KODAŇ: 5+1 TIP, KTERÉ BYSTE NEMĚLI VYNECHAT

19. 8. 2014



Minulé úterý jsem se vrátila z výletu do Kodaně, tak pěkně začerstva mám pro vás pár tipů, které budou trochu jiné než ty, co najdete v každém turistickém průvodci.

1. BYDLETE PŘES AIRBNB.COM
Dřív jsme bydlely v hostelech, bylo to to nejlevnější ubytování hned po vlastním stanu v kempu. Po zážitku z Londýna s hostelem s třípatrovými postelemi, kterých do opravdu malé místnosti naskládali kolem dvaceti, jsme se rozhodly, že to nemáme zapotřebí. Na Airbnb.com pronajímají lidé své prázdné pokoje nebo celé byty, většinou za ceny hodně podobné těm hostelovým, jen máte mnohem větší pohodlí. Dobrou zkušenost jsme měly už z Budapešti, tak jsme v Kodani bydlely také tak. :)
Tentokrát jsme měly s kamarádkou pronajatý jeden pokoj v bytě slečny, která odjela na prázdniny pryč. A byt to byl moc krásný, s dřevěnou podlahou, severským designovým nábytkem (určitě o něm bude zvláštní článek :).

Letěly jsme se společností Norwegian, z Prahy jsme v Kodani byly za hodinku a půl. Z letiště se dostanete metrem přímo do centra (1 cesta za 36 DKK), to částečně jede nad zemí a ve městě se vnoří dovnitř. Zaujalo mě, že vozy nemají žádného řidiče, celý provoz je zcela automatizovaný.

A pokud do Kodaně pojedete, připravte se na to, že je tu opravdu celkem draho. Oblečení v obchodech stojí podobně jako u nás, potraviny a alkohol jsou ale dražší a pokud byste si chtěli dát kávu, připravte si 20-40 DKK (peníze jsme měnily v kurzu 1DKK=3,8 Kč). Kebab seženete už za ceny kolem 20-40 DKK, burger v restauraci tu mají kolem 130 DKK, jídlo v restauraci začíná kolem 150 DKK. Zajít si tu můžete i do restaurací ověnčených Michelinskými hvězdičkami, těch je tu opravdu hodně.Restaurace Noma byla průvodcem Michelin vyhlášená dvakrát po sobě nejlepší restaurací světa a degustační menu vás tu vyjde na 8000-10 000 Kč. Zas tak utrácet jsme nechtěly a tak vlastní byt s kuchyňkou byl moc fajn. :))





2. PŮJČTE SI KOLO A ZAJEĎTE SI NA PLÁŽ
Nejlevněji vás půjčení kol vyjde v Baisikeli, jen je to od centra kousek dál. Na další půjčovny koukněte třeba tady. Na kole tu jezdí úplně všichni (prý 40% obyvatel Kodaně jezdí do práce na kole), součástí každé silnice je široká cyklostezka a cyklisté tu mají i vlastní semafory. Na kole jste na pláži z centra do půl hodiny, na pobřeží se nachází Amager Standpark vybavený záchody, převlékárnami a samozřejmě stojany na kola. A pokud jste dostatečně otužilí jako místní obyvatelé, můžete se tu v ledovém vichru vykoupat. Koupat se dá také ve velmi čisté vodě přímo ve městě v přístavu, tak se nelekněte, pokud se někdo vedle vás svleče do plavek a z mola skočí do vody, když vy sedíte vedle ve svetru a šále.
Kolo ale využijete i na dopravu po městě, mezi jednotlivými památkami se tak budete pohybovat mnohem rychleji a pohodlněji než autobusem nebo pěšky. Jen to časté zastavování na semaforech je trochu otrava! :))


3. ZKUSTE LODNÍ MHD
Za cenu normální jízdenky na MHD (1 jízda za 24 DKK) se můžete projet průlivem oddělujícím střed města od ostrova Christianshavn, loďky tu jezdí žluté (stejně jako autobusy). Oproti nabízeným vyhlídkovým jízdám ušetříte a pokud pojedete třeba ze zastávky u přístavu u Malé mořské víly ke knihovně (Black Diamond), budete mít taky takovou vyhlídkovou jízdu.


4. UDĚLEJTE SI PIKNIK V BOTANICKÉ ZAHRADĚ 
    A ZAJDĚTE SI NA VYHLÍDKU NA VĚŽ PALÁCE CHRISTIANBORG
Vstup do botanické zahrady je zdarma a můžete se podívat i do jejich historických skleníků z roku 1874. Zahrada je to veliká - s plochou deseti hektarů a najdete tu i jezírko, piknikovou louku nebo obchod. Jen se tam nesmí jezdit na kole. 
Dalším low-cost typem je návštěva věže paláce Christianborg. Do roku 1794 sloužil jako sídlo královské rodiny, dnes se tu pořádají královské bankety a recepce a v jednom křídle sídlí parlament. Po bezpečnostní prohlídce vás na vyhlídku dopraví dva výtahy, jen pár schodů úplně nahoře už musíte překonat sami. Výhled na město je odtud opravdu krásný.




5. PROJDĚTE SI DESIGNOVÉ OBCHODY A MODERNÍ ARCHITEKTURU
Severský design je kapitola sama o sobě. Určitě nakoukněte do obchodů s nábytkem a bytovými doplňky jako je HAY, Stilleben a Normann Concept Store. V Kodani sídlí také muzeum designu, spousta známých designerů nábytku (jako třeba Arne Jacobsen, Kaare Klint nebo Poul Henningsen) byla právě z Dánska. 
Malé netradiční obchůdky s oblečením, šperky a módními doplňky najdete na ulici Elmegade, ale i různě roztroušené po městě. Z místních značek nás zaujala Moss Copenhagen, kde jsem si pořídila obrovskou vlněnou šálu, takže už se skoro těším, až se ochladí! :))
Moderní stavby tu nemůžete minout. Přímo v centru se nachází opera, Dánská královská knihovna nebo divadlo. Akvárium pyšnící se organickými zvlněnými tvary najdete na pobřeží kousek od letiště. Kousek od centra se nachází přístavní lázně s protilehlými zvlněnými moly. Na další stavby nakoukněte do článku v Bonami magazínu tady (škoda, že jsem ho neobjevila ještě před cestou!), do architektonického Mimoa guidu nebo na český archiweb.


+1 GRUNTVIG´S CHURCH
Kostel dokončený v roce 1940 jako památník dánskému filosofovi a reformátorovi N.F.S. Gruntvigovi z více než pěti milionů okrových cihel. Obrovská, zvenku poněkud strašidelná, stavba ve svém nitru ukrývá nádherný monumentální, čistý a uklidňující prostor. Protože je to opravdu krása, zaslouží si vlastní článek se spoustou fotek. Takže pokračování příště. :))


Navštívili jste Kodaň? Jak se vám tam líbilo? Kam se chystáte nebo kde jste byli letos vy?
Mějte se krásně! Evi

//foto moje ©gathermoments

Kdyby vás náhodou zajímalo, co je na fotkách:))
1 Nyhavn
2,3 Měděná strážní věž na mostu Borsgade, pohled na větrné elektrárny z pobřeží
4 Kobenhavn Havn
5,6 racek :), Nyhavn
7 Noma, slavná restaurace ověnčená cenami průvodce Michelin
8,9,10 Amagerstrand - pobřežní park a promenáda
11, 12 Malá mořská víla, Kalvebod Bolge
13 kanál na ostrově Christanshavn
14 místní lodní městská doprava
15,16 botanická zahrada
17 přístav na pobřeží
18,19 budova akvária, Dánská královská knihovna

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

8 komentářů

  1. Moc pěkný článek a krásné fotky. Cestovatelské články mám moc ráda. :) Já moc necestuju, letos jsem byla poprvé v Londýně a moc se mi tam líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brunwen, moc děkuji za pochvalu, mám radost, že se líbí! :))
      V Londýně se mi taky moc líbilo, letos se tam zase chystám v prosinci před Vánoci, nakoupili jsme letenky přímo z Brna v akci, tak snad tam nezmrzneme. :))

      Vymazat
  2. Hezký tip, Dánsko mám teprve na seznamu, asi by to mohl být pěkný podzimní tip na prodloužený víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky! Kodaň doporučuji. :))
      Já už jsem myslela, že si s blogováním skončila a koukám, že jsi se dala na knížky! Tak to budu muset prozkoumat! :))

      Vymazat
  3. Díky za výlet :o). Fotky jako vždy nádherné a text mě navádí k tomu zamluvit ubytování a vyrazit :o). Uvidíme, každopádně v Kodani jsem ještě nebyla a moc ráda bych se tam jednou podívala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, moc díky, bylo to tam fajn. Výlet určitě doporučuji :))

      Vymazat
  4. Ahoj Evi :) parádní fotoreportáž! Nádherné fotky jako vždy a spousta užitečných tipů, Dánsko je jedna z mých vysněných zemí, kam bych se v budoucnu ráda podívala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, moc děkuji za milý komentář :))
      V Kodani se mi líbilo, ale tak nějak jsem si myslela, že bude ještě hezčí...třeba Amsterdam je asi takový malebnější (ale v Kodani je taky krásně!) :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)