Santorini /co si dát v Řecku /6+1 mých nejoblíbenějších řeckých jídel

25. 7. 2014


Dneska to bude hlavně o jídle! Řeckou kuchyni mám totiž naprosto zbožňuji a zatím jsem nenarazila na jídlo, které by mi vyloženě nechutnalo. V Řecku se tradičně nejprve podávají tzv. meze, což jsou vlastně předkrmy (většinou bezmasé, ať už grilovaný sýr, tzatziky, grilované lilky, olivy, fazole, šátečky se špenátem spanakopita, plněné vinné listy a spoustu dalších..), které se rozloží na stole a každý si bere, na co má má zrovna chuť. Hlavním jídlem je potom grilované nebo vařené maso, ryby nebo mořské plody na různé způsoby s bramborami, hranolkami, salátem a bílým pečivem nebo pitou. A co mám nejradši?

1. ŘECKÝ SALÁT /GREEK SALAD/ CHORIATIKI
V řeckém salátu najdete vždycky rajčata, okurky, papriky, olivy a červenou cibuli pokrájené na větší kousky. Ta řecká je ale úplně jiná než ta, co se prodává v našich obchodech, řecká cibule je totiž sladká a téměř nepálí. Nahoře trůní ovčí sýr feta, který není tolik slaný jako náš balkán, posypaný sušenými bylinkami. A zalitý opravdu velkou porcí panenského olivového oleje.
Na Santorini můžete ochutnat místní verzi řeckého salátu, ve které jsou malá cherry rajčátka pěstovaná na Santorini, jinak je složení nejspíš stejné. :)
Řecký salát mám tak ráda, že si jej dělám i doma. Samozřejmě do originálu má většinou daleko (hlavně ta cibule není to pravé!), ale už i u nás můžete koupit dovážený sýr feta.


2. PITA GYROS
Gyros znamená v řečtině vepřové (takže dávat si kuřecí gyros je tak trochu jazykový nesmysl) a s čínským gyrosem s nudlemi prodávaným u nás má společného jen hodně málo. Je to maso grilované na tyči a postupně ořezávané, zabalené v pita chlebu s tzatziky, cibulí, rajčaty a hranolkami. A když jsem v Řecku, dávám si každý den aspoň jeden!
Toto jídlo dostanete spíše v bistrech a rychlých občerstveních, v restauracích vám to všechno naskládají na talíř (a za pětinásobnou cenu, ale zase je toho víc). Ceny se pohybují kolem 2-3 euro.


3. TZATZIKI A SOUVLAKI
Souvlaki jsou masové špízy, tradičně by měly být z jehněčího masa, dnes už se dělají spíš z vepřového nebo kuřecího. Můžete si koupit špíz s sebou a jen tak přikusovat k pita gyrosu nebo si zajít na celé menu. V tom nechybí hranolky, pita chleba, zelenina a samozřejmě tzatziki!
Tzatziki originálně neobsahují žádný kopr ani jiné podivné kořenící směsi, je to pouze řecký jogurt (pokud neseženete, můžete ho u nás nahradit zakysanou smetanou), nastrouhaná a vody zbavená okurka, česnek, sůl a olivový olej.


4. MOUSAKA
Mousaka je zapečené mleté maso s cibulí a česnekem, lilkem, rajčaty a bešamelovou omáčkou. Tu nejlepší mívají v malých zapadlých tavernách, kde nenajdete moc turistů, zato spoustu místních!

5. PLNĚNÁ RAJČATA, RAJČATOVÉ PLACKY, ZAPEČENÝ LILEK
Rajčata plněná rýží mě překvapila, byla moc dobrá a určitě něco podobného vyzkouším i doma! Rajčatové placky jsou tradičním santorinským pokrmem, je to taková variace na zeleninové karbanátky a zapečený lilek s rajčaty, sýrem feta a bylinkami také doporučuji!


6. JOGURT S MEDEM A OŘECHY, BAKLAVA A CHALVA
Mezi tradiční řecké dezerty patří jogurt s medem a strouhanými ořechy, to je opravdu dobrota! Ostatní dezerty vetšinou obsahují hodně medu a po jedné baklavě budete přeslazení ještě týden. Ale všechno se má vyzkoušet! :)
Tradiční cukrovinka je například chalva vyrobená z drcených sezamových semínek, prodávají ji v různých příchutích, i s oříšky.

+1. VÍNO
Víno není úplně jídlo, ale u jídla nesmí chybět! Nejlépe místní sudové stolní víno v orosené karafě a s malými pohárky. A na stůl dostanete papírový ubrus s mapkou ostrova, na kterém se zrovna nacházíte. V tradičních tavernách skleničky na stopce nehledejte! V těch víno podávají jen luxusnější nebo na turisty zvyklé restaurace.

V Brně můžu doporučit tavernu Gyropolis ve Slatině nebo jejich menší pobočku Athena na Štefánikové ulici.
Doufám, že se vám exkurz do řecké kuchyně líbil, máte ji také rádi nebo dáváte přednost jiné?
Užívejte si léta a nezapomeňte se zapojit do soutěže o designový sedací popruh tady! Evey

//foto moje ©gathermoments
1,2   papírový ubrus a víno nesmí chybět, řecký salát
3      pita gyros z městečka Oia za 2,5 eura
4      souvlaki plate
5, 6  mousaka, řecký salát a plněná rajčata a víno!
7      zapečený lilek a tradiční santorinské rajčatové placky




Všechny mé články o Santorini najdete tady:
  1. Santorini - úvod
  2. Santorini - koupání a pláže
  3. Santorini - Fira a Oia
  4. Santorini - co si dát v Řecku aneb 5+1 mých nejoblíbenějších řeckých jídel
  5. Santorini - výlety
  6. Santorini - Santo wines

Mohlo by se vám také líbit:

13 komentářů

  1. Řeckou kuchyni já moc ráda. Kromě uvedených je pro mě jedním z favoritů salát/dip z lilku - Melitzanosalata. A nakonec nesmí chybět frapé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári, moc děkuji za tip! Melitzanosalata vůbec neznám a zní to moc dobře, určitě vyzkouším :)) A frapé, to je klasika!

      Vymazat
  2. Já mám řeckou kuchyni taky hodně ráda, úplně se mi nad článkem sbíhají sliny. :-) Máš to krásně nafocené a oceňuju tipy pro Brňáky, já sice přímo z Brna nejsem, ale do Gyropolisu se určitě vypravím! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to už celkem dávno, co jsem byla v Gyropolisu ve Slatině, ale bylo to tam fajn a jídlo moc dobré! Častěji zaskočím na pita gyros do Atheny, ale na originál v Řecku to stejně většinou nemá :))

      Vymazat
  3. Sbíhají se mi sliny!
    Vše jsmenované zbožňuju, plněná rajčata si objednávám u maminky když k ní jedu - umí naprosto famózní jako by se narodila v Řecku a dělala je celý život ;o).
    Šíleně taky ujíždím na vinných listech a sýru feta s oreganem a olivovým olejem jen tak, bez dalších ingrediencí ;o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš, u nás se plněná rajčata nedělají, tak snad je někdy zkusím sama.
      A vinné listy jsem jednou ochutnala a byly kyselé, jakoby octové, tak to mi moc nechutnalo. Ale ty o kterých píšeš, ty zní moc dobře! :))

      Vymazat
  4. Krásný článek. Řeckou kuchyni mám moc ráda, hned bych si něco dala!
    Pěkný víkend, L.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mám řeckou kuchyni moc ráda :)♥ Včera jsem zrovna dělala tzatziky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My je měli o víkendu taky, ale k ryze českým bramborákům (teda spíš cukeťákům) :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)