Santorini /Fira a Oia

13. 7. 2014




Co na Santorini určitě nesmíte vynechat? Jsou to dvě městečka Fira a Oia, která se rozkládají na okraji útesů a jejich fotky jsou snad z celého Řecka nejznámější (hned po Athénách).

FIRA
Hlavním městem ostrova je Fira ležící ve výšce 270 m n.m. Do malého přístavu pod ní se dostanete buď lanovkou (5eur), pěšky po 587 schodech a nebo můžete využít oslíky, které díky všudypřítomným koblihám na cestě nemůžete přehlédnout (a bezpečně je najdete po čichu). Najdete tu spoustu turistických obchůdků se suvenýry a oblečením, Zlatá ulička (via d´oro) je proslulá spoustou zlatnictví a ceny jsou tu malinko příznivější než v Oi.

Najíst se tu můžete buď v některé z předražených restaurací s krásným výhledem na kalderu nebo zajít na hlavní náměstí a přilehlou ulici se spoustou podniků, kam chodí hlavně místní. Vyzkoušeli jsme Bagiatiko Food Bar, kde mají tu moc dobrý pita gyros za 2,50 eur nebo cheseeburger s hranolkami. V Crepe House jsme si dali palačinku v řeckém stylu s olivami, fetou a rajčaty za 4,50 eur. Pokud budete mít chuť na něco sladkého, v jedné z bočních uliček jsme narazili na cukrárnu prodávající menší verze různých druhů baklavy za 1 euro. (I tak jme byli dost přeslazení! :)

OIA
Hlavní město Firu s navazujícím Firostefani a Imerovigli propojuje jak silnice, tak i pěší cesta s nádhernými výhledy na moře, strmé útesy a okolní ostrůvky. A pokud půjdete cestou ještě dál, změní se v turistickou pěšinu a po deseti kilometrech dorazíte do vesničky Oia. Ta je známá hlavně díky kostelíkům s modrými kupolemi. Je tu také spousta obchodů, galerií, poměrně drahých restaurací a apartmánů a svou vilu tu má také Angelina Jolie a Brad Pitt (ti prý létají letadlem na Krétu a odtud helikoptérou na Santorini). A taky tu určitě potkáte aspoň jednu svatbu! My viděli v jeden den hned tři, vdávat a ženit se sem jezdí lidé snad ze všech koutů světa.

Podle průvodců je tu nekrásnější západ slunce, tedy pokud máte rádi davy japonských turistů namačkaných na každém centimetru s výhledem na moře. Mně se mnohem víc líbil západ ve Fiře nebo na terase vinařství Santo Wines, kde jsou sice také turisté, ale není jich tolik. :)

//foto moje ©gathermoments


Všechny mé články o Santorini najdete tady:
  1. Santorini - úvod
  2. Santorini - koupání a pláže
  3. Santorini - Fira a Oia
  4. Santorini - co si dát v Řecku aneb 5+1 mých nejoblíbenějších řeckých jídel
  5. Santorini - výlety
  6. Santorini - Santo wines

Mohlo by se vám také líbit:

19 komentářů

  1. Nádherné fotky, někdy bych se tam opravdu chtěla podívat :) Díky za tipy :)

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, je to tam opravdu krásné, že se to fotí úplně samo :)

      Vymazat
  2. Bože to je nádhera ♥ :) Děkuju za tip, tam bych se někdy ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dokonalost <3
    Santorini je jedna z mých vysněných destinací kam se rozhodně nutně potřebuji podívat! A to co nejdřív ;o). Krásně se mi na Tvé fotky dívá, nejspíš tu zůstanu po zbytek dne...

    OdpovědětVymazat
  4. Fotky se mi moc líbí! :) umím si z nich představit krásnou výzdobu ve své kuchyni O:)... Měla bys je tisknout na plátna a prodávat! :) :D Nalákala jsi mě změnit místo dovolené... Zní to opravdu nádherně. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, moc děkuji :)) Zkusím o tom pouvažovat, jen nevím, jestli by je někdo kupoval :D

      Vymazat
  5. Krásne fotky :) proste vysneny ostrov :)

    Pozývam ťa na moju giveaway :)BellesFleurs

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné fotky !!!!! Kochám se, kochám .... Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Fotky jsou tak krásné, že jen hlupák by se tam nechtěl podívat :-)

    OdpovědětVymazat
  8. To musí být překrásné místo! Tam se musím jednou podívat!
    http://jeanne-s-world.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Neskutočne nádherné fotky. Woow !


    Rada by som Ťa pozvala do mojej GIVEAWAY. :)
    www.nikoletavujisicova.com

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)