26. 11. 2014

POHANKA



Vypadá to trochu podivně, že? Takové zrní nasypané na talíři...Ale já pohanku na tento způsob naprosto zbožňuji! Příprava je jednoduchá, i když zabere trochu víc času.

Na 2 porce budete potřebovat:
  • 150 g loupané pohanky 
  • 150 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 velké cibule nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení sůl, pepř
  • tvrdý sýr na posypání nebo bryndza, lžíce řeřichy nebo nasekané pažitky na ozdobu

Postup:
Příprava pohanky trvá malinko déle, mně se osvědčil tento způsob: na 1 díl suché pohanky dávám 1,5 dílu vody. Takže 150 g pohanky zaliji 225 ml studené vody, osolím a nechám přijít k varu. Vařím zhruba 3 minuty a potom celý hrnec i s pokličkou zabalím do utěrky a schovám do peřiny, kde nechám pohanku bobtnat půl hodiny. Pohanka tak vypije všechnu vodu, ale nebude rozvařená.
Mezitím si orestuji slaninu a cibuli na oleji dozlatova, těsně před koncem smažení cibule k ní přidám utřený česnek. Většinou dělám slaninu a cibuli zvlášť na dvou pánvích. Nakonec smíchám slaninu s cibulí a pohankou, dochutím solí a pepřem a dobře promíchám. Před servírováním můžete ještě posypat nastrouhaným sýrem a ozdobit řeřichou nebo pažitkou, ale jde to i bez nich. :))


Máte rádi pohanku? Jaký je ten váš oblíbený recept?
Mějte se krásně! Evi

//foto moje ©gathermoments

12 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A jak ji máš nejradši? Já dělám pořád tento jeden recept, tak by se mi hodila nějaká další inspirace :))

      Vymazat
  2. Jednou jsem chutnala od kamarádky nějaké pohankové placičky už ani nevím s čím, aůe nijak mě to nazaujalo, nechutná mi a navíc mi smrdí, to už radši kuskus :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi úplně stejný případ jak můj taťka, ten pohanku taky nemůže ani cítit! To mně naopak zase voní, ale je fakt, že je to hodně výrazná vůně/smrad :))

      Vymazat
  3. Nevím proč, ale taky se mi pohanka dost hnusí. Jím zdravě, mám ráda luštěniny a všechno tak, ale pohanku nejsem schopna pozřít. I když kdo ví, se slaninou by mohla být dobrá.

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, to by mě teda nenapadlo, že pohanku nemá rádo tolik lidí! A se slaninou mi moc chutná :))

      Vymazat
  4. Mňam! Tak tenhle recept přepisuju a určitě vyzkouším! Ja všechno tohle zrní či co to je můžu, nevadí mi asi nic ;o). Dokonce jsem poslední dobou přišla na chuť i čočce a to je u mě co říct :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, tak to jsem moc ráda, že se Ti hodí! :)) Já jsem zatím taky nenarazila na zrní, které by mi nechutnalo :))

      Vymazat
  5. Mám moc ráda pohankové placičky, ale takhle pohanka s něčím, to mi moc nejede. Ale tvůj recept zkusím a třeba jí přijdu na chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně moc chutnají francouzské slané pohankové palačinky - galettes, je pravda, že v placičkách a palačinkách pohanková chuť není tolik výrazná. Ale tu se slaninou zkus a uvidíš, třeba zachutná :))

      Vymazat
  6. Pohanku jsem ještě nikdy nezkoušela, ale vypadá to hezky :)

    OdpovědětVymazat
  7. ještě nikdy jsem pohanku nezkusila, každopádně to musí být mňamka :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)