ČOKOLÁDOVÝ DORT K NAROZENINÁM

30. 1. 2014


Tatínek si přál k narozeninám čokoládový dort a tak ho nakonec i dostal. :) Původně jsem chtěla tradiční dort jenom s polevou a spoustou svíček, ale pak jsem narazila na tuto dortovou galerii a tak dopadl trochu jinak. Tak třeba to inspiruje i vás! :) 
Výroba mi zabrala asi půl dne, část odpoledne a celý večer.



KORPUS
Formu mám tu větší s průměrem 26 cm. Těsto jsem nakonec udělala podle receptu na dezert Pohádku, akorát jsem ho udělala ze dvou dávek, výsledný recept:
  • 6 vajec 
  • 20 dkg cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 14 dkg polohrubé mouky
  • 6 dkg kakaa
  • půlka prášku do pečiva
  • marmeládu na potření korpusu
Nejprve se ušlehají žloutky s cukrem a horkou vodou, postupně se zamíchá prosátá polohrubá mouka s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec jsem pozvolna vmíchala sníh z bílků. Rozmíchané a hladké těsto jsem nalila do vymazané a moukou vysypané formy a dala péci na 180°. Jestli je hotovo jsem zkusila špejlí, korpus vyndala z trouby a nechala zchladnout.

Krájet korpus doporučuji nití poté, co si uděláte ve stejné výšce zářezy nožem po celém obvodu, do kterých umístíte nit. Konce nitě pak přitáhnete proti sobě a tím se korpus rozřízne. 
Protože těsto nahoře vždycky naskočí dokopečka, tak jsem tuto vrstvu dala doprostřed, aby ta horní byla srovnaná...no stejně to nebylo úplně ono a trochu to dělalo neplechu (je to vidět na řezu)...příště ten kopeček uříznu a sním, abych měla dort krásně rovný.

Každou část jsem natřela rybízovou marmeládou a dvě spodní potřela krémem. na horní části už je poleva přímo na marmeládě.



KRÉM
Místo krému jsem chtěla použít pařížskou šlehačku, ovšem ta z kelímku mi moc netuhla, tak jsem ji smíchala ještě s trochou normální a trochou pomazánkového másla a cukru (dělám tak tiramisu a to vždy drží krásně), tak to nakonec docela dopadlo, ale příště udělám jiný krém...

POLEVA
Použila jsem "krájecí" polevu z blogu U rybičky v kuchyni tady. A musím říct, že se povedla přesně podle návodu, krásně zatuhla, ale pořád se dala bez problémů krájet. (Na úplně první fotce je poleva ještě před zatuhnutím, těsně po ozdobení, na následující - rozkrájeném  dortu - už je vidět krásně lesklá zatuhlá poleva.)
  • 200 g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • 1 polévková lžíce másla
  • 3 lžíce 30% šlehačka
Čokoládu jsem rozpustila ve vodní lázni s 6 lžícemi vody, potom jsem přidala máslo a až se rozpustilo máslo, přidala jsem 3 lžíce šlehačky. Až byla poleva úplně hladká, nechala jsem trochu vychladnout a začala polévat dort. (Úplně horká by vám stékala po stranách a nedržela na bocích.)
Hned po natření jsem dort ozdobila - dokud je poleva měkká, aby tam ozdoby pěkně držely a neodpadávaly.



ZDOBENÍ
Tato část mě bavila úplně ze všech nejvíc! Nejlepší a nejjednodušší je koupit si hotovou polevu, kterou následně jenom rozehřejete ve vodní lázni. Nejradši používám tuto zn. Carla, použila jsem bílou a tmavou.

Mašle: Na výrobu mašle potřebujete nastříhané pásky z pečícího papíru, které potřete polevou a následně spojíte konce a necháte zaschnout. Nejlepší je kouknout přímo na návod na Youtube - klik. Je to hrozně jednoduché, jen si plátky udělejte dost silné (a radši si jich udělejte víc), aby vám při odstranění papíru nepopraskaly (jako se to povedlo mně).

Lístečky a číslice: V sáčku jsem si udělala jenom malinkou dírku a postupným vytlačováním kreslila lístečky  nebo čísla na pečící papír. Nechala zatuhnout a je to! :)





všechny fotky moje

Jak se vám dort líbí? Já jsem s ním nakonec byla spokojená, oslavenec byl taky spokojen a všichni mi ho chválili...a byl moc dobrý i chuťově. Jen ten krém příště udělám jiný. :)
Co vy a pečení dortů?

A nezapomeňte na soutěž! (do 5.2.2014 :) 

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

14 komentářů

  1. Ten se ti tedy povedl, je moc krásný! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Panebože, tak to je extra luxusní, to bych nikdy nezvládla, sem nešika a nemám na takový patlačky nervy, ale vypadá uplně úžasně, jsi fakt nejlepší! Doufám, že měl táta pořádnou radost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, děkuji, určitě bys to taky zvládla, vypadá to složitější než ve skutečnosti je! :)

      Vymazat
  3. Ten vypadá skvěle, určitě byl moc dobrý :) Já taky občas peču, naposledy dort pro moji holčičku - psala jsem u mě na blogu tak můžeš mrknout ;) K*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Koukám k tobě pravidelně, už nějakou dobu blog sleduji, moc mě baví! :)

      Vymazat
  4. Ten tvůj krásný dort mi nedá spát, dokud nesním něco sladkého.. :/ :) vypadá doopravdy nádherně :))) taťka musel mít radost! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, myslím, že měl :) Dort byl i s ozdobami navrchu nemilosrdně rozkrájen a celý sněden :)

      Vymazat
  5. Vypadá skvěle, hned bych si kousek dala!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to zdobení je naprosto úžasné! Hlavně ta mašle, určitě až budu zdobit další dort tak ji zkusím!♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to strašně jednoduché, určitě zkus! :)

      Vymazat
  7. Ahoj, nechala jsem se tebou inspirovat a rozhodla jsem se, že ten báječný čokoládový dort co si dělala tatínkovi upeču příteli k narozeninám, ale bohužel si nevím rady s tím krémem. Nemáš typ na nějakej jinačí, co by se do tohoto receptu mohl hodit. Jestli ano, tak bych tě chtěla poprosit o recept. Snad se mi dort povede aspoň z poloviny, tak jako tobě. Je přenádherný ♥

    Předem děkuji za pomoc Kačka Veselý obličej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačko, pro velký úspěch jsem jej dělala ještě jednou na svojí promoci, koukni tu, krém jsem tentokrát udělala stejný jako do toho ovocného dortu - šlehačka, pomazánkové máslo a cukr. Dobrý je taky krém z mascarpone (vyšlehat mascarpone s trochou cukru podle chuti a citronovou šťávou). Tak snad jsem Ti pomohla, přeji krásný den a ať se dort povede! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)