TIP NA VÝSTAVY /OLAF BRZESKI A DŮSTOJNOST LIDSTVA

27. 9. 2014




V pondělí měly vernisáž hned dvě výstavy v Domě umění v Brně. První z nich, menší a komornější, je výstava polského sochaře a autora instalací a filmů Olafa Brzeski a názvem Denně se rozpolcuji. Nejvíc mě zaujala jeho socha Pád člověka, kterého nemám rád. Na první pohled z dálky vypadá jako kresba složená z jednotlivých linií, ve skutečnosti je to trojrozměrná socha z ocelových prutů.




Druhou obsáhlejší výstavou je mezinárodní projekt Důstojnost lidstva. Vznikl ze spolupráce Brna, Vídně a Sarajeva s cílem připomenout si sté výročí začátku první světové války. Výstava se snaží upozornit na současnou situaci ve světě, kde je důstojnost člověka často pošlapávána. Miliardy lidí mají takové životní podmínky, že o důstojnosti tu nemůže být řeč, přestože lidská práva jsou ve většině ústav na prvním místě.
Výstava je opravdu obsáhlá s bohatým doprovodným programem a komentovanými prohlídkami. Na výběru děl se podílelo hned pět kurátorů a každý ji pojal po svém, najdete tu tak několik tematických okruhů. Práce vyjadřující se přímo k první světové válce doplňují náměty ryze dnešní - problémy bezdomovectví, demonstrací, protestů nebo emigrace. Jsou tu tak zastoupeny snad všechny formáty dnešního umění. Textovou část doplňují malby, sochy, fotografie, instalace, videoprojekce i konceptuální díla.

A abych nezapomněla, každou středu je vstupné do Domu umění jen za 20Kč! :)

Aby toho nebylo málo, nové výstavy si v Brně můžete prohlédnou ještě ve Fait Gallery na Božetěchové (Pavla Sceranková - Staré světlo v oddělení galaxií) a v Galerii architektury na Starobrněnské (BAND - Barcelona Architecture ´N´ Design).

Mějte se krásně! Evi

//všechny fotky moje ©gathermoments 

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

3 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)