14. 11. 2014

DÝŇOVÁ POLÉVKA



Už vám lezou dýňové polévky krkem? Mně zatím ne...když ony mají tak krásnou barvu! A taky jsou moc dobré! A tak tu najdete můj nejoblíbenější recept.

Na 4 porce budete potřebovat:
  • 1 dýni Hokkaidó
  • 2 střední brambory
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • zhruba 3 cm kousek zázvoru
  • kelímek smetany
  • 1l vývaru (případně voda a bujon v kostce)
  • máslo
  • na dochucení sůl, pepř
  • pražená dýňová semínka na ozdobu

Postup:
Dýni se slupkou, oloupané brambory, nakrájenou cibuli a česnek opečeme na kousku másla dokud nezačne zelenina měknout. Právě toto opečení dodá polévce skvělou chuť. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájený zázvor, osolíme a opepříme a vaříme zhruba půl hodiny na mírném plameni, aby byla dýně úplně měkká. Nakonec rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, dochutíme a prohřejeme. Na talíři ještě ozdobíme opraženými dýňovými semínky.


Máte rádi dýňovou polévku? Jaká je ta vaše nejoblíbenější variace?
Mějte se krásně! Evi

//foto moje ©gathermoments

8 komentářů:

  1. Místo bujón kostky dávám: bobkový list, chilli, kari, lžička medu, zázvor, pepř, sůl, kokos, bazalku, kapku citrónu. Naposledy i čtyři hřebíčky, ale to už bylo moc vánoční. :D Navrch taky praženou slunečnici, opečenou slaninu a krutony. Místo brambory mrkev nebo nic. Až skončí dýně budu nešťastná, čarodějnická polévka, pokaždé chutná jinak, podle toho čeho dám víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mmm, to zní moc dobře, díky za tip, vyzkouším :))

      Vymazat
  2. Mňááám! Ty mi teda ale děláš chutě ;o). Já jí mám nejradši s kokosovým mlékem - červená kari pasta, dýně, vývar, uvařit, rozmixovat, přidat kokosové mléko, zamíchat, spapat :o). Tuším, že recept jsem objevila u Apetitu a nejspíš tam bylo ještě něco dalšího, mě ale takhle moooc chutná :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, variace s kokosovým mlékem a kari zní taky bezvadně, děkuji! :))

      Vymazat
  3. Téda, to vypadá fakt dobře! Hned jsem dostala hlad. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Dýňovou polívku miluji, je to má oblíbenkyně :) a připravujeme ji zhruba stejně jako ty

    OdpovědětVymazat
  5. Prave som ju vcera jedla a bolo to fantasticke, odporucam vsetkym. Urcite si ju este uvarim:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že má úspěch :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)