MIKULOV /TIP NA VÝLET

30. 8. 2014


Minulou sobotu jsme se vydali na výlet do Mikulova. Původně byl v plánu Adršpach, ale v kempu bylo plno a předpověď počasí taky nebyla úplně příznivá, tak jsme zůstali na jihu Moravy. Z Brna do Mikulova o víkendu jezdí speciální přímý vlak, jindy to jde jen se třemi přestupy nebo autobusem. Počasí nám nakonec přálo, i přes drobné mrholení po příjezdu se během dne udělalo krásně slunečno a déšť nás zasáhl až při zpáteční cestě na vlak. 

Začali jsme prvním burčákem tohoto roku na náměstí a pokračovali výstupem na Svatý kopeček. Zvenku jsme si prohlédli zámek, kde byla jedna svatba za druhou, zámeckou zahradu a vydali jsme se na oběd na palačinku do Kafe Pala (pěkný článek tu). Kavárna je přímo na náměstí, ale zastrčená v moc příjemném stinném dvoře. Dělají tu klasické sladké francouzské palačinky, ale i slané francouzské galettes z pohankové mouky. Mimochodem v Mikulově se v poslední době vyrojila spousta pěkných podniků, kromě zmíněné palačinkárny a kavárny Kafe Pala, bistro Sojka&spol. a nebo třeba kavárna, trafika a galerie Büro. Takže pokud se sem vydáte na výlet, určitě se tu dobře najíte.


Posilněni obědem jsme si vyšlápli ještě na Kozí hrádek, odkud je na Mikulov zase trochu jiný (a možná i zajímavější pohled než ze Svatého kopečka) a cestou jsme se zastavili v galerii Závodný. Budova galerie získala Grand prix obce architektů v roce 2012. A stavba je to opravdu krásná, celá obložená vápencem, který se tu nachází na všech okolních vrších (jen tento je dovezený až z Chorvatska). Všechny detaily jsou opravdu precizní a prostor je to moc příjemný, čistý a světlý. V přízemí najdete kavárnu s venkovním posezením na malém náměstíčku. Do 21. září tu probíhá výstava Adrieny Šimotové a Magdaleny Abakanowicz s názvem Křehkost a síla bytí, takže pokud budete mít cestu okolo, určitě se stavte!

Nakonec jsme se vydali uličkou s přiléhavým názvem Vinohrady a zastavili ve vinném sklípku u Hrdličků a dali si moc dobrý Tramín červený (který je ale bílý :) a grilovaný hermelín. Dobré víno si tu můžete dát na každém kroku (a ne jako ve Znojmě, kde v červnu po šesté hodině večerní je otevřená jen jediná vinotéka). Na náměstí je známá vinárna Dobrý ročník, o kousek dál na Kostelním náměstí jsem zahlédla vinotéku vinařství Volařík, pod Kozím hrádkem zase sídlí vinařství Solařík, ale dobré víno tu mají snad všude. :))


Doufám, že se Vám výlet líbil, my jsme si ho pěkně užili. :)) Kde jste byli naposledy na výletě vy?
Mějte se krásně! Evi

//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

9 komentářů

  1. Evi, my byli v Mikulově loni na dovolené a bylo tam nádherně .... při pohledu na tvé fotografie se mi vrací krásné vzpomínky ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc děkuji, jsem moc ráda! V Mikulově je to opravdu krásné :))

      Vymazat
  2. Do Mikulova jezdím moc ráda, je tam krásně, už teď se těším až za dva týdny pojedem na Pálavské vinobraní! :) Úplně jsem dostala na ten burčák chuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti závidím, vinobraní tam musí být skvělé, nebývá tam ale moc přeplněno? Hlavně ať se vám vydaří počasí! :))

      Vymazat
  3. Jižní Moravu mám moc ráda, ale už dlouho jsem tam nebyla, tak mi tyhle fotky krásně naladily na vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, taky na Jižní Moravu nedám dopustit :))

      Vymazat
  4. tam by som sa niekedy moc chcela ist pozriet!

    Pozyvam na koncoletnu SKIN IN BLOSSOM giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/08/koncoletna-skin-in-blossom-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  5. Milujem tvoj blog! Som tu prvýkrát, ale určite nie naposledy. Páči sa mi tu mnoho od obsahu (ktorý je dôležitý) až po fotky vo (všetkých) článkoch. A aby som sa vyjadrila k tomuto článku - popravde sa do Mikulova chystáme tiež cez nejaký ten víkend, takže sa mi tieto tipy určite budú hodiť! Zatiaľ som z Južnej Moravy navštívila Valtice a Lednice, tak sa teším na ďalšie miesta :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Nat, děkuji za moc moc milý komentář, opravdu mě to těší a to, že píšu blog, dává hned větší smysl! V Mikulově se Ti bude určitě líbit a když ne, tak si dej vínko nebo burčák a určitě bude. :)) Chystám se i na další výlety po Moravě (a nejen tam), tak snad bude i další inspirace a budeš se ke mně ráda vracet. :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)