JARNÍ KLÍČENÍ /RUKOLA

22. 3. 2015




O tom, že si moc ráda pěstuji vlastní klíčky jsem psala už v prosinci tady. A protože mám nejhodnější maminku, dostala jsem krásnou sklenici a klíčidlo se sítkem ze Sonnentoru k Vánocům (dají se koupit přes eshop tady nebo v jejich kamenných prodejnách v Brně a Čejkovicích).

Sklenice má sítko s většími otvory a je určená pro větší semínka jako jsou fazole mungo, hrách, čočka nebo třeba červená čočka (obyčejné fazole nejsou ke klíčení vhodné, konzumovat se mohou až po převaření).  Klíčící miska je zase pro menší semínka jako má řeřicha, rukola, alfalfa, hořčice, nebo lněné semínko.

I přesto, že k jaru pro mě patří aspoň jedna miska prvních lístků řeřichy klíčené na vatě, tentokrát jsem zkusila nechat naklíčit semínka rukoly. Ta se nejprve na 20 minut namočí, během této doby natáhnou vodu a obalí se slizem. Pak se rozprostřou na sítko a než jim vyrostou kořínky, tak se musí rosit, aby neuschly. Ale zase ne moc, aby neshnily. Až jim vyrostou kořínky, stačí přidávat vodu do misky a čekat až vyrazí i první zelené lístky. Oproti klíčení ve vatě má tahle miska tu výhodu, že nemusíte odřezat jen horní část rostlinky, ale snadno ji ze sítka vytáhnete i s kořínky a můžete sníst celou. :)

Nejlepší na klíčení jsou bio semínka nebo chemicky neošetřená (určitě nekupujte ta určená pro výsevy, jsou chemicky namořená). Větší semínka jako hrách nebo fazole není problém sehnat v každém obchodě - jen musí být neloupaná, jinak klíček nevyroste! :) A z těch menších jsou k dostání speciální semínka určená přímo na klíčení třeba v zahradnických potřebách a v Sonnentoru mají nachystané jednodruhové i klíčící směsi v krásné krabičce

A co vy? Už Vás dostihla jarní nálada a taky klíčíte? Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

14 komentářů

  1. Skvělé :), ten Sonnentor je stejně nejlepší :)...

    OdpovědětVymazat
  2. Akurat vcera som sa s muzom rozpravala, ze zacneme pestovat klicky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, to by se mi hodilo! Rukolu jsem ještě nikdy nezkoušela, ale vzhledem k tomu, že ji milujeme asi je nejvyšší čas! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají to vychytané! A klíčení je zábava, takže určitě doporučuji vyzkoušet :))

      Vymazat
  4. Paráda, hned to jdu omrknout :) Na okně v kuchyni mi právě klíčí řeřicha, klasika v misce na vatičce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vatě je to taky fajn! Až budem doma, řeřichu taky zkusím :))

      Vymazat
  5. Ještě neklíčíme, ani nevím, jestli budeme, ale je to krásné:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky moc. A určitě kličte, je to zábava! :))

      Vymazat
  6. Zatím se mi rukola podařila naklíčit jen jednou ze 4 pokusů, poslední 3 pokusy semínka sice vyklíčila, ale docela nevábně smrděla, že jsem je musel vyhodit. Klíčím v té 3patrové plastové klíčící misce a zkoušel sem to s přiklopeným víkem proplachovat i bez něj pouze rosit (ve sklenici se sítkem to bylo kvůli slizu beznadějně ucpané a nešlo to). Máte s tím někdo také podobnou zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem rukolu klíčila vždycky bez problému - v klíčící misce, co je na fotkách. Nejprve jsem je namočila, pěkně se obalí slizem a pak stačí jen kontrolovat, aby nevyschla (nemám je přiklopené). Což se jim jen tak nepodaří, většinou jsou mokrá dost. A až vyrostou kořínky, zalévám do misky zespodu.
      Semínka taky nesmí být v moc silné vrstvě, aby nezačala plesnivět :)

      Vymazat
  7. Ahoj Měli jsme stejný problém. 2x jsme to vyhazovali kvůli vlhkosti, která se přes sliz nedostala z patra klíčící misky. Koupili jsme misku se sítkem a bez kropení to hezky zafungovalo. semínka si našla cestu k vodě v mísce pod sítkem a úroda je ok. Jen chuť nic moc, za ti práci. Ředkvička, vojtěška i brokolice nemají slizový problém a chutnají líp:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky za tip, žádnou z těchto tří jsem ještě nezkoušela...úplně jsi mě nalákala dát si zase něco klíčit! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)