářů

  1. Ahoj Evi, marmelády nedělám, ale až bude jednou ten dům, sním o tom, že je dělat budu ;-). Rybízovka je klasika, která prostě nesmí chybět, souhlasím, že do dortů, rolád a cukroví je jednoznačně nejlepší díky své nakyslé chuti...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já mám rybízovou moc ráda, ty ostatní se mi proti ní zdají strašně nevýrazné a sladké...A moc se těším na ten váš dům, tak ať to všechno jde podle plánu :))

      Vymazat
  2. O vyzerá skvelo! raz by som sa tiež do toho chcela pustiť no moje plánovanie sa ťahá a ťahá. Možno ďalší rok haha :D. Ríbezlí máme tento rok dosť no ale už skôr v mrazenom stave ako lekvárovom. Sú určite skvelé do kolačov ako vravíš - ja mám najradšej nekaý marhuľový džem alebo čučoriedkový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)) Však mražený rybíz se taky hodí :))

      Vymazat
  3. Ahoj Evi, rybízovou marmeládu jsem dělala taky. Jen jsem tam nedávala pektin, protoře rybíz (stejně jako třeba angrešt) ho má sám dostatek a marmeláda je krásně tuhá i bez něj :-) Takže můj recept je super jednoduchý: http://nevsednidny.blogspot.cz/2015/06/rybizove-marmelady.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peti, díky za tip! Já se právě bála, aby marmeláda zhoustla, tak jsem ho tam dala, ale když Ti to takto funguje i bez něj, tak to příště také vyzkouším, děkuji :))

      Vymazat
  4. Marmelády děláme v létě s mamkou jak na běžícím páse, naposled jsem dělala višňovou s mátou: http://kamenurazu.blogspot.cz/2015/08/visnova-marmelada-s-matou.html Ale máš pravdu rybízová je stejně nejlepší - taky mixujeme černý s červeným, protože černého není nikdy dostatek :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, tak višňová s mátou zní moc dobře! My jsme přebytky višní naložili do sklenice a snad z nich bude višňovka...uvidíme :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)