Santorini /koupání a pláže

1. 7. 2014


První část mého mini seriálu o Santorini bude věnovaná plážím a koupání. Santorini není úplně typickým cílem turistů, kteří celou dovolenou proleží u moře, to by tu koneckonců byla opravdu škoda! Na Santorini najdete pláže jen po vnějším obvodu ostrova, ten vnitřní je tvořen strmými útesy kráteru sopky. Pláže tu nejsou vůbec plné nebo přeplněné (až na pláž v Kamari a Red Beach) a jsou tvořené netradičním černým sopečným pískem nebo oblázky.

Byli jsme ubytovaní v letovisku Perissa s krásnou osm kilometrů dlouhou pláží pokrytou tmavým hrubším pískem. Vstup do vody je pozvolný, nachází se tu menší oblázky a pak kamenná plata, dá se to ale zvládnout bez bot do vody (které všude doporučují). Letovisko je to poměrně malé, ale i tak tu je spousta taveren, restaurací a obchůdků. Pláž je tu široká a nepřeplněná, můžete si tu pronajmout lehátka se slunečníkem za 5 eur nebo využít nabídky některého z přilehlých barů, které nabízejí lehátka zdarma ke konzumaci. Najdete tu ale spoustu volného místa, kam si lehnout jen tak na osušku. V zadní části pláže jsou stromy, takže jsem většinou leželi v jejich stínu a slunečník vůbec nepotřebovali.

Podobně velká pláž je také v Kamari, největším letovisku ostrova, kam se můžete dostat loďkou každých 40 minut za 4,5 eur. Většinou je ale o dost plnější a rušnější než pláž v Perisse.


Na jižním pobřeží ostrova najdete další dvě nejznámnější pláže ostrova: Red Beach a Eros Beach. Red Beach je známá díky červené skále nad ní, není nijak veliká a bývá poměrně hodně přeplněná. Dojet se sem dá autem nebo loďkou z přístavu v Akrotiri (pokračuje ještě na White Beach, na tu už se jinak než z moře nepodíváte).
Údajně nejkrásnější pláž ostrova Eros Beach (někdy také Vlychada Beach) nezískala svůj název podle boha lásky, ale kvůli zvrásněným skalnatým útvarům po jejím obvodě. Je to také jedna z mála zcela písečných pláží, i když ve vodě jsou velké kameny a vstup není moc příjemný. Na začátku a konci pláže najdete tavernu a pár lehátek, mezi nimi však bývá skoro prázdno (a občas jsou tu i nudisté).
Navštívili jsme ještě pláže na severu ostrova (Koloumbo a Paradise Beach), kde najdete také zvrásněné skály jako na Eros Beach, ale ještě méně lidí.

/foto moje ©gathermoments
1 pláž v Perisse
2 Red Beach brzy ráno před přívalem turistů
3 Eros Beach
4 Paradise Beach




Všechny mé články o Santorini najdete tady:
  1. Santorini - úvod
  2. Santorini - koupání a pláže
  3. Santorini - Fira a Oia
  4. Santorini - co si dát v Řecku aneb 5+1 mých nejoblíbenějších řeckých jídel
  5. Santorini - výlety
  6. Santorini - Santo wines

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Bože to je nádhera! Díky za možnost chvilku tam pobýt, alespoň prostřednictvím tvých nádherných fotek...

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, hned bych tam jela! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)